Suudi Arabistan’da ‘Süper’ heyecan

Galatasaray ile Fenerbahçe Süper Kupa maçında Suudi Arabistan'da karşı karşıya gelecek. İki takım Kadıköy'deki derbiden beş gün sonra sahaya çıkacak.

Spor 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Süper Kupa'nın sahibi Suudi Arabistan'da belli olacak.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 17. kez düzenlenen Süper Kupa’da geçen sezon Süper Lig’de şampiyon olan Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelecek. Mücadele, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki El-Awwal Park’ta (Kral Suud Üniversitesi Stadyumu) yapılacak. Karşılaşmada hakem Abdulkadir Bitigen düdük çalacak. Bitigen’in yardımcılıklarını Erdem Bayık ve Mustafa Savranlar yapacak. Maçın dördüncü hakemi ise Volkan Bayarslan olacak. 20.45’te başlayacak karşılaşma ATV’den canlı yayınlanacak.

Galatasaray ile Fenerbahçe, 399. kez karşı karşıya gelecek. Tarihi rekabette galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe’nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 398 maçtan 148’ini kazandı, sarı-kırmızılı ekip ise 127 kez galip geldi. 123 maçta taraflar eşitliği bozamadı. Fenerbahçe’nin attığı 540 gole Galatasaray 496 golle karşılık verdi.

Süper Kupa’da yedinci randevu

1965-1966 sezonundan bu yana Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Süper Kupa adlarıyla düzenlenen organizasyon, Galatasaray ve Fenerbahçe’yi altı kez karşı karşıya getirdi. Üçü Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda yapılan karşılaşmalarda Fenerbahçe iki, Galatasaray bir kez şampiyonluk sevinci yaşadı. İki takım arasındaki üç Süper Kupa mücadelesinde ise iki kez sarı-kırmızılılar, bir kez de sarı-lacivertliler kupayı kaldırdı.

Galatasaray kupayı yedinci kez kazanmak istiyor

Galatasaray Süper Kupa karşılaşmasında Fenerbahçe’yi yenerek bu kupada yedinci defa mutlu sona ulaşmak istiyor. Sarı-kırmızılı ekip ilki 2008 yılında olmak üzere 2012, 2013, 2015, 2016 ve 2019 yıllarında bu kupayı kazanma başarısı göstermişti. Galatasaray daha önce oynadığı üç final karşılaşmasından ise boynu bükük ayrılan taraf oldu.

Okan Buruk: Hakemler oyuncuları korumalıOkan Buruk: Hakemler oyuncuları korumalı

Galatasaray’da dört eksik, bir maskeli

Kadıköy’de karşılaşan ve 0-0 berabere kalan Galatasaray ve Fenerbahçe beş gün sonra ikinci kez karşılaşacak. Kolombiyalı savunma oyuncusu Davinson Sanchez, Faslı Hakim Ziyech ile göğüs kası yırtılması nedeniyle ameliyat edilen Sergio Oliveira sakatlıkları nedeniyle Süper Kupa maçında forma giyemeyecek. İspanyol sol bek Angelino ise teknik kadro tercihiyle kadroya alınmadı. Fenerbahçe maçında elmacık kemiği çatlayan Arjantinli Mauro Icardi de maskeyle sahaya çıkacak.

Okan Buruk’un dördüncü Fenerbahçe derbisi

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, sarı-kırmızılıların başında dördüncü kez Fenerbahçe derbisine çıkacak. Buruk yönetimindeki sarı-kırmızılılar, geçen sezon Fenerbahçe ile yaptığı iki derbiden de 3-0’lık zaferle ayrıldı. Buruk’un öğrencileri bu sezon da ligde deplasmanda rakibiyle 0-0 berabere kaldı. Fenerbahçe’ye rakip olduğu söz konusu üç derbide gol yemeyen sarı-kırmızılılar rakip fileleri altı kez havalandırdı. Sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe ile yaptığı son 10 karşılaşmada üstünlük kurdu. İki takım arasında tamamı Süper Lig’de yapılan müsabakalarda Galatasaray dört, sarı-lacivertliler ise iki galibiyet alabildi. Dört derbi ise beraberlikle sonuçlandı. Söz konusu mücadelelerin altısında kalesini gole kapatmayı başaran Galatasaray attığı 12 gole karşılık kalesinde altı gol gördü.

