Zekâ yapay, sakatlıklar doğal

Fenerbahçe, Konyaspor'la berabere kalırken Osayi Samuel ve İrfan Can Kahveci'yi sakatlığa kurban verdi. Sezon başında İsmail Kartal'ın sakatlıklarını önlemek için yapay zekâ teknolojisinden yararlandıklarını belirttiği açıklama akıllara geldi.

Spor 7 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe, Konyaspor karşısında sağ kanadını sakatlığa kurban verdi.

“Yapay zekâyı kas sakatlıklarını önleyici şekilde kullanıyoruz. Termal kamerayla oyuncuların vücudunda hangi kasların yorgun olduğunu antrenman öncesi tespit ediyoruz. Bizim kas sakatlığı problemimiz yok. Literatüre göre de 14 günden kısa süren sakatlıklar sakatlık sınıfına girmiyor.”

Bu açıklama Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal’a ait. 26 Ekim 2023 tarihindeki UEFA Konferans Ligi grup aşaması üçüncü haftasındaki Ludogorets maçından hemen bir gün önceki açıklama bu. O dönem Dominik Livakovic, Emre Mor ve Serdar Aziz gibi isimler sakatlıkları nedeniyle kısa süreli olarak kadrodan uzak kalmışlardı. Kartal kas sakatlığı olmadığını, kas sakatlıklarına karşı temkinli davrandıklarını, yapay zekâyı kullanarak önlem aldıklarını anlatıyordu. Kullanılan yapay zekâ pek de işe yaramamış olacak ki Fenerbahçe’nin beli malum açıklamanın yapıldığı tarihten sonra adeta doğrulmadı.

Fenerbahçe’ye ayrılan sürenin sonuna geldikFenerbahçe’ye ayrılan sürenin sonuna geldik

Öyle ki 25 Ekim tarihinde gelen bu açıklamadan sadece dört gün sonra Fenerbahçe iki kritik oyuncusunu Pendikspor deplasmanında kaybetti. 5-0 kazanılan maçta önce Fred ardından Becao sakatlandı. Becao maç başında sakatlık yaşamasına rağmen ilk yarının sonuna kadar sahada kaldı. Oyuncuda tendon yırtığı tespit edildi ve ameliyat oldu. 29 Ekim 2023 tarihinde oynanan maçın ardından 22 Ocak 2024 tarihinde sahalara dönebildi. Fred ise kasık sakatlığı nedeniyle bir aylık bir süreyle takımdan uzak kaldı. Fenerbahçe o güne kadar ligde tek puan kaybetmemişken bu sakatlıkların da etkisiyle üst üste Trabzonspor mağlubiyeti ve Adana Demirspor beraberliği aldı. Ludogorets maçında darbeye bağlı olarak bileğinde kırık meydana gelen Alexander Djiku da sakatlanınca Fenerbahçe’nin sezon başında kurguladığı savunma tandemi paramparça oldu. Becao-Djiku ikilisinin bir daha aynı anda sahaya çıkması için Fenerbahçe taraftarının 18 Nisan 2024 tarihindeki Olympiakos rövanşının beklemesi gerekecekti. Bonservisine 8.3 milyon euro harcanan Becao yalnızca 14 Süper Lig maçında boy gösterebildi.

Kanarya’nın sakatlık kâbusu bu kritik oyuncularla sınırlı kalmadı. Sezon başı bonservisine 15 milyon euro ödenen Cengiz Ünder de üst adale yırtığı yaşadı. İç sahada oynanan Antalyaspor maçında yaşadığı sakatlıkla henüz 3. dakikada oyundan çıkmak durumunda kalan Cengiz yaklaşık bir ay sahalardan uzak kalacaktı. Pozisyonundaki takım arkadaşı İrfan Can Kahveci’nin kariyerinin sezonunu geçirmesi sayesinde eksikliği fazla hissedilmeyen oyuncu bir kısmında sonradan dahil olduğu 32 maçta forma giydi. Fenerbahçe’nin sakatlık sorunu sağ kanatla sınırlı kalmadı. Sol kanatta da Ryan Kent yerine lig kadrosunda tercih edilen Joshua King, özellikle sezonun ikinci yarısında yaşadığı kas sakatlığıyla beraber şubat ortasından nisan ortasına kadar, en kritik süreçte takımını yalnız bırakmak durumunda kaldı. King sezon boyunca 13’ü Süper Lig olmak üzere toplam 24 maça çıkabildi.

Fenerbahçe ağır yaralı! Konya'da sıfıra sıfır... Elde var hüzünFenerbahçe ağır yaralı! Konya’da sıfıra sıfır… Elde var hüzün

Fenerbahçe’de bu sezon en büyük eleştirilerden birini sağlık ekibi aldı. Bu denli fazla sakatlık olunca eleştiriler kaçınılmaz oldu. Son olarak Beşiktaş derbisinde İsmail Yüksek darbeye bağlı olarak sakatlandı. Oyuncu acı içinde yerde kaldı. Daha sonra bağ yırtığı olan oyuncu sağlık heyetinin onayıyla maç esnasında girip kendini denedi. Ancak Yüksek kendini denedikten sonra normal olarak yerde kaldı. Oyuncunun Avrupa Şampiyonası’na yetişip yetişmeyeceği belirsizliğini korurken kulüp sezonunu kapattığı netleşti.

Oyuncuların kas gruplarındaki sorunları yapay zekânın kontrol ettiği Fenerbahçe’de son olarak Konyaspor deplasmanında iki sakatlık vakası patlak verdi. Önce Osayi Samuel ardından İrfan Can Kahveci birer dakika arayla kendilerini yere bıraktılar. Bu sezon en fazla efor sarf eden oyunculardan bu ikisi sezonun da Fenerbahçe adına kahramanlarıydı. İki yıldız oyundan çıkmak durumunda kaldı. İrfan Can Kahveci’nin alt adale grubunda bir batma hissettiğini belirttiği haberi yapıldı. Yaklaşan Avrupa Şampiyonası’nda Türk Milli Takımı için de son derece büyük önem arz eden İrfan Can, kariyer sezonunu sakatlıkla kapatmanın eşiğinde.

Sonuç olarak Fenerbahçe -İsmail Kartal’ın da belirttiği gibi- lige matematiksel olarak havlu atmış değil. Ancak fiziksel açıdan takımın döküldüğü gerçek. 3-2 kaybedilen ilk Olympiakos maçının ilk devresinde dahi birçok sakatlık meydana gelmiş son olarak Jayden Oosterwolde oyundan çıkmak durumunda kalmıştı. Oyuncu tedavi sürecini Hollanda’da geçirmek istemiş ve başarılı bir operasyonun ardından, beklenenden haftalar önce idmanlara başlamıştı. Galatasaray’ın altı puan gerisinde kalan takım yapay veya doğal her türlü zekânın algılayabileceği üzere fiziksel açıdan rakibinin fersah fersah gerisinde kaldı ve son düzlüğü sağlıklı şekilde koşamadı. Hal böyle olunca aradaki fark açıldı, Fenerbahçe’ye bitiş çizgisini geride geçmek düştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.