Süper Lig’de hasret bitiyor, uzun maraton başlıyor!

Türk futbolunda 65 günlük özlem bitiyor ve büyük heyecan bu akşam 21.00'de oynanacak Trabzonspor-Antalyaspor maçıyla başlıyor. 20 takım, 380 maç ve sonunda zafere uzanacak bir takım. İşte dünden bugüne Süper Lig...

Spor 11 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Süper Lig'de hasret bitiyor.

Süper Lig’de heyecan bu akşam oynanacak Trabzonspor-Antalyaspor maçıyla başlıyor. Galatasaray’ın son şampiyon unvanıyla gireceği ligde önümüzdeki sezon 20 takım mücadele edecek. Her hafta 10 maçın oynanacağı lig 380 karşılaşmaya sahne olacak. Yolun sonunda 4 takım küme düşecek. Bir takım zaferin tadına varacak.

Son şampiyon Galatasaray sezonu Kayseri’de açacak. Sarı-kırmızılıların mücadelesi 12 Ağustos Cumartesi saat 21.45’te oynanacak. Geçtiğimiz sezonun Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe sezonu pazar günü evinde Gaziantep’e karşı açacak. Antep maçı 21.45’te oynanacak. Beşiktaş ise Karagümrük maçıyla başlayacağı sezonda pazartesi akşamı taraftarı karşısında olacak.

12 ilden toplam 20 takımın katılacağı ligde 8 İstanbul takımı boy gösterecek. 8+3 olan yabancı kuralının aynı şekilde devam ettiği ligde teknik direktörler söz konusu kural dolayısıyla sınanmaya devam edecekler. Ligde ilk büyük maç henüz ikinci haftada Rams Park’ta Galatasaray ve Trabzonspor arasında oynanacak. Trabzonspor 5. haftada evinde Beşiktaş’ı konuk edecek. İlk İstanbul derbisi 9. haftada Beşiktaş ve Galatasaray arasında oynanacak. Fenerbahçe adına sezonun ilk büyük maçı 11. haftada Trabzonspor’la içeride. Beşiktaş ve Fenerbahçe arasındaki derbi mücadelesi 15. haftada. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın karşılaşacağı dev mücadele tıpkı geçen sezon olduğu gibi bu sezon da 18. haftada oynanacak.

İşte Süper Lig’de önemli haftalar.

Süper Lig tarihindeki en’ler

65 sezonluk Süper Lig tarihinde 6 takım şampiyonluğa ulaştı. Galatasaray bu takımlar içinde 23 kezle en fazla mutlu sona ulaşan ekip. Fenerbahçe ise 19 kez şampiyon oldu. Beşiktaş bu takımların ardından 16 kezle 3. sırada. Trabzonspor sonuncusu 2021-22 sezonu olmak üzere 7 kez mutlu sona ulaştı. Bursaspor ve Başakşehir de birer kez şampiyon oldu.

Süper Lig tarihindeki en gollü maç 1991-92 sezonunda Fenerbahçe ve Gaziantepspor arasında oynandı. Karşılaşma 8-4 sona erdi ve Fenerbahçe galip geldi. En farklı galibiyetse bu sezon ülkemizi Avrupa’da temsil etmek için mücadele eden Beşiktaş ve Adana Demirspor arasında oynanan maçta ortaya çıktı. 1989-90 sezonunda İstanbul’da oynanan maçı Beşiktaş 10-0 kazandı. Lig tarihinde en çok galibiyet alan takım 1231 maçla Fenerbahçe. En fazla gol atan takımsa yine 3845’le sarı-lacivertliler. En uzun yenilmezlik serisi 48 maçla Beşiktaş’a ait.

Galatasaray şampiyonluğa uzandığı geçtiğimiz sezonda 14 maç üst üste kazandı ve bu alanda kırılması zor rekoru eline geçirdi. En fazla taraftar tarafından izlenilen maç 2013-14 sezonunda Beşiktaş ve Galatasaray arasında oynandı. Karşılaşmayı 76 bin 127 kişi yerinden takip etti. 66. sezonu başlayacak ligin tarihinde en çok küme düşen takım 7 kezle Samsunspor. Son şampiyon Galatasaray 23 kezle en fazla şampiyon olan ekip konumunda. En çok maça çıkan teknik direktör son olarak Sivasspor’u çalıştıran Rıza Çalımbay. Rıza Hoca’nın 632 maçı var. En fazla şampiyon olan teknik direktörse 8 kezle Galatasaray efsanesi Fatih Terim.

Süper Lig tarihinde gol ortalaması en yüksek sezon 2000-01 sezonuydu. Bu sezonda maç başı 3.32 gol atıldı. Tarihte en fazla gol kralı olan oyuncular 6 kezle Metin Oktay ve 5 kezle Tanju Çolak. Süper Lig’de bir sezonda en fazla gol atan oyuncu 39’la Tanju Çolak oldu. En golcü yabancı futbolcuysa 29 maçta 30 gol atan Mbaye Diagne’ydi.

İşte Süper Lig’in golcüleri.

Süper Lig tarihindeki ilk golü 21 Şubat 1959 tarihinde Özcan Altuğ kaydetti. İlk penaltıysa Fenerbahçe efsanesi Lefter Küçükandonyadis’ten geldi. En erken golü 2021-22 sezonunda oynanan maçta 10. saniyede Muhammet Demir kaydetti. Süper Lig tarihinde en fazla maça çıkan futbolcu 515 kezle Umut Bulut. En uzun süre gol yememe rekorunun sahibi kaleciyse günümüzde Beşiktaş’ı çalıştıran Trabzonspor efsanesi Şenol Güneş’e ait (1.112 dakika).

İşte Süper Lig’in rekorları.

Süper Lig’de önümüzdeki 20 teknik direktörün 17 tanesi Türk olacak. Kalan 3 yabancı teknik direktörden biri Adana Demirspor’un başındaki Hollandalı Patrick Kluivert. Nenad Bjelica gelecek sezon Trabzonspor’un başında olacak. Aleksandar Stanojevic ise Konyaspor’un başında yer alacak. Süper Lig’de yer alan 20 takımın 16 tanesi geçen sezonu bitirdiği teknik direktörle yoluna devam edecek. Süper Lig’deki en yaşlı teknik direktör 71 yaşındaki Şenol Güneş olacak. En genç ise Karagümrük’ten 34 yaşındaki Alparslan Erdem.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.