Tanrı’nın eli 33 yıl sonra Napoli’nin üstünde: Şampiyon!

Arjantinli Diego Armando Maradona'nın takımı Napoli, Udinese ile 1-1 berabere kaldı ve ligin bitimine 5 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.  Şampiyonluğun gelmesinden sonra kentte kutlamalar başladı.

Spor 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Napoli, Udinese deplasmanında yenik duruma düştü. Gelen beraberlik golünden sonra parti başladı.

Napoli, İtalyan futbol tarihinde güneyin talihini değiştirmek için 1.65 boyunda Arjantinli bir adamın şehre gelmesini bekledi. 1986’da şampiyonluğa uzanan güney ekibi, kuzeyin aşağılanmasından ilk defa sıyrıldı. 1986-87’de İtalya Kupası’nı, 1988-89’da UEFA Kupası’nı kazanan Napoli, 1988-89’da tekrar Serie A şampiyonu oldu ve makus talihi tamamıyla kırdı. 1986 Dünya Kupası’nda İngiltere’ye elle attığı gol için ‘Tanrı’nın eli’ diyen Maradona’nın gidişi, yeni bir duraklama döneminin başlangıcı olacaktı. Bu duraklama dönemi, 2010’lu yıllarda defalarca bitirilmeye yaklaşılsa da Juventus engeline takılacak, köklü bir değişim olmadan kader değişmeyecekti.

Değişim, dönüşüm: 2010’lar arkada kalıyor

Napoli, sezon başında yeniden yapılanmaya gitti. Juventus’un dominasyon kurduğu sezonlarda şampiyonluk yarışı veren ve zaman zaman buna yaklaşan nüve dağıtıldı. Sekiz sezon takımın formasını giyen ve Başkan Aurelio De Laurentiis’in satmamakta ısrarcı olduğu savunmacı Kalidou Koulibaly Chelsea’nin yolunu tuttu. Hücum vazgeçilmezlerinden Insigne Toronto’ya, kulüp tarihinin en golcüsü Dries Mertens ise Galatasaray’a gitti. Arkadiusz Milik, Marsilya’ya yollandı. Orta sahanın vazgeçilmezlerinden Fabian Ruiz ise PSG’nin yolunu tuttu. Yerlerine gelen isimler ise yeni bir yapılanmanın, hem Serie A’ya hem Napoli’ye uyum sağlaması gereken parçalarıydı.

Ne de olsa Mourinho! Hakemin sesini kaydetmişNe de olsa Mourinho! Hakemin sesini kaydetmiş

Kim Min-Jae etkisi ve iki Fenerbahçeli

Napoli, gösterişli şampiyonluk yolculuğunda Lazio ile beraber en az gol yiyen iki takımdan biri konumunda. Bunda Fenerbahçe’den 20 milyon Euro karşılığında transfer edilen Kim Min-Jae’nin payı son derece büyük. Sezon başında efsane stoperi Kaliodu Koulibaly’yi Chelsea’ye gönderen Napoli, yerine Kim Min-Jae’yi transfer etmişti. Koreli stoper, Süper Lig’den sonra kendini İtalya’da da kanıtladı ve takımının vazgeçilmezi oldu. Napoli, onun savunma önderliğinde tarihi zaferine giden yolu açtı. Fenerbahçe’den Napoli’yi transfer olan başka bir isim olan Kuzey Makedonyalı Eljif Elmas da şampiyon kadroda yer aldı, attığı goller yaptığı asistlerle takımına katkı verdi. Yani iki eski Fenerbahçeli 33 yıl sonra Napoli’nin şampiyon olmasında büyük rol oynadı.

Tanrı’nın ayağı!Tanrı’nın ayağı!

Kvaratskhelia ve Anguissa’dan olağanüstü katkı

Sezonun yalnızca Napoli için değil Avrupa futbolu için en büyük sürprizlerinden biri Dinamo Batumi’den 11 milyon Euro karşılığında transfer edilen 21 yaşındaki Khvicha Kvaratskhelia’nın çıkışı oldu. Oyuncu 28 lig maçında 12 gol ve 12 asist yaparak zafere büyük katkıda bulundu. Hatta ona Maradona’yı hatırlatan Kavaradona lakabi takıldı.

Katkısı beklentiyi aşan bir diğer isim Fulham’dan gelen Zambo Anguissa oldu. 26 yaşındaki oyuncu 16 milyon Euro karşılığında transfer edildi. Kamerunlunun beklentinin üzerine çıkan iki yönlü performansı Napoli adına belirleyici oldu.

Osimhen artık süper yıldız

Napoli’nin şampiyonluk yolculuğunda değerini katlayan isimlerden biri Victor Osimhen oldu. Geçtiğimiz yaz hakkında 70 milyon euro olan değerini ikiye katladı.  Osimhen, ligdeki 27 maçta 22 gol attı ve 5 asist yaptı. Napoli’nin Şampiyonlar Ligi yürüyüşü oyuncunun sakatlığı nedeniyle ilk maçında forma giyemediği Milan eşleşmesinde sekteye uğradı. Udinese’ye karşı beraberlik golü de Oshimen’in ayağından geldi.

Maradona’nın kaldırdığı kupadan 33 yıl sonra şampiyonluk Napoli’ye geldi.

Diego Armando Maradona Stadı çıldırdı

Binlerce Napolili şampiyonluğu kutlamak için geçen hafta sonu Diego Armando Maradona Stadı’nda toplanmış ama son dakikalarda gelen gol bu arzularının gerçekleşmesine engel olmuştu. Maradona  öldükten sonra ismi değişen stadyum  bu kez maç oynanmadan kapılarını açtı. Takım Udinese deplasmanındayken onlar stadyumdaki dev ekrandan maçı izledi. Karşılaşmanın bitmesiyle ortalık bayram yerine döndü. Puanını 80’e çıkaran Napoli ligin bitimine 5 hafta kala en yakın rakibi Lazio’nun 16 puan önünde şampiyonluğunu ilan etti. Futbolcular, Udinese’de ekstra bir kutlama yapmadan stadyumdan ayrıldı. Sevinçlerini hafta sonu kendi sahalarında oynayacakları maça bıraktı. Ancak Napoli kentinde kutlamalar başladı.

Spaletti’den ilk kez kupayı kaldırdı

29 senelik bekleyiş dile kolay. İtalyan çalıştırıcı Luciano Spaletti, 29 senelik teknik direktörlük kariyerinde ilk Serie A şampiyonluğunu yaşadı. 64 yaşındaki deneyimli isim, daha önce Roma’yla kupa zaferi ve Zenit’le Rusya Ligi zaferleri yaşamıştı. Ancak bu sezona kadar Serie A’da hiç şampiyonluk kupası kaldıramayan Spaletti, yarattığı makineyle beraber mutlu sona ulaştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.