Voleybolda ‘siyaset’ tartışmalı seçimin galibi Mehmet Akif Üstündağ

Filenin Sultanları ile popülerliği artan voleybolda Mehmet Akif Üstündağ ile AK Parti'nin adayı olarak gösterilen Gökhan Dinçer yarıştı. Siyasetin taraf olduğu iddia edilen seçimde kazanan 121 delegenin desteğini alan mevcut başkan Üstündağ oldu.

Spor 18 Ekim 2024
Ebrar Karakurt, Zehra Güneş ve Melissa Vargas özel haytaları nedeniyle hedef haline getirildi.

Türkiye Voleybol Federasyonu başkanlığı için mevcut başkan Mehmet Akif Üstündağ ile Gökhan Dinçer yarışıyor. Fenerbahçe delegesi Hulusi Belgü, seçime siyasetin karışmamasını gerektiğini belirtirken Divan Kurulu ve VakıfBank Başkanı Abdi Serdar Üstünsalih tarafından sözü kesildi. TVF başkanlık seçiminde hangi kulübün hangi adayı destekleyeceğiyse belliydi. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Eczacıbaşı Üstündağ’ı desteklerken VakıfBank Halkbank, Ziraat Bankası ve THY ise Gökhan Dinçer’in tarafında yer aldı. Galatasaray’ın kimi desteklediği konusunda çelişkili haberler bulunuyordu.

Mustafa Varank ve Turkcell iddiası

Spor gazeteciliğinin önemli isimlerinden biri Şansal Büyüka, “Mehmet Akif Üstündağ’ın karşısına siyaseten bir aday çıkarttılar” diyerek seçimden günler önce tartışmaları başlattı. Voleyboldaki devlet kurumlarının da başkan adayı Gökhan Dinçer’i desteklemesi birçok iddiayı beraberinde getirdi. Gazeteci Murat Ağırel de sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Türkiye voleybolda artık bir dünya markası haline geldi. Başkanın karşısına bir aday çıkmış. Bu gayet doğal ve demokratik bir durum. Şimdi ise Mustafa Varank mihmandarlığında delegeler aranarak hatta zorlanarak, Turkcell sponsorluk teklif edilerek federasyon seçimleri etkilenmeye çalışılıyor. Siyasileşmeyen ve başarıdan başarıya koşan bir voleybolumuz vardı onu da el birliği ile yok etmek için çabalıyorlar” dedi.

Fenerbahçe: Bazı siyasilerin müdahale ettiklerine dair duyum alıyoruz

Bu söylemler kongreye kadar iddia halindeydi. Ancak seçimlerde yaşanan tartışmayla bu iddialar daha da güçlendi. Seçim öncesi söz alan isimlerden biri Fenerbahçe Spor Kulübü Voleyboldan Sorumlu yöneticisi Hulusi Belgü’ydü. Belgü konuşmasında “Ülkemizde federasyonlar bağımsız ve özerk bir yapı içinde olmak zorunda. Ancak hepimizin benimle hemfikir olacağınız üzere bazı siyasilerin federasyonlara müdahale etmeye çalıştıklarına dair duyumlar alıyoruz. Hatta bazı kamu kuruluşlarından bazı delegelere seçim sonrası destek vaatleri olduğuna dair söylentiler dolaşıyor. Umuyoruz ki bunlar gerçek değildir. Siyasilerimizden gelecekte büyük voleybolcu olmak üzeri ter döken genç kız ve erkeklerimiz adına rica ediyorum. Spora karışmayın, federasyonlara müdahale etmeyin” dedi. Bu sözleri söylediği sırada Divan Kurulu ve aynı zamanda aday Gökhan Dinçer’i destekleyen VakıfBank Spor Kulübü Başkanı Abdi Serdar Üstünsalih tarafından sözü kesildi. Üstünsalih “Lütfen gündemle ilgili konuşun, böyle atışmaya gerek yok” derken Belgü’nün sözlerini tamamlaması için bir dakika 30 saniye süre tanıdı. Belgü bu sözlerin ardından “Bugün buraya gelene kadar eminim birçoğunuza telefonlar çaldı, birçok telkinlerde bulunuldu biliyorum ki vaatler verildi. Lütfen oy kullanırken işaret edilmişten değil doğrudan yana olun” diyerek konuşmasını noktaladı.

