Taraftardan teknik direktörlüğe, Beşiktaş’tan Şampiyonlar Ligi finaline: Edin Terzic

Geçmişte tribünden Borussia Dortmund'u taraftar olarak destekleyen ve bir dönem Beşiktaş'ta yardımcı antrenörlük görevini yürüten Hırvat futbol adamı Edin Terzic, sarı-siyahlı kulübü Şampiyonlar Ligi finaline taşıdı.

Spor 9 Mayıs 2024
Edin Terzic, Borussia Dortmund'u devler liginde finale taşıdı.

Şampiyonlar Ligi’nde 2023-24 sezonunun peri masalı kuşkusuz Borussia Dortmund’a ait. Paris Saint-Germain, Milan ve Newcastle United’ın olduğu ‘ölüm grubu’ndan lider olarak çıkan Alman temsilcisi sırasıyla PSV Eindhoven ve Atletico Madrid’i eleyerek yarı finale yükseldi. Finale giden yolda son engel olarak ise karşılarına yine PSG geldi. Gruplarda evinde berabere kalıp deplasmanda 2-0 yenildiği Fransız temsilcisine karşı final için mücadele veren sarı-siyahlılar rakibini iki maçta da tek golle geçerek sürprize imza attı ve devler liginde finale yükseldi. Kendilerinden beklenenin çok üzerinde bir başarı elde edip peri masalı yazan Dortmund’da teknik direktör Edin Terzic’in hikayesi de oldukça romantik…

Taraftarı olduğu kulüpte kariyerine başladı

2012 yılında tribünden Dortmund’u takip eden taraftar Terzic.

Futbolculuk yıllarında Almanya’nın en alt liglerinde top koşturan Edin Terzic, oyuna olan tutkusunun yanında başarıya da aç bir karakter olsa gerek ki futbolculuk kariyerinde üstün başarılara imza atamayacağını anlayıp henüz 27 yaşındayken tozluklarından kurtulup takım elbisesini üzerine çekti. 2010 yılında taraftarı olduğu, maçlarını ‘sarı duvar’dan takip ettiği Borussia Dortmund’da oyuncu gözlemcisi ve U19 yardımcı antrenörü olarak göreve başlayan Terzic bir yandan da Borussia Dröschede takımında amatör düzeyde top koşturmayı sürdürdü. Üst yapıda Jürgen Klopp önderliğinde başarıdan başarıya koşan Dortmund’un alt yaş kategorilerinde adından söz ettiren Terzic, sarı-siyahlı takımda genç yaşta yaptığı çalışmalarla vatandaşı olan Slaven Bilic’in dikkatini çekti.

İlk A takım deneyimi Beşiktaş’ta gerçekleşti

Beşiktaş yıllarında Bilic ve Terzic.

Borussia Dortmund’un altyapısında U19, U17 ve U16 takımlarının yanı sıra Almanya’nın üçüncü liginde mücadele veren b takımı Borussia Dortmund II’de de yardımcı antrenörlük yapan Edin Terzic’e ilk üst düzey A takım deneyimini bir başka Hırvat Slaven Bilic sundu. Haziran 2013’te Beşiktaş’a imza atan Bilic, hemen bir hafta sonra ekibine Edin Terzic’i dahil etti. İki sezon boyunca Beşiktaş’ta görev alan ikili belki herhangi bir kupa kazanamadı ancak ‘Feda’ sezonundan çıkan Beşiktaş’ı yeniden rekabetçi yapıya dönüştürmeyi başardı. 2015’te Bilic’in Beşiktaş’tan ayrılması iki Hırvat’ın yollarını ayırmasına neden olmadı. Sonraki sezon West Ham United’la anlaşan Slaven Bilic Premier Lig’e giderken yanında Edin Terzic’i de götürdü.

Dortmund’a dönüşü Favre’ın yanına oldu

Borussia Dortmund kulübesinde Favre ve Terzic.

Slaven Bilic’le birlikte iki sezon boyunca West Ham United’ın başarısı için İngiltere’de mesai yapan Terzic’in ada kariyeri 6 Kasım 2017 tarihinde sona erdi. West Ham sezona istediği gibi giremeyince fatura Bilic’e kesildi. Hırvat teknik adamla yolların ayrılması Terzic’e de kapının gözükmesi anlamına geldi. O sezonun kalanını boşta geçiren Terzic, 2018-19’un başında Borussia Dortmund’la anlaşan Fransız teknik adam Lucien Favre’ın yardımcısı olarak bir kez daha evi gibi gördüğü Dortmund’a dönüşünü gerçekleştirdi. Slaven Bilic’in yanında geçen staj döneminin ardından Favre’la birlikte Dortmund’da ilk kez A takımda görev alan Terzic, 2020-21 sezonunda sarı-siyahlıların ‘sarı duvar’ önünde Stutgard’a 5-1 yenilmesinin ardından görevden alınan Fransız teknik adamın yerine geçici olarak takımın teknik direktörlüğüne getirildi.

Geçici olarak sürdürdüğü görevinde üç maça çıkan Terzic, Bundesliga’da bir galibiyet ve bir yenilgi almasına karşın Almanya Kupası’nda takımıyla tur atlayınca yönetim tarafından sürekli biçimde Dortmund teknik direktörlüğü görevine atandı. Bu güveni boşa çıkarmayan genç Hırvat kariyerinin ilk teknik direktörlük deneyiminde Borussia Dortmund’la maç başına iki puan ortalaması yakaladı ve sezon sonunda Almanya Kupası’nı kazanmayı başardı. Zafer sonrası kulüp tarafından teknik heyet sorumluluğu görevine aktarılan Terzic’in yerine kulübeye Marco Rose getirildi ancak Alman teknik adamla başarıyı yakalayamayan sarı-siyahlılar geçtiğimiz sezonun başında bir kez daha Terzic’i tam yetkiyle takımın başına getirme yolunu seçti.

Şampiyonlar Ligi’nde yıllar sonra finale yükseltti

1997 yılında Juventus’u 3-1 mağlup ederek Şampiyonlar Ligi’nde zafere ulaşan Borussia Dortmund, son olarak Jürgen Klopp yönetiminde 2013’te finale yükselmişti. O sezon Wembley Stadyumu’nda oynanan finali Bayern Münih’e 2-1 kaybeden Dortmund’dan iki ay sonra ayrılan Terzic Beşiktaş’a gelmişti. Araya giren yılların ardından yeniden kendini ait hissettiği yere dönen Edin Terzic, takımını 11 yıl sonra yine devler liginde finale yükseltmeyi başardı. Yer 2013’le aynı, yine Wembley Stadı, ancak bu kez rakip Bayern değil, Bayern’i yarı finalde son saniyelerde bulduğu iki golle eleyen Real Madrid. Şimdi futbol severlerin aklında tek bir soru var;

Real Madrid Avrupa’nın en büyük kupasını 15’inci kez müzesine mi götürecek, yoksa Edin Terzic’in herhangi bir taraftar hayal etse ‘abartı’ diye tanımlayacağımız peri masalı devler liginin ihtişamlı kupasıyla mı taçlanacak?

Real Madrid pes etmez! Alman finaline Don Carlo engeliReal Madrid pes etmez! Alman finaline Don Carlo engeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.