Trabzon’daki şiddeti FIFA, FIFPro konuşuyor, Türkiye’de ses yok

Trabzonspor -Fenerbahçe maçından sonra yaşananlar hakkında FIFA ve FıfPro dışında Türkiye'den Kasımpaşa ve Samsunspor'dan açıklama geldi. Siyaset, TFF ve birçok spor yorumcusunun sessizliği dikkat çekti.

Spor 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Sahaya giren holiganlar sadece Türkiye'de değil dünyada da gündem oldu.

Fenerbahçe’nin 3-2 kazandığı Trabzonspor karşılaşmasından çıkan olaylar gündem olurken gerek Türkiye Futbol Federasyonu gerekse siyasette konuyla ilgili sessizlik dikkat çekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu ilk açıklamasında suçluların cezasını çekeceğini duyururken ne Fenerbahçe ne Trabzonspor’la ilgili bir ifade kullandı. FIFA Başkanı Gianni Infantino bile ‘Futbol sahalarında bu tip davranışların kabul edilemeyeceğini belirtti (Haberi linkte).

FIFPro: Şiddete karşı en şiddetli tedbirlerin alınmasını istiyoruz

Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği (FIFPro) olaylı Trabzonspor – Fenerbahçe maçına ilişkin resmi bir açıklama paylaştı. Açıklamada şöyle dendi: “Yetkili kamu görevlileri ve futbolu yönetenler sahada futbolcuların güvenliğini ve huzurunu koruma sorumluluğuna sahiptir. Trabzonspor taraftarlarınca uygulanan şiddete karşı mümkün olan en güçlü tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Oyunculara madde fırlatan ve rakip takıma saldırmak için sahaya giren failler profesyonel futbolun hiçbir alanında şiddetin kabul edilemez olduğunun altını çizmek adına eylemlerinden sorumlu tutulmalıdır. Maç sırasında sürekli madde atılması ve işaret fişeklerinin yakılması da maçın bitiş düdüğü sonrası gerilimin tırmanmasından daha önce maçın tatil edilip edilmemesi gerektiğinin değerlendirilmesini gerektirmektedir.”

Emin Özkurt 10Haber'e konuştu: Fenerbahçeli futbolcular ceza alacak mı?Emin Özkurt 10Haber’e konuştu: Fenerbahçeli futbolcular ceza alacak mı?

Kasımpaşa ve Samsunspor dışında kulüplerden resmi açıklama yok

Hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırının ardından başta TFF olmak üzere bütün kulüpler açıklama yaparken Trabzon’da yaşananlarla ilgili sadece Kasımpaşa ve Samsunspor’dan açıklama geldi.

Kasımpaşa “İki güzide kulübümüz Trabzonspor ve Fenerbahçe arasında oynanan maçtaki olaylar bizleri derinden üzmüştür. Bu iki kulübümüzün yöneticilerinin iyi niyetli çaba ve gayretleri ile daha da büyümeden sonlandırılan bu olayların sorumlularının tespit edilmesi Türk futbol camiasının en büyük dileğidir. Kasımpaşa Spor Kulübü olarak gerek Fenerbahçe’ye ve gerekse Trabzonspor’a en içten geçmiş olsun dileklerimizi iletir bu müessif olayda kendileri ile beraber olduğumuzu belirtiriz” dedi.

Samsunspor ise şu açıklamayı yaptı: “Trabzonspor ile Fenerbahçe Kulüpleri arasında oynanan müsabakada yaşanan olaylar futbol ailesinin bir üyesi olarak, Kulübümüzü de derinden üzmüştür. Samsunspor Futbol Kulübü olarak son zamanlarda futboldaki şiddet hadiseleri karşısında oldukça rahatsız olmakla birlikte, ilgili eylemlerde gözlenen artış sebebiyle Türk futbolunun gelişimi ve marka değeri konusunda endişe duymaktayız. Tüm paydaşlar olarak sükunet ve birlik içerisinde, bu tarz eylemlere müsamaha göstermemeliyiz ve hangi karşılaşma olursa olsun tek bir ortak sesle şiddet içeren tüm eylemlerin karşısında durmalıyız. Türk Futbolunun bileştirici ruhuna ve sportmenlik ile fair-play’e uygun hareket etmek hepimizin görevidir. Bu nedenle devletimiz ve federasyonumuzun dün geceki vahim şiddet hadiseleri karşısında vereceği cezaların ve kararların şimdiden arkasında duracağımızı ve destekçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Türk Futbolunun adil, eşit ve temiz kalabilmesi için her zaman mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Siyasetten tek tepki Mehmet Uçum’dan

Siyaset dünyası da Trabzonspor – Fenerbahçe arasında yaşanan olaylara girmemeyi tercih etti. Sadece Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan konuyla ilgili açıklama geldi. Uçum TFF yönetimini hedef gösterdi: “Hiç kimse kendi özerk alanında “tek iktidarım” diye düşünmesin, Devlet her özerk alanı takip eder. Herkes bunun farkına varsın. Konu hangi mecra olursa olsun, ister siyaset, ister ekonomi, ister hukuk, ister futbol fark etmez. Devlet Türkiye’ye bilerek ya da bilmeyerek, örtülü ya da açık Türkiye düşmanlığı üzerinden iş ve işlem içinde olanlara, her zemini kaos üretmek için kullananlara karşı her türlü tedbiri alır. Futbolda yaşananlar sadece kendi mecrasında kalmaz. Sorumlular gereken değerlendirmeyi yapmak zorunda. Hiç kimse hiçbir alanda ve hiçbir mecrada bağımsız ve güçlü Türkiye’yi test etmeye kalkışmasın.”

Olaylı maçtan geriye kalan soru işareti: Çevik kuvvet neredeydiOlaylı maçtan geriye kalan soru işareti: Çevik kuvvet neredeydi

Spor yorumcuları maçtaki olayları görmedi

Birçok spor yorumcusunun Trabzon’da yaşanan olaylara girmemesine TRT Spor yorumcusu ve Milliyet Spor Müdürü Tayfun Bayındır da tepki gösterdi. TRT ekranlarında konuşan Bayındır “Bu olaya nereden bakacağız? Hiçbir şey olmamış gibi taktik yazan yorumcular var. Kelime dokunmamışlar. Oradan mı bakacağız? Bu ne anlama geliyor? Bu hep olan normal şeyler… Sözün bittiği yer burası. Medya mensubu olarak şoktayım. Onca yaşananları yazmamış yorumcu var. Akşam yayınlarda öyle konuşan yorumcular var. Görmeyelim mi? Bu maç 60. dakikaya varıldığı an yüzde bir milyon bitirilmeliydi” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.