Dört partinin ortak kararı: Ebrar Karakurt ismi sokağa verilmeyecekDört partinin ortak kararı: Ebrar Karakurt ismi sokağa verilmeyecek

İddia: Voleyboldan rahatsız olan kesimin adayı

Filenin Sultanları gerek Milletler Ligi gerek Avrupa Şampiyonası gerekse 2024 Paris Olimpiyatları’nda elde edilen başarılardan sonra hükümete yakın bazı troller tarafından hedef alındı. Filenin Sultanları’nın yıldızları Ebrar Karakurt, Zehra Güneş ve Melissa Vargas gibi bazı oyuncular itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Bu oyuncuların takımdan uzaklaştırılması konusunda baskılar artırıldı. Mehmet Akif Üstündağ tüm bu baskıyı göğüsledi.

İşte voleybola karışan siyasiler

Ajansspor’un haberine göre Mustafa Varank, Hamza Yerlikaya, Osman Aşkın Bak, Mehmet Kasapoğlu ve Abdi Serdar Üstünsalih gibi isimler Mehmet Akif Üstündağ’ın yönetim şeklinden rahatsız oldu ve federasyon başkanlığı için aday arayışına girdi. Voleybol camiası içinden Mehmet Akif Üstündağ’ın karşısına çıkacak aday bulunamayınca son seçimde AK Parti Bursa Mudanya Belediye Başkan Adayı olan Gökhan Dinçer ismi ön plana çıktı. Resmi aday olabilmek için delegelerin yüzde 10’unun imzasını toplaması gereken Gökhan Dinçer için iddiaya göre baskı uygulandı. Vakıfbank, Ziraat Bank, Halkbank, THY gibi devlet kurumlarının delegeleri Dinçer için oy toplama yarışına girdi.

Gökhan Dinçer, Bursa Büyükşehir Kadın Voleybol Takımı’nı kapatan isim.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kadın Takımı’nı kapatan isim

Bursa Belediyesi’nin AK Parti tarafından yönetildiği dönemde Bursa Büyükşehir Belediyespor başkanlığı yapan Gökhan Dinçer’in döneminde kulübün kadın voleybol takımı kapatıldı. Gökhan Dinçer’in AK Parti gençlik kollarından belediye başkan adaylığına uzanan süreçte herhangi bir iş geçmişi bulunmuyor. Bir önceki dönem Türkiye Basketbol Federasyonu yönetimine yer alan Gökhan Dinçer, belediye başkan adaylığı için de bu görevden ayrılmıştı.

Türkiye Üstündağ döneminde Milletler Ligi, Avrupa ve Dünya şampiyonu oldu

Türkiye Voleybol Federasyonu başkanlığına yeniden aday olan Mehmet Akif Üstündağ, Türk voleybolunu dünya markası haline getiren isimlerden biri. Üstündağ’ın başkanlığı döneminde Türk voleybolu hem milli takımlar hem de kulüpler bazında tarihi başarılara imza attı. Üstündağ, başkanlığa giden yolda profesyonel olarak voleybol oynamasının yanı sıra voleybola antrenör olarak da hizmet etti. Daha sonra kulüp yöneticiliği de yapan Üstündağ, TVF’de başkan vekilliği görevini de üstlendi. Mehmet Akif Üstündağ, her kademesinden yer aldığı Türk voleybolunda 2016’dan bu yana Federasyonu Başkanlığı görevini yürütüyor. Üstündağ’ın federasyon başkanlığı döneminde Türkiye’de voleybol tavan yaptı. Kadın voleybolunda Türkiye Dünya 1 numarası oldu. Milletler Ligi, Avrupa ve Dünya şampiyonlukları elde edildi. Dünya çapında birçok başarılı sporcu yetişti. Bu sporcular hem kulüplerinde hem milli takımlarda kazanılan önemli başarılara katkı yaptı. Türk voleybolunda gelen tarihi başarılar sponsorları ve TVF gelirlerini artırdı.

