Tarihi Boston değil Miami ve Butler yazdı!

Doğu Konferansı final serisi 7. maçında Miami Heat, konuk olduğu Boston Celtics’i 103-84 mağlup etti ve NBA finalinde Denver Nuggets’ın rakibi oldu. Boston 3-0’dan geri gelip seri kazanan ilk takım olma fırsatını teperken Miami play-offa 8. girip finale giden tarihteki ikinci takım oldu.

Spor 31 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Heat, NBA finalllerinde!

Boston Celtics ve Miami Heat, NBA finaline çıkan ikinci takım olmak için kozlarını Boston’da paylaştı. Ev sahibi, 3-0 geri düştüğü seriyi kazanan tarihteki ilk takım olma amacındaydı. Miami ise 8. sıradan girdiği play-off mücadelesinde finale giderek aynı başarıya sahip yalnızca ikinci takım olmanın peşindeydi.

Maç, klasik bir yedinci maç sertliğinde başladı. Skor baremi düşüktü. Miami, Caleb Martin ve Jimmy Butler’ın etkili olduğu periyotu 22-15 önde tamamladı. Boston kendi adına korkunç geçen çeyrekte yalnızca 23’te 6’yla şut atabildi. İkinci çeyrek iki takım adına da hücum kanallarının açıldığı 12 dakikaya sahne oldu. Toplam 7 farklı oyuncudan skor katkısı alıp 6 isabetli üçlük bulan Miami, bu kısmı 30-26 ile geçti ve devreyi 52-41 önde bitirdi.

Üçüncü çeyreğin hikayesini top kayıpları belirledi. Boston, en istikrarlı şut attığı çeyrekte hiç top kaybı yapmayan rakibine karşı 4 hücumu harcadı ve farkı 10 sayıya çekebildi. Miami, işi bitiren darbesini son çeyreğe saklamıştı. 3 dakika içinde yakalanan 10-2’lik seriyle fark bir anda 18 oldu. Son çeyrekte denediği 14 üç sayılık atıştan 2 isabet çıkarabilen Boston adeta tükenmiş gibi görünüyordu. Miami, rakibinin tarih yazma planlarını bozdu. Maç, 103-84 sona erdi ve play-offa 8. girerek finale giden Heat, 1999 New York Knciks’ten beri bunu başaran ilk, tarihteki toplam ikinci takım oldu.

Jimmy Butler maçı 28 sayı, 7 ribaunt ve 6 asistle tamamladı. Caleb Martin, 26 sayı ve 10 ribauntla double double yaparken sayı alanında play-off kariyer rekorunu kırdı. Bam Adebayo ise galibiyet 12 sayı ve 10 ribaunt yaparak katkı verdi. Jimmy Butler, Doğu Konferansı final serisinin en değerli oyuncusu seçildi.

Boston cephesinde Jaylen Brown 19 sayıyla takımın en skoreri oldu ancak 23’te 8’le şut atıp 8 top kaybederek son derece verimsiz bir gece geçirdi. Jayson Tatum 18 sayı attı.

Yorgunluk Celtics’i vurdu

Boston Celtics, son derece iddialı girdiği ve lider Milwaukee Bucks’ın ilk turda Miami’ye elenmesinin ardından favori konumuna geldiği Doğu Konferansı’nda son derece inişli çıkışlı bir play-off süreci geçirdi. İlk turdaki Atlanta serisinde son derece rahat görünen ve ilk iki maçı kazanan takım 3-1’den sonra seriyi evinde bitiremedi ve 6 maçlık bir ilk tur yaşadı. İkinci turda 76ers’a karşı 3-1 geri düşen takım üst üste 3 maç kazandı ancak 7 maçlık bir seri daha yaşayıp daha da yıprandılar.

Celtics, Miami’ye karşı saha avantajıyla çıktığı seride ilk iki maçı evinde olmak üzere üst üste 3 maç kaybetti. Ancak ikisi deplasmanda olmak üzere üst üste 3 maç kazanarak tarih yazmanın eşiğine gelen takım, 16 Nisan’da başlayan play-offlarda 45 gün içinde 20. maçına çıktı. Play-off sertliği ve iniş çıkışlarla mental yıpranmanın etkisi düşünüldüğünde bu maç, Celtics için daha da zor bir hale geldi. Arakalarındaki rüzgar galibiyete yetmedi. Son 7 sezonun 5’inde konferans finali 1’inde NBA finali gören ekip yine konferans finali aşamasında sezonu kapadı.

Motosikletliler Sertaç Şanlı'nın 25 bin euro’luk saatini çaldıMotosikletliler Sertaç Şanlı’nın 25 bin euro’luk saatini çaldı

Biletler yanmadı

Serinin son maçı öncesi en çok gündeme gelen konulardan biri, Miami’nin Boston’dan direkt olarak Denver’a uçak bileti aldığı haberiydi. Aslında birçok takımın yaptığı uygulama yeni bir şeymiş gibi ortaya çıkmıştı. Bunun Boston’ı daha da motive edeceği tartışılıyordu. Ancak pili azalan rakibine, psikolojik olarak olağanüstü şekilde ayakta durarak karşı koyan Heat, söz konusu uçak biletlerini yakmamış oldu ve Denver’a doğru yola çıktı.

Play-in ilk maçında Atlanta’ya yenildikten sonra son şansını ve 8. sıradan play-offa girme ihtimalini gerçekleştirmek için Chicago Bulls’a karşı sahaya çıkan ekip zorlanmıştı. Ölüm kalım maçının son çeyreğinde kendi evinde geride olan Miami, bir şekilde geri dönüp kazanmış ve şampiyonluk adayı Milwaukee’nin rakibi olmuştu. Son yılların en saygı duyulan ve play-off söz konusu olunca çekinilen takımına bu seride fazla şans tanınmazken önce Bucks, sonra Knicks Heat’e boyun eğdi. Son kurbanını can acıtıcı şekilde 7. maçta eleyen Miami, şayet diri kalabilir ve Celtics gibi yorgunluğa yenik düşmezse Denver’a sıkıntı çıkaracaktır. Ancak işleri hiç kolay değil.

İskoçya'da doğdu, Erzurumlu aşık oldu: Curlingİskoçya’da doğdu, Erzurumlu aşık oldu: Curling

Ömer Faruk finalde

Miami Heat’in finale çıkmasının ardından Florida ekibinde forma giyen temsilcimiz Ömer Faruk Yurtseven de NBA finaline erişmiş oldu. Ömer Faruk; Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu ve Cedi Osman’ın ardından NBA’de final oynayan 4. milli basketbolcu olacak. NBA tarihinde şampiyonluk yaşayan tek Türk basketbolcu Mehmet Okur (2004, Detroit Pistons).

İşte NBA finallerinde ilk 4 maç programı:

Denver Nuggets – Miami Heat 2 Haziran Cuma 03.30

Denver Nuggets – Miami Heat 5 Haziran Pazartesi 03.00

Miami Heat – Denver Nuggets 8 Haziran Perşembe 03.30

Miami Heat – Denver Nuggets 10 Haziran Cumartesi 03.30

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.