UEFA yeni gelir dağılım modelini açıkladı, kulüplere piyango vurdu

Avrupa futbolunun patronu UEFA, yeni dönemde Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde katılımcı kulüplere dağıtılacak gelirleri açıkladı. Yeni modelde kulüplerin kasasına daha fazla para girecek.

Spor 30 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
UEFA, kulüpler düzeyinde organize ettiği turnuvaların yeni gelir dağılım modellerini açıkladı.

UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’nde geçeceği yeni format sonrası kulüpler düzeyinde düzenlediği üç kupada da yeni gelir dağılım modeli kamuoyuna açıklandı. Hem katılım hem de galibiyet primlerinin arttırıldığı düzende Avrupa Ligi ve Konferans Ligi katılımcıları da daha çok gelir elde edecek.

Şampiyonlar Ligi’nde yeni dönem

Yıllardır süregelen 32 takımlı formatı terk edip gelecek sezondan itibaren 36 takımlı ‘İsviçre sistemi’ düzenine uygun olarak organize edilecek Şampiyonlar Ligi’nde uygulanacak gelir modeli açıklandı. Buna göre mevcut sezonda 2 milyar 2 milyon euro dağıtılan düşler sahnesinde dört takımın artmasıyla birlikte maddi havuz da büyüdü. 2024-2027 yılları arasında Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek takımlara bir sezon içerisinde dağıtılacak para miktarı 2 milyar 437 milyon euro.

Bununla birlikte 500,5 milyon Euro’dan 670 milyona çıkan katılım payları sonrası takım başına düşen bedeller de arttı. Yeni dönemde üç milyonluk artışla 17,87 milyon euro’ya yükselen ayak bastı parası, güncel yerel kurla 625 milyon TL’ye tekabül ediyor.

Yeni gelir kapısı: Sıralama ödülü

600,6 milyon euro’dan 914 milyon euro’ya yükselen performans payıyla birlikte galibiyete 2,1 milyon ve beraberlik başına 700 bin euro ödeneceği açıklanan Şampiyonlar Ligi’nde ‘Sıralama ödülü’ sistemi de devreye girecek. 36 takımın sıralanıp son 16 turuna yükselmeye çalışacağı aşamadaki tabloyu bitirme pozisyonlarına göre verilecek ödülde ilk sekiz sıra 2’şer, 9 ile 16 arasındakiler 1’er milyon euro bonus gelir kazanma hakkına sahip olacak.

Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’de değerlendi

Yeni dönemde Avrupa’nın iki ve üç numaralı kupalarındaki gelir dağılım modeli de değişti. Avrupa Ligi’nde fazladan 100, Konferans Ligi’nde ise mevcut sezondan 50 milyon Euro daha fazla dağıtılacak.

Avrupa Ligi’nde katılım payı 116,25’ten 155 milyona yükselirken, galibiyet başına 450 bin, beraberlik başına 150 bin euro ödeneceği açıklandı. Tıpkı şampiyonlar Ligi’nde olduğu gibi Avrupa Ligi’nde de sıralama ödülünün dağıtılacağını belirten UEFA’nın Konferans Ligi için dağıtacağı yeni ücretler ise şöyle,

Katılım payı 94’ten 114 milyona, performans payı 94 milyondan 114 milyona yükseldi. Ön elemelerden gelenler sonrası ortaya çıkan görselde adını ana tabloya yazdırmayı başaran her bir takım ayak bastı parası olarak 3,05 milyon euro alacak. Bununla birlikte lig etabında galibiyet başına  400 bin, beraberlik başına ise 133 bin euro ödeme yapılacak. Sıralama ödülü sistemi bir ve iki numaralı kupalarda olduğu gibi üç numaralı kupa olan Konferans Ligi’nde de devreye girecek.

Arda Turan: Türk futbolunda bir şeyleri değiştirmek istiyorumArda Turan: Türk futbolunda bir şeyleri değiştirmek istiyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.