Mehmet Akif Üstündağ büyük başarılar kazanmasına karşın oğlunun oyuncu menajeri olması nedeniyle eleştiriliyor.

Üstündağ’a oğlu üzerinden eleştiri

Üstündağ’a en büyük eleştiri ise voleybol oyuncularının menajerliğini yapan oğlu Cenk Üstündağ üzerinden yapılıyor. Fenerbahçe’nin heykelini diktiği Filenin Sultanları’nın kaptanı Eda Erdem Dündar dahil birçok oyuncu Üstündağ’ın ajansıyla çalışıyor.

Kazanan mevcut başkan oldu

Tartışmaların yaşandığı kongrede daha sonra sandık başına gidildi. Başkan adayları seçimde dört sandıkta şu oyları aldı…

1. sandık: Mehmet Akif Üstündağ – 34 / Gökhan Dinçer – 21

2. sandık: Mehmet Akif Üstündağ – 27 / Gökhan Dinçer – 27

3. sandık: Mehmet Akif Üstündağ – 34 / Gökhan Dinçer -21

4. sandık: Mehmet Akif Üstündağ -27 / Gökhan Dinçer -26

Toplam 121 delegenin desteğini alan Mehmet Akif Üstündağ dört yıl daha voleybolun başındaki isim olacak. Gökhan Dinçer ise 95 oyda kaldı.

Üstündağ’ın teşekkür konuşmasında gözleri doldu

TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, başkan seçildikten sonra teşekkür konuşması için kürsüye geldi. Üstündağ, “Bu tarihe güne tanıklık eden, bizler gibi voleybolun yanında olan tüm paydaşlarımı tebrik ediyorum. Gökhan kardeşimle kucaklaştık. Şunu söyledim: ‘Telefonum 7/24 açık. Asla kaybeden voleybol olmaz. Voleybol kazandı. İnşallah bundan sonra madalyalara diyorum. Şahsıma teveccüh gösterip oy veren vermeyen herkese minnetimi şükranımı sunuyorum” diye konuştu. Cumhurbaşkanı, devlet erkanı ve kulüplere teşekkür eden Üstündağ, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden eski Voleybol Federasyonu Asbaşkanı Ahmet Göksu’yu anarken gözleri doldu. Türkiye’nin en başarılı federasyonu olduklarını vurgulayan Üstündağ şunları söyledi: “Bu hikaye ilmek ilmek örüldü. Başarıların arkasında kulüpler var. Kulüplere desteklerimiz artarak devam edecektir. Kulüpler olmazsa federasyon bir hiçtir. Kulüplerimizle her zaman gurur duyduk, duymaya da devam edeceğiz.”

Mehmet Akif Üstündağ, “2026 Avrupa Voleybol Şampiyonası, Türkiye’de yapılacak” dedi. Mehmet Akif Üstündağ başkanlığındaki yeni yönetim kurulunda Alper Sedat Aslandaş, Ersin Yılmaz, Mustafa Alparslan, İlker Dinçay, Altuğ Erim, Zeynep Aydınlar Eröğüt, Abdurrahim Yıldız, Simge Gündüz, Hasan Semih Oktay ve Bahar Mert yer aldı.

Aslı Kalaç'tan Filenin Sultanları sorusuna 'çiçekli' yanıtAslı Kalaç’tan Filenin Sultanları sorusuna ‘çiçekli’ yanıt

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.