Türk futbolu iki gündür onu konuşuyor… Kimdir bu Hugh Dallas?

Hugh Dallas ismi son iki günde ortaya çıkan iki TFF toplantısı videosuyla beraber Türk futbol kamuoyunun dilinden düşmedi. Peki kimdir bu Hugh Dallas? İskoçyalı hakem 2022'den beri Türk hakemlerini değerlendiriyor.

Spor 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İşte Hugh Dallas'ın yaşam öyküsü.

Türk futbolunda son iki gün adı en fazla anılan isimlerden biri Hugh Dallas. MHK Danışmanı sıfatı altında Türk futbolunda hakemlere yön veren isim olarak görev yapan Dallas, Lake of tears adlı X hesabının yayınladığı bir videoyla gündeme geldi. 12 dakikalık TFF toplantısında Dallas 26 Şubat 2024’te oynanan Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası orta hakem Abdulkadir Bitigen ve VAR hakemi Özgür Yankaya’nın kararlarını değerlendiriyordu. Dallas’a göre Galatasaray lehine verilen penaltı kararı hatalıydı. Bu video gündeme bomba gibi düştü.

Bir gün sonra TFF, toplantının tamamını yayınladı. Bir saat beş dakika süren toplantıda Dallas, Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında Jayden Oosterwolde’nin yerde kaldığı anda VAR’ın devreye girerek orta hakemi pozisyonun ceza alanı çizgisi üstünde olduğu konusunda uyarması ve penaltı için inceleme yapmaya davet etmesi gerektiğini belirtti. Dallas 90+2. dakikada Yunus Emre Gedik’in içinde olduğu pozisyonda Fenerbahçe lehine penaltı vermek üzere orta hakem Cihan Aydın’ı hissiyatları doğrultusunda VAR’a çağıran Erkan Engin’e de eleştiride bulundu. Hugh Dallas ismi bu video sayesinde iki gündür Türk futbol kamuoyunun diline pelesenk oldu. Peki kimdir bu Dallas?

Ülke neyse Milli Takım da oÜlke neyse Milli Takım da o

Hugh Dallas, 26 Ekim 1957 doğumlu İskoç bir futbol insanı. Hakemlik kariyerine 1983’te ülkesinde amatör seviyede başlayan Dallas başarı basamaklarını sabırla tırmandı. Britanya’da uzun süre maç yöneten Dallas ilk olarak 1988’de Carl Zeiss Jena ve Sampdoria arasında oynanan Kupa Galipleri Kupası maçında görev aldı. Ülkesi ve uluslararası arenadaki başarı yönetimiyle dikkat çeken İskoç 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda maç yönetecek 12 hakem arasına seçildi.

Dallas kariyerinin en zor dönemlerinden biri 1999 Mayıs ayında geçirdi. Yönettiği bir Old Firm derbisinde Celtic sahasında Rangers’a 3-0 yenildi. Bu galibiyetin ardından Rangers şampiyonluğa giderken Dallas’ın kafasına Celtic tribünlerinden atılan para isabet etti. O maçta dört Celtic taraftarı sahaya girerken biri de üst tribünden alt tribüne düşerek ağır yaralandı. Celtic o dönem Dallas’ın davranışlarını incelemesi için bir davranış psikoloğu tuttu. Psikoloğun raporunda Dallas’ın yönetimi hakkında methiyeler yer alırken Celtic’li futbolcuların davranışlarının sorunlu olduğu belirtildi.

EURO 2000’de İtalya ve Türkiye karşı karşıya gelirken İtalya lehine verdiği görece hatalı penaltı kararından sonra bir süre korumayla dolaşmak zorunda kaldı. Dönemin hakem denetçilerinden Brian McGinlay her ne kadar hatayı eleştirse de Dallas’ı dönemin en iyi Britanyalı hakemi olarak nitelendirmekten de kaçınmadı. İskoç o turnuvanın yarı final maçında Fransa ve Portekiz karşı karşıya gelirken dördüncü hakemdi. Dallas aynı zamanda 2002 Dünya Kupası finalinde dördüncü hakem olarak saha kenarında yer alıyordu. Kupayı Almanya’yı mağlup eden Brezilya havaya kaldırmıştı.

Viyana'da Türk Marşı hüzünlü çalıyor! Farklı yenilgiViyana’da Türk Marşı hüzünlü çalıyor! Farklı yenilgi

Oğlu da kendisi gibi hakem olan Dallas emekli olduktan sonra 2004-05 sezonuyla beraber ülkesinde hakem gözlemciliğine başladı. Aynı sene UEFA’da Hakem Komitesi’ne katıldı. 2009’da ülkesinde hakem gelişiminin başına geçti. Ancak Kasım 2010’da bazı hakemlere yönelik ofansif tavırları ve eleştirileri olduğu gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturma sonrası görevinden uzaklaştırıldı. 2014’te Yunan futboluna adım atan Dallas bu ligde hakem atama görevini de üstlendi. Ancak bir Olympiakos maçı sonrası gördüğü hataların ardından görevine daha fazla devam etmedi ve ayrıldı.

Dallas ilk olarak Ağustos 2022’de Mehmet Büyükekşi yönetimindeki TFF’nin takviyesi olarak Türk futboluna adım attı. MHK danışmanı olarak görev yapan Dallas, yayınlanan videolarda da görüldüğü üzere hakemler hakkında değerlendirmeler yapıyor ve onlara yanlışlarını anlatıyor. Gözlemci Dallas aynı zamanda seminerlerde de hakemlerle birlikte oluyor. İskoç futbol insanı şu ana kadar Yunanistan’da karşılaştığı kadar vahim bir tabloyla karşılaşmamış olacak ki görevine devam ediyor. Ancak şubat ayı sonunda oynanan maçlar sonrası yapılan toplantıda da görüldüğü üzere bazen o da Türk hakemlerinin verdiği kararlar karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor.

TFF görüntüleri sızan toplantının tamamını paylaştıTFF görüntüleri sızan toplantının tamamını paylaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.