Dursun Özbek: Süper Kupa'yı almaya gidiyoruzDursun Özbek: Süper Kupa’yı almaya gidiyoruz

Fenerbahçe’de iki eksik, Fred oynuyor

Sarı-lacivertli takımda Süper Kupa finalinde sakatlıkları bulunan Becao ve Zajc forma giyemeyecek. Grip nedeniyle ligde oynanan Galatasaray derbisinde takımını yalnız bırakan Serdar Aziz, İsmail Kartal’ın şans vermesi durumunda sahada olacak. Fenerbahçe’nin Brezilyalı yıldızı Fred, Galatasaray karşısında ilk 11’de sahaya çıkacak. Kayserispor maçında gördüğü kırmızı kartın ardından üç maç ceza alan Brezilyalı oyuncu, cezasını ligde çekeceği için Riyad’da takımdaki yerini alabilecek.

İsmail Kartal, Süper Kupa’yı Galatasaray’ı yenerek kazandı

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal 2014 yılında Süper Kupa’yı Fenerbahçe ile kazanma başarısı göstermişti. Kartal, Prandelli yönetimindeki Galatasaray’ı 0-0 biten maçta penaltılar sonucunda 3-2 mağlup ederek kupaya uzanmıştı. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ise bu kupada daha önce bir kez final oynadı. 2021 yılında Okan Buruk yönetimindeki Başakşehir kupayı Trabzonspor’a kaptırmıştı.

İsmail Kartal: Galatasaraylı oyuncular sürekli oyunu yavaşlattıİsmail Kartal: Galatasaraylı oyuncular sürekli oyunu yavaşlattı

Fenerbahçe iki kez Süper Kupa’yı Galatasaray’a kaybetti

Fenerbahçe bu kupada daha önce beş kez final oynadı. Sarı-lacivertli ekip 2007, 2009 ve 2014 yıllarında bu kupayı müzesine götürdü. Fenerbahçe 2012 ve 2013 yıllarında ise Galatasaray’a mağlup olmuştu.

Süper Kupa beşinci kez yurt dışında yapılıyor

Süper Kupa karşılaşmasına beşinci kez Türkiye dışında bir ülke ev sahipliği yapacak. Süper Kupa karşılaşması daha önce üç kez Almanya, bir kez de Katar olmak üzere dört kez yurt dışında yapılmıştı. Suudi Arabistan Süper Kupa’ya ilk kez ev sahipliği yapacak.

Stadyum güneş vurduğunda altın ya da kahve rengini alıyor.

El-Awwal Park, güneşte renk değiştiriyor

Süper Kupa’ya ev sahipliği yapacak El-Awwal Park farklı özellikleriyle dikkat çekiyor. 7 Mayıs 2015’te açılışı yapılan 25 bin kişilik stadyum 215 bin Riyal’e (57 milyon dolar) mal oldu. Stadyumda 2000 kişilik loca ile 88 VIP koltuğun yanı sıra 42 basın ve 76 engelli yeri bulunuyor. Metal dış malzemeyle kaplanan stadyum güneş ışığında renk değiştiriyor. Güneş vurduğunda altın ya da kahve rengini alıyor. İçinde olimpik yüzme havuzu ve 500’den fazla seyirci kapasiteli teras bulunuyor. Sahanın daha iyi aydınlatılması için tavanın yarısı örtüldü. E-Awwal Park Eylül 2020’de Cristiano Ronaldo, Sadio Mane ve Anderson Talisca’nın da formasını giyen El-Nassr’a 10 yıllığına kiralandı.

108 milyon TL dağıtılacak

Riyad’da oynanacak Süper Kupa maçına dev bütçe ayrıldı. Mücadeleden galip ayrılan takım 65 milyon TL’yi kasasına götürecek, diğer takım ise 43 milyon TL’nin sahibi olacak. Toplamda 108 milyon TL’nin dağıtılacağı dev organizasyonda Suudi Arabistan iki takımın ulaşım ve konaklama ve diğer harcamalarını karşılayacak.

Ali Koç: Süper Kupa'ya yabancı hakem atanmalıydıAli Koç: Süper Kupa’ya yabancı hakem atanmalıydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.