Federasyon nihayet olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçının disiplin sevklerini açıkladı; Fenerbahçe’den üç futbolcu ‘Kavgaya karıştığı’ için disiplinde

Türkiye Futbol Federasyonu olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı ardından yaşananlar nedeniyle Bright Osayi Samuel, Jayden Oosterwolde ve İrfan Can Eğribayat'ın PFDK'ye sevk edildiğini açıkladı. Trabzonspor kulübü de disipline sevk edildi.

Spor 1 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Merakla beklenen PFDK sevkleri açıklandı.

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı 3-2 bitti. Fenerbahçe’nin kazandığı maçın ardından holiganlar sahaya girdi ve kutlama yapan sarı-lacivertli futbolculara saldırdılar. Bu futbolculardan Bright Osayi Samuel, Jayden Oosterwolde, İrfan Can Eğribayat gibi isimler saldırganlara karşılık verdi. Bir dakikadan fazla süren arbede soyunma odası koridorlarında sürdü.

 

Bu korku dolu anların ardından PFDK’ye sevk edilecek isimler merakla bekleniyordu. 17 Mart Pazar günü oynanan maç sonrası sevkler bir türlü açıklanmadı. Kimisi 31 Mart seçimlerinin bitmesinin beklendiği söylentilerini ortaya attı. Görünüşe göre o söylentiler doğru çıktı. Zira 1 Nisan öğle saatleri itibariyle sevkler duyuruldu.

Trabzonspor Kulübü “saha olayları” nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 52. maddesi uyarınca ve “talimatlara aykırı hareketi” nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 46. maddesi ile 2023-2024 Sezonu Süper Lig Müsabakaları Statüsü’nün 5/7 maddesi uyarınca” PFDK’ye sevk edildi.

İşte Trabzon’da yaşananlar.

Fenerbahçe’den Osayi-Samuel, Oosterwolde ve İrfan Can Eğribayat PFDK’ya sevk edildi. Bu isimlerden Osayi 36. madde, Jayden ve İrfan Can 36 ve 45. maddeler uyarınca PFDK’ye sevk edildi.

Bu isimlerin yanı sıra Trabzonspor’dan Egemen Korkmaz, Fenerbahçe’den Kürşat Çiftlik ve Okan Özkan PFDK’ya sevk edildi. Söz konusu kişiler Futbol Disiplin Talimatı’nın 45. maddesi uyarınca PFDK’ye sevk edildi.

Fakat bu sevkler Trabzonspor’u çok kızdırdı. Olaya taraf olmadığı halde kızan bir başka kulüp daha vardı Galatasaray. Onlarla ilgili haberimizin linki hemen aşağıda. Buna karşılık Fenerbahçe’den henüz resmi bir tepki gelmedi.

Trabzonspor ve Galatasaray'dan sevk tepkisi: İstifaTrabzonspor ve Galatasaray’dan sevk tepkisi: İstifa

Fenerbahçe’den PFDK’ye sevk edilen isimler tedbirsiz olarak sevk edildi. Dolayısıyla çarşamba gününden önce PFDK futbolcular hakkında bir ceza açıklamazsa Adana Demirspor maçında forma giyebilecekler. Ancak salı günü ya da çarşamba gün içinde cezanın açıklanması durumunda bu futbolcular söz konusu karşılaşmada forma giyemeyecek. Osayi Samuel alacağı cezadan bağımsız olarak Trabzonspor maçında sarı kart görüp cezalı duruma düştüğü için Adana Demirspor maçında sahada olmayacak.

Fenerbahçe'de 2 Nisan teyakkuzu! Futbolculardan mesajFenerbahçe’de 2 Nisan teyakkuzu! Futbolculardan mesaj

36. ve 45. madde ne diyor?

Fenerbahçeli futbolcular Futbol Disiplin Talimatı’nın 36 ve 45. maddelerine göre PFDK’ye sevk edildi. 36. maddede “Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla TFF’nin saygınlığını zedeleyen ya da futbolun değerini düşüren eylemlerde bulunan veya basın ve yayın organları ya da sosyal medya aracılığıyla sporda şiddet veya düzensizliği teşvik eden veya taraftar eylemlerine sebebiyet verebilecek mahiyette sportmenliğe, spor ahlakına veya fair-play anlayışına aykırı açıklama ya da beyanlarda bulunan” kişilere ceza veriliyor. Bu maddeden sevk edilenler bir ile üç maç arasında ceza alıyor.

45. maddeyse “Bir kavgaya karışan ve fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen” kişilere ceza veriyor. Bu maddeden sevk edilen kişiler üç ile beş maç arasında ceza alıyor.

Tahrik indirimi gelebilir

Aynı Futbol Disiplin Talimatı’nın 12. maddesinde “Fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılır” kısmı dikkat çekiyor. Aynı maddenin ikinci kısmında “Disiplin Kurulu, haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir” cümlesi yer alıyor. Öte yandan 13. maddede “Kulüpler veya kişiler lehine cezayı hafifletici takdiri nedenlerin bulunması halinde, öngörülen ceza yarısına kadar indirilebilir” denirken aynı maddenin devamında “Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir” kısmı yer alıyor.

31. hafta hakemleri açıklandı... Galatasaray'a Şansalan, Fenerbahçe'ye Kardeşler31. hafta hakemleri açıklandı… Galatasaray’a Şansalan, Fenerbahçe’ye Kardeşler

Timur’un işaret ettiği Batshuayi sevk edilmedi

Olaylarda görünen ve Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur’un da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda “Yanınınızdan koşarak giden adama döner tekme atmak adil değil” dediği Michy Batshuayi’nin PFDK’ye sevk edilmediği görüldü. Batshuayi’nin yanından koşarak geçen kişi Dominik Livakovic’e saldırmış ve suratına yumruk atmıştı.

Ayrıca Erden Timur “Temiz eller operasyonunu ben 5 ay önce açıklarken içeriden şeyler sürekli sızdırılıyor dedik. Kendi sistemleri bu şekilde ispat edilmiş oldu” dediği açıklamalarına “PFDK’nın sevk sayısını üçe düşürdüğünü duyduk” diyerek devam etmişti. Timur’un içeriden aldığı duyumların doğruluğu sevklerin açıklanmasıyla kanıtlandı.

Fenerbahçe’den ilk tepki: Meşru müdafaa hakkı yok sayıldı

Fenerbahçe Kulübü Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin, sevkler sonrası açıklamasında “Değerli Camiamız, Trabzonspor karşılaşmasında maruz kaldığımız organize ve planlı linç girişimi sonrasında, sporcularımızın Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi, tüm gerçekleri bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu sürecin ilk gününden itibaren ne demek istediğimiz bu kararların ardından daha net anlaşılıyor. Sporcularımız, sahada sadece kendilerini savunmaya çalıştılar. Nefsi müdafaa hakkını kullandılar. Ancak ne yazık ki tamamen kendilerini savunmak adına ortaya koydukları tavır ‘Rakip takım taraftarlarıyla kavga’ gibi gerçeklikle bağdaşmayan bir nedenle PFDK’ya sevk edildi ve futbolcularımızın kendilerini, takım arkadaşlarını koruma refleksi yok sayıldı. Bireyin kendini koruma hakkı gerek ulusal gerekse uluslararası hukuk normlarında temel haklardan biri olarak kabul edilir. Bu hakkın savunulması için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.