TFF, açıklama yaptıkça batıyor: ‘Süper’ rezalet

Sezon başından beri Süper Kupa konusunda rezaletlere imza atan TFF, bir açıklama daha yaparak 7 Nisan tarihinin değişmeyeceğini duyurdu. Ancak açıklamada yine çelişkiler, iş bilmezlikler var.

5 Nisan 2024
Mehmet Büyükekşi bütün skandallara karşın şu ana kadar koltuğunu korudu.

Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonu göreve geldiğinden beri öyle skandallara imza attı ki… Genç Milli Kadın Takım’ın cezalı oyuncu olarak hükmen yenilmesinden, bir kulüp başkanının hakeme yumruk atmasına; bir başkanın takımını sahadan çekmesinden, futbolcuların sahaya giren holiganların saldırısına uğramasına kadar…

Ama bir Süper Kupa skandalı var ki kimse onunla boy ölçüşemedi. Suudi Arabistan’da yapılması planlanan karşılaşma TFF’nin ‘Mustafa Kemal Atatürk’ ayrıntısını(!) unutması nedeniyle Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ortak tavrıyla ertelendi. Sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin değil TFF’nin 100. yıldönümünde dişe dokunur bir kutlama yapmayan federasyon, yeni bir tarih arayışına girişti.

TFF neyi becerdi ki bunu yapacaktı ki.. 13 Mart’ta Galatasaray ve Fenerbahçe arasında yapılacak finalin 7 Nisan’da Şanlıurfa’da oynanacağı duyuruldu. Burada da bir beceriksizlik ortaya çıktı. Bu açıklama için üç gün beklense Fenerbahçe’nin Konferans Ligi’ndeki rakibi ve programı belli olacaktı. Sarı lacivertlilerin ilk maçının eşleştiği Olympiakos’un sahasında olması bütün hesapları altüst etti. Maçın 21:30’da başlarsa ve uzama oynanmadan bitse bile Fenerbahçe en erken pazartesi sabahı İstanbul’a dönecek bir antrenmanla Atina deplasmanına gidecekti. Sarı lacivertliler karşılaşmanın 23 Mayıs’a ertelenmesi için yazılı talepte bulundu. Talebin yanında uyarı da vardı: Eğer final ertelenmezse ve yabancı hakem atanmazsa U19 takımı ile sahaya çıkacağız.

İşte Fenerbahçe'nin Süper Kupa planıİşte Fenerbahçe’nin Süper Kupa planı

TFF, Fenerbahçe’nin bu talebine akşam saatlerinde yaptığı açıklamayla yanıt verdi (Tam metin linkte). Açıklamada dikkat çeken iki nokta vardı. Birincisi TFF’nin Fenerbahçe’ye 14 Nisan’da Süper Lig’deki Karagümrük maçını ertelenmesini teklif etmesi. İkincisi ise 23 Mayıs tarihinin A Milli Futbol Takımı’nın Avrupa Şampiyonası hazırlıkları ve kamp programı göz önünde bulundurularak kabul görmemesi.

Önce birinci maddeye geçelim. Diyelim Karagümrük- Fenerbahçe maçını ertelediniz bunu hangi tarihte oynatmayı düşünüyorsunuz? Karagümrük Türkiye Kupası’nda yarı finalist. Fenerbahçe, Konferans Ligi’nde oynuyor. İki takımın oynadığı kupalarda sonuna kadar gitmesi halinde erteleme maçını ne zaman oynatmayı düşündünüz? Bütün maçlar bittikten sonra şampiyonluğu belirleyecek bir maçın yapılması nasıl bir kaosa yol açardı? Fenerbahçe, teklifinizi kabul etmeyerek belki de Türk futbolunu yeni bir krizden kurtarmış oldu.

Açıklamanın ikinci tartışmalı bölümüyse 23 Mayıs için kullanılan A Milli Takım kamp programı savunması. TFF, Süper Kupa finaline yer açmak için ligleri bir hafta öteledi. Bu durumda liglerin bitiş tarihi 26 Mayıs haftası oldu. Bundan TFF açıklamasını yazan kişinin haberi var mı? Onu geçelim olur ya Fenerbahçe Konferans Ligi’nde finale yükseldi, 29 Mayıs’ta maça çıkacak. Kampa sarı lacivertli oyuncu götürülmeyecek mi?

Türk futbolunun marka değeri böyle yükseldi: Yiterrrrrr!Türk futbolunun marka değeri böyle yükseldi: Yiterrrrrr!

Sonuçta son dakikada bir karar değişikliği olmazsa Fenerbahçe, Süper Kupa maçına U19 takımından dokuz futbolcuyla çıkacak. Üç futbolcu sakatlanarak maçı bırakacak ve karşılaşma yarım kalacak. Hükmen galibiyet için TFF kararı gerektiği için kupa töreni yapılmayacak. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin yüzü gülüyor olmalı. Türk futbolu hiç olmadığı kadar dış basında yer alıyor. Onun ‘Yükselteceğiz’ dediği marka değeri gittikçe arşa doğru gidiyor! Her gün yeni bir rezalet literatüre ekleniyor. Bütün bu skandallar içinde herkesi rahatlatacak tek bir TFF açıklaması var: Büyükekşi’nin ‘Görevi bıraktım’ demesi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.