Kulüpler Birliği ‘Yabancı sayısı artsın’ dedi: İşte üç büyüklerde son durum

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç takımların zarara uğratılmaması için TFF'den yabancı kuralında değişikliğe gitmesini istedi. Beşiktaş fazlalık durumundaki üç oyuncusuyla dikkat çekerken Fenerbahçe ve Galatasaray sınırı aşmadı.

Spor 5 Eylül 2024
Üç Büyükler'in yabancı oyuncu kontenjanlarındaki son durum UEFA'ya kadro lisanslama dönemini geride kalmasını ardından ortaya çıktı.

Süper Lig’de şampiyonluk hedefi güdüp Türkiye’yi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil etmeye de hazırlanan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’da Avrupa’ya kadro lisanslama süreci sona ermesine karşın transfer çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Üç Büyükler, takıma katılacak isimlerin yanı sıra kadroda düşünülmeyen oyuncularla yolları ayırma çalışmalarına da yoğun mesai harcıyor. Kadrolarını İbrahim Hacıosmanoğlu’nun Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı seçilmesi sonrası 12’den 14’e yükselttiği yabancı oyuncu sayısına uygun bir şekle getirmeye çalışan Üç Büyükler’in son durumu Avrupa’ya lisanslama döneminin sona ermesinin ardından ortaya çıktı.

Transfer sezonunun kapanmasına kısa bir süre kala yabancı oyuncu sayısında sıkıntı yaşayan takımların olması Kulüpler Birliği’ni harekete geçirdi. Başkan Ali Koç, Kulüpler Birliği toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.  Henüz yeni esnetilen yabancı oyuncu sınırıyla ilgili konuşan Koç TFF’den bir kez daha revizyon isteyerek “Bazı kulüplerimizin fazla yabancı oyuncuları var. Bu ne demek; bu oyunculara lisans çıkaramazsanız sözleşme fesih hakları doğuyor. Bu Türkiye’nin parasının çöpe gitmesi demek. TFF’yle bu konu hakkında görüştük. Yabancı sınırını artırmadan bu konuda nasıl bir çözüm bulabiliriz diye konuştuk. TFF sağ olsun konu hakkında kulüplere nasıl yardımcı olabileceği üzerine çalışmalarda bulunacağını iletti” dedi.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yabancı oyuncu kontenjanındaki son durum şöyle:

Beşiktaş – 17 yabancı

Siyah-beyazlıların kadrosunda 17 yabancı futbolcu bulunuyor. Transfer döneminde şimdiye kadar altı yabancıyı kadrosuna dahil eden Beşiktaş öte yandan yedi yabancısıyla da vedalaştı. Geride kalan sezonun sonunda sözleşmeleri sona erip takımdan ayrılan Ghezzal ve Worrall’da dahil edilirse dokuza yükselen bu rakam Kara Kartal için yine de yeterli olmadı. Beşiktaş’ın Türkiye’de 13 Eylül Cuma günü sona erecek transfer döneminin sonuna kadar ü yabancı oyuncu ile daha yollarını ayırması bekleniyor.

Öte yandan Beşiktaş Avrupa Ligi kadrosunu UEFA’ya bildirdi. 14 yabancı oyuncunun yer aldığı kadroda; Daniel Amartey, Oxlade-Chamberlain ve Vincent Aboubakar’a yer verilmedi. Siyah-beyazlılarda transfer döneminin bilançosu şöyle:

Gelen yabancılar:

  1. Immobile
  2. Uduokhai
  3. Rafa Silva
  4. Paulista
  5. Joao Mario
  6. Ndour

Giden yabancılar:

  1. Muleka
  2. Rosier
  3. Colley
  4. Rebic
  5. Montero
  6. Hasic
  7. Hadziahmedovic
  8. Ghezzal
  9. Worrall

Kadrodaki yabancılar:

  1. Svensson
  2. Uduokhai
  3. Amartey
  4. Paulista
  5. Masuaku
  6. Al-Musrati
  7. Onana
  8. Gedson Fernandes
  9. Chamberlain
  10. Joao Mario
  11. Ndour
  12. Muçi
  13. Zaynutdinov
  14. Rashica
  15. Rafa Silva
  16. Immobile
  17. Aboubakar

