Türk futbolu ülke puanında dip yaptı

Avrupa'da bu sezon dört takımla temsil edilen Türk futbolu, haftayı galibiyetsiz kapadı. Başakşehir ve Beşiktaş yenilirken Galatasaray ve Fenerbahçe beraberlik alabildi. Böylece ülke puanına yalnızca 0.400 puan eklendi.

Spor 4 Ekim 2024
Türkiye ülke puanı anlamında kurak bir hafta geçirdi.

Ülke puanı konusu son yıllarda Türkiye için son derece kritik bir hal almıştı. Ülkelerin Avrupa kupalarına gönderdiği takımların son beş yıldaki performansları baz alınarak elde edilen puan sistemiyle ilerleyen sezonlarda Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi’ne kaçar takımın katılacağı belli oluyor. Örneğin geçen sezon Şampiyonlar Ligi için üç ön eleme oynayan Galatasaray bu sezon sadece play-off oynadı ancak turu geçemedi. 2024-25 sezonunun şampiyonuysa 36 takımlı Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılacak.

Ancak bu durumun devam etmesi hatta Şampiyonlar Ligi’ne iki takım gönderme yolunun kolaylaşması için her sezon istikrarlı performansın sürmesi lazım. Bu hafta itibariyle Türk temsilcileri bu anlamda ciddi şekilde tökezledi. Çarşamba günü Başakşehir Konferans Ligi’ne başlarken Rapid Wien karşısında kendi sahasında 2-1 yenildi. Perşembe akşamı da istendiği gibi geçmedi.

Twente takımla, Fenerbahçe yıldızla güzelTwente takımla, Fenerbahçe yıldızla güzel

Letonya deplasmanına çıkan Galatasaray mutlak üç puan gözüyle bakılan karşılaşmada mütevazı kadrosuyla dikkat çeken rakibi Rigas Skola’ya 2-0 öne geçmesine rağmen iki puan yitirdi. Maç 2-2 bitti. Bu karşılaşmanın ardından Fenerbahçe ve Beşiktaş sahaya çıktı. Bu iki Türk temsilcisi de istediği skorları alamadılar. Beşiktaş henüz ilk yarıda Frankfurt karşısında kalesinde iki gol görürken bir de penaltıdan yararlanamadı. Nihayetinde maç 3-1 sonuçlandı. Fenerbahçe ise zorlu Twente deplasmanında ilk yarısını 1-0 geride kapadığı maçta 1-1’le beraberliği zor bela kurtardı.

Bu galibiyetsiz haftada Türk takımları toplamda 0.400 puan topladı ve 37.300 puana geldi. Sezonun başında Türkiye’nin arkasında 10. sırada olan ancak yaptığı iyi başlangıcın ardından Türkiye’nin önüne geçen Çekya ise neyse ki en iyi haftasını geçirmedi. Sparta Prag Şampiyonlar Ligi’nde Stuttgart ile 1-1 berabere kalırken Slavia Prag Avrupa Ligi’nde Nice ile puanları paylaştı. Viktoria Plzen ise Ludogorets’le berabere kalarak turnuvadaki ikinci maçından da bir puanla ayrıldı. Konferans Ligi’nde mücadele eden Mlada Boleslav ise Noah deplasmanından 2-0 yenik döndü. Bu sonuçlarla beraber Çekler haftayı 0.600 puan alarak bitirdi ve 40.450 puana geldi.

Fenerbahçe'yi Twente cenderesinden Ambarat-Tadic ikilisi çıkardıFenerbahçe’yi Twente cenderesinden Ambarat-Tadic ikilisi çıkardı

 

Böylelikle Çekya ve Türkiye arasındaki fark 3 bin puanın üstüne çıktı. Çekya tarihinde ilk kez beş yıllık dilimde 40 bin puan barajını aştı ve dokuzuncu sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Çekler ayrıca bu sezon toplamda en fazla puan toplayan ülke konumunda. Şu ana kadar toplamda 6 bin 500 puan elde ettiler.

‘Buruk’ acılara devam…‘Buruk’ acılara devam…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.