Suudi Arabistan’ın petrodolarları Premier Lig’i geçmeye yetmedi

7 Eylül tarihi itibarıyla Suudi Arabistan Pro Lig'de transfer dönemi kapandı. Suudi ekipleri yaptıkları yıldız transferleriyle yaza damga vurarken, oyunculara yaptıkları harcamalar konusunda İngiltere Premier Lig'i geride bırakamadılar.

Spor 9 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Suudi Arabistan'da pencere kapandı, bilanço ortaya çıktı.

Suudi Arabistan futbolu, Cristiano Ronaldo’nun Dünya Kupası sonrası El Nassr’a transfer olmasıyla dünya gündemine geldi. Bu yazla beraber birçok dünya yıldızı Ronaldo’nun izlerini takip etti ve Suudi Arabistan Ligi’nin yolunu tuttu. Devletin ligdeki takımlara destek vererek ülkedeki insan hakları ihlallerine ve kadın hakları kusurlarına karşı dünya gözünde ülkenin bakış açısını değiştirmek adına yatırım yaptığını iddia edenler vardı. Bir başka bakış açısı da futbolun en sevilen spor olduğu ülkede 2030 Dünya Kupası için şimdiden futbolu halka daha çok sevdirmenin ve ülke futbolunu geliştirmenin yolu olarak rekor maaş/bonservis bedelleriyle yıldız isimlerin lige kazandırıldığı yönündeydi.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun El Ahli, El Hilal, El Ittihad ve El Nassr gibi takımları almasıyla beraber söz konusu transferler hız kazandı. Ligdeki 18 kulüp Transfermarkt verilerine göre bonservis bedeli olarak 955.87 milyon euro harcadı. Bu bedel, 2.81 milyar euro harcayan Premier Lig ardından Suudi Arabistan Ligi’nin geçtiğimiz yaz transfer dönemi için ikinci sırada yer almasını sağladı. Neymar, Sadio Mane, Karim Benzema, N’Golo Kante, Riyad Mahrez, Rober Firmino başta olmak üzere birçok yıldız futbolcu Arabistan’ın yolunu tutarken milli savunmacı Merih Demiral da El Ahli’ye transfer olarak kariyerini Suudi Arabistan’da sürdürecek yıldızlar kervanında yer aldı.

Beşiktaş'ın kapısından döndü Fenerbahçe'ye imza attı: Kerem GündüzBeşiktaş’ın kapısından döndü Fenerbahçe’ye imza attı: Kerem Gündüz

Yaz transfer döneminde en çok harcama yapan üçüncü lig 898.64 milyon euro ile Fransa Ligue 1 oldu. 854.83 milyon euro ile İtalya Serie A dördüncü sırayı aldı. Bundeliga 748 milyonla beşinci, İspanya LaLigA 440.85 milyon euro ile altıncı oldu. Transfer penceresinin 15 Eylül’de kapanacağı Süper Lig’de ise şu ana 135.7 milyon euro’luk bir harcama yapıldı. Bu harcama tüm ligler arasında 11. sırada yer aldı.

2023-2024 yaz transfer döneminde en fazla para harcanan 10 futbol ligi şöyle:

Lig Ülke Harcama miktarı (avro)
1 İngiltere Premier Lig İngiltere 2,81 milyar
2 Suudi Pro Lig Suudi Arabistan 955,87 milyon
3 Ligue 1 Fransa 898,64 milyon
4 Serie A İtalya 854,83 milyon
5 Bundesliga Almanya 748 milyon
6 LaLiga İspanya 440,85 milyon
7 Eredivisie Hollanda 230,75 milyon
8 Championship İngiltere 213,16 milyon
9 Portekiz Premier Lig Portekiz 190,53 milyon
10 Belçika Birinci Ligi Belçika 156,62 milyon
11 Süper Lig Türkiye 135,7 milyon

Bu sezon transfere en çok para harcayan Suudi Arabistan Ligi ekibiyse El Hilal oldu. Takımın başında geçen sezon Fenerbahçe’yi çalıştıran Jorge Jesus’u getiren El Hilal, Neymar’ı PSG’den 90 milyon euro karşılığında transfer etti. Bunun dışında Malcom’u 60 milyon, Ruben Neves’i 55 milyon ve Aleksandar Mitrovic’i 52,6 milyon avro karşılığında transfer eden Al Hilal, Suudi Pro Lig’in en yüksek bonservis bedelli 5 futbolcusundan 4’ünü kadrosuna kattı. Transfer döneminde en fazla bonservis harcaması yapan kulüpe İngiltere Premier Lig’den Chelsea idi. ABD’li iş insanı Todd Boehly yönetimindeki kulüp toplamda 464.1 milyon euro’yu gözden çıkardı.

Erden Timur: Transfere 30 milyon euro harcadıkErden Timur: Transfere 30 milyon euro harcadık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.