Fenerbahçe – 14 yabancı

Sezona Jose Mourinho yönetiminde giren sarı-lacivertliler Portekizli teknik adamın kadroda düşünmediği yabancı oyuncularla birer birer yollarını ayırdı. Köklü değişikliklere gidilmeyen Fenerbahçe kadrosuna Mourinho’nun isteği doğrultusunda ufak eklemeler yapıldı. Kadrosunu Fransız kanat oyuncusu Allan Saint-Maximin ile Faslı oyuncular Youssef En-Nesyri ve Sofyan Amrabat ile güçlendiren sarı-lacivertliler sözleşme yenilemeyip Galatasaray’a transfer olmayı seçen Michy Batshuayi’nin yanı sıra Joshua King, Rade Krunic, Miguel Crespo, Luan Peres, Miha Zajc ve Joao Pedro ile yola devam etmeme kararı aldı. Fenerbahçe’de bu isimlere ek olarak futbolu bırakan Leonardo Bonucci de yabancı oyuncu kontenjanında boşluk yarattı. Mevcut kadrosunda 14 yabancı oyuncusu bulunan sarı-lacivertlilerin transfer dönemi bitmeden ‘8 numara’ ve sol bek bölgelerine takviye yapması bekleniyor. 14 yabancıya sahip Fenerbahçe’de Dirk Kuyt’ın çalıştırdığı Beerschot’a kiralanması beklenen Omar Fayed’le birlikte Ryan Kent ile de yolların kısa süre içinde ayrılacağı konuşuluyor.

Fenerbahçe’de yabancı kontenjanında son durum ve gelenler-gidenler şöyle:

Gelen yabancılar:

  1. Saint-Maximin
  2. En-Nesyri
  3. Amrabat

Giden yabancılar:

  1. Batshuayi
  2. Krunic
  3. Crespo
  4. King
  5. Peres
  6. Zajc
  7. Joao Pedro
  8. Bonucci

Kadrodaki yabancılar:

  1. Livakovic
  2. Djiku
  3. Becao
  4. Fayed
  5. Oosterwolde
  6. Osayi-Samuel
  7. Amrabat
  8. Fred
  9. Szymanski
  10. Saint-Maximin
  11. Tadic
  12. Kent
  13. En-Nesyri
  14. Dzeko

Galatasaray: 13 yabancı

Süper Lig’de son iki sezonu şampiyon noktalayan Galatasaray yeni sezona da hareketli başladı. Şampiyonlar Ligi’ne play-off turunda Young Boys’a elenerek veda eden sarı-kırmızılılar transfer etmeye çalıştığı isimleri UEFA listesine yetiştiremese de çalışmalarını sürdürecek. Galatasaray, hedefleri doğrultusunda bu sezon Fenerbahçe’den Michy Batshuayi’yi transfer ederek hücumunu güçlendiren teknik direktör Okan Buruk sol beke Monaco’dan Ismail Jakobs’u, sağ beke Kopenhag’dan Elias Jelert’i; Norwich City’den Gabriel Sara’yı ve geride kalan sezonu kiralık geçiren Hakim Ziyech’i kadrosuna kattı. Sarı-kırmızılılar transfer döneminin sonlarına doğru ise Türk futbol tarihinin en önemli transferlerinden birine imza atarak . Napoli’den golcü oyuncu Victor Osimhen’i kiralık olarak renklerine bağladı.

14 olan yabancı sınırını kullanabilmek için kadrosunda düşünülmeyen oyuncularla da yollarını ayırmaya çalışan Galatasaray’da şu ana kadar Nicolo Zaniolo, Wilfried Zaha, Tete, Derrick Köhn ve Mathias Ross kendilerine yeni bir kulüp bulurken Sergio Oliveira ve Leo Dubois ile de karşılıklı anlaşılarak sözleşmeleri feshedildi. Öte yandan geçen sezon devre arasında takıma dahil olan Serge Aurier ile de yeni sözleşme imzalanmadı ve yollar ayrıldı.

Galatasaray’da yabancı kontenjanında son durum ve gelenler-gidenler şöyle:

Gelen yabancılar:

  1. Jacobs
  2. Jelert
  3. Sara
  4. Batshuayi
  5. Ziyech
  6. Osimhen

Giden yabancılar:

  1. Zaniolo
  2. Zaha
  3. Tete
  4. Köhn
  5. Oliveira
  6. Ross
  7. Aurier
  8. Dubois

Kadrodaki yabancılar:

  1. Muslera
  2. Davinson
  3. Nelsson
  4. Jacobs
  5. Jelert
  6. Torreira
  7. Sara
  8. Yusuf Demir
  9. Ziyech
  10. Mertens
  11. Icardi
  12. Batshuayi
  13. Osimhen

Dursun Özbek çatlakları Victor Osimhen'le sıvadıDursun Özbek çatlakları Victor Osimhen’le sıvadı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.