Kaybedilen seçimden iki gün önce belediyeden 9 amatör futbolcuya 18 milyon lira

Belediyelerin el değiştirmesiyle siyaset-futbol ilişkisi gün yüzüne çıkıyor. Manisa'dan sonra Yozgat'ta yeni başkanın ilk açıklaması futbolla ilgili oldu. Kazım Arslan, seçimden iki gün önce amatör takıma 'ödül' olarak verilen paranın peşine düştü.

Spor 5 Nisan 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Kazım Arslan (solda), başkanlığını Celal Köse'nin (sağda) yaptığı Bozokspor'a verilen 18 millyon TL'nin peşine düştü.

Türkiye’de siyaset hep futbolun içinde oldu. Kimi zaman milletvekilleri, kimi zaman yerel siyatsetçiler topa girdi. Manisa’da 15 yıllık MHP’li Cengiz Ergün’ün yerine seçilen CHP’den Ferdi Zeyrek’in Mevlüt Aktan’ın sahibi olduğu Manisa FK’nın belediye tesislerini boşaltmasını istemesinden sonra bir krizde Yozgat’ta çıktı. 2019 yerel seçimlerinde AK Parti’den Yozgat’a belediye başkanı olan Celal Köse, aynı yıl Yozgat Belediyesi Bozokspor’u kurdu ve kulübe başkan oldu. Bölgesel Amaör Lig’de mücadele eden takımın başında teknik direktörlüğünü Can Güven yapıyor. 20 maçta 18 galibiyet, bir beraberlik ve bir yenilgi alan Bozokspor topladığı 55 puanla lider durumda bulunuyor.

31 Mart seçimlerinde Yozgat Belediye Başkanlığı seçimlerinde halef ve sehef olan Celal Köse ve Kazım Arslan yarıştı. 2014’te AK Parti’den belediye başkanı seçilen, 2019’da bağımsız olarak girdiği seçimi kaybeden Kazım Arslan, 2024’te Yeniden Refah Partisi’yle zafere ulaştı. Aynı Manisa’da olduğu gibi yeni başkanın ilk açıklaması da futbolla ilgili oldu. Sosyal medyasından açıklama yapan yeni başkan şunları söyledi: “Seçimden iki gün önce cuma günü belediye bünyesinde gerçekleşen bir olayı paylaşıyorum. Belediyenin ödenmesi gereken bir sürü borcu varken, mesela TEDAŞ’a borcunu ödemesini gerekirken, mesela akaryakıt tedarik eden arkadaşımıza borç ödenmesi gerekirken yine bazı taahhüt işlerini yapan müteahhit arkadaşlara borç ödenmesi gerekirken yaklaşık 18 milyon TL tutarındaki bir meblağ usülsüz bir şekilde Bozokspor oyuncularına aktarılmış.”

Manisa'da belediye el değiştirdi, 'top' kavgası çıktı!Manisa’da belediye el değiştirdi, ‘top’ kavgası çıktı!

Paranın ödüllendirme adı altında kulübe gönderildiğini belirten Kazım Arslan, bunu ahlaki bir davranış olarak görmediğini söyledi. Yeni belediye başkanı, konumasına şöyle devam etti: “İki gün sonra seçim var ve işçi maaşlarını ödemek için belediyenin kasasında bulunan parayı Bozokspor futbolcularına aktarıyorsunuz. Bir başka şey daha var. Bu paranın aktarılma usülü yanlış. Böyle bir paranın aktarılması için meclis kararı lazım. Ortada böyle bir karar yok. Mali işler müdürünün imzası olması lazım. Mali işler müdürünün imzası yok. Böyle bir ödeme yapılabilmesi için bunun sporcu ödüllendirme yönetmeliğine uygun olması lazım. Kime ödeme yapılacaksa, ne kadar ödeme yapılacaksa Türkiye çapında ne başarısı varsa, uluslararası alanda ne başarısı varsa belli kriterlere göre belirlenen isimlere ödenmesi lazım. Böyle bir durum da yok. Tamamen usulsüz bir şekilde 18 milyon TL dokuz tane Bozoksporlu oyuncuya aktarılmış. Bu hem bir usulsüzlü hem de ahlaki bir davranış değildir. Belediyemizi de sıkıntıya sokan bir davranıştır.”

Gerekli talimatları verdiğini belirten Kazım Arslan, “Belediye bütçesinden usulsüz bir şekilde aktarılan bu paranın tekrar belediye iadesi için ilgili kişilere ve kulübe ihtar yazısı yazıyoruz. İade edilmediği takdirde suç duyurusu yapacağız. Halkın olması gereken, işçinin olması gereken, memurun olması gereken paranın takipçisi olacağız. Hiç kimse dokunulmaz değildir. Milletin parası üzerinde devletin imkanları üzerinde üzerinde, işçinin memurun parası üzerinde hiçkimsenin keyfi bir tasarrufa hakkı yoktur” dedi.

Böyle bir ödüllendirme sisteminin Türkiye’de olmadığını sadece Yozgat’ta gördüklerini belirten yeni başkan konuşmasını şöyle bitirdi: “Muhasebe müdürünün imzası olmadan sadece başkan yardımcılarının imzasıyla yapılan bir ödeme söz konusu ki bu tamamen usulsüzlüktür. Keyfiliktir. Zimmet suçunu da oluşturabilir. Tabi bunun kararını yargı mekanızmaları verecek. Biz bunun takipçisi olacağız. Temenni ediyorum ki kulübü yazdığımız yazıya müspet cevap verilir ve dokuz futbolcuya dolayısıyla ilgili takıma aktarılan para belediyeye iade edilir. Biz bu parayı halkın menfaatlerine daha uygun bir şekilde Yozgatlı hemşerilerimizin menfaati için kullanmış oluruz.”

TFF, açıklama yaptıkça batıyor: 'Süper' rezaletTFF, açıklama yaptıkça batıyor: ‘Süper’ rezalet

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.