Türk spor tarihinin en değerli sporcusu artık o: Alperen Şengün’e 185 milyon dolar

NBA takımlarından Houston Rockets’la forma giyen Alperen Şengün, takımıyla beş yıl sözleşme uzatma konusunda anlaşma sağladı. Alperen beş yıl için 185 milyon dolar kazanacak ve Türk spor tarihinin bir sözleşmeyle en çok kazanan sporcusu olacak.

Spor 22 Ekim 2024
Alperen'e 185 milyon.

Alperen Şengün, bundan üç yaz önce NBA draftlarına katıldı. Beşiktaş formasıyla Türkiye’de gösterdiği performans büyük beğeni toplayan genç uzunun ön sıralardan seçilmesi bekleniyordu. Houston Rockets onu seçebilmek için ilk turdaki diğer iki hakkından vazgeçerek Oklahoma City Thunder’ın 16. sıradan seçme hakkını takasla elde etti. Bu hakla Türk uzunu kadrolarına kattılar.

Yeniden yapılanma döneminde olan takımında kısıtlı sürelerde kendini kanıtlayan Alperen Şengün ikinci sezonla beraber en fazla süre alan oyunculardan birine dönüştü. 2023-24 sezonu başında Ime Udoka’nın koçluk görevine gelmesiyle artık Houston hücumları onun üzerinden şekillenmeye başladı. Takımının en değerli oyuncularından birine dönüşen Alperen sezonu 21.3 sayı, 9.3 ribaunt ve 5.0 asist ortalamalarıyla kapadı. 63 maçın tamamına ilk beş başlarken şanssız bir bilek sakatlığıyla sezonu kapadı.

Rockets sezonu play-off yapamadan kapatırken yeni sezon hazırlıklarına artık play-off hedefleyen bir takım olarak başladılar. Bunu yaparken genç oyuncularıyla uzun vadeli imzalayacakları kontratlar merak konusuydu. Özellikle Alperen’in 250 milyon dolara yakın bir kontrat imzalayarak Houston’da kalması bekleniyordu. Ancak sezonun başlamasına bir gün kala gelen haberle Alperen bu rakamın çok daha altına Houston’da kalmayı tercih etti. Texas ekibi oyuncuyla beş yıl için 185 milyon dolara anlaştı. Houston aynı gün bir diğer genç oyuncusu Jalen Green ile de üç yıl için 106 milyon dolara kontrat uzattı.

Uzun vadede bakıldığında bu kontratların üstüne yıldız oyuncu transfer yapmak isteyen Houston bunu çok daha rahat yapabilecek. Zira Alperen kontratının sonuna yaklaşırken aslında ligde muadili niteliğindeki oyuncuların kazandığı paradan çok daha azını kazanıyor olacak. Bu da uzun vadede bakıldığında Houston’ın hedeflediği başarılara ulaşması için önünü daha açık kılıyor. Öte yandan öyle ya da böyle Alperen 2025-26 sezonu itibariyle işlemeye başlayacak yeni kontratıyla Türkiye tarihinin en çok kazanan sporcusu konumuna gelecek. Milli basketbolcu bu sezon çaylak kontratının son sezonu gereği 5.4 milyon dolar kazanacak.

NBA'de perde açılıyor: Bir Alperen kaldı gerideNBA’de perde açılıyor: Bir Alperen kaldı geride

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.