Dünyanın gözü bu gençlerde… Yükselen yıldızlar

U17 Dünya Şampiyonası'nın sona ermesiyle 2023 takvim yılındaki bütün altyapı turnuvaları sona erdi. İşte Türkiye'nin bulunmadığı turnuvalarda dünya futboluna damga vurması beklenen yıldız adayları...

8 Aralık 2023
İsminden çok söz ettirecek futbolcular... İtalyan Cesare Casadei, Alman Paris Brunner ve İngiliz Anthony Gordon.

Endonezya’nın ev sahipliği yaptığı FIFA U17 Dünya Kupası’nın sona ermesiyle erkek futbolunda gençler düzeyinde yılın önemli turnuvaları tamamlandı. Bu sene de şampiyonlar olağan şüpheliler arasından çıktı. Ancak sürprizler de yaşandı. A Milli Takım düzeyinde sıkıntılı bir süreçten geçen Almanya, gençlerden gelen güzel haberlerle biraz olsun moral buldu.

20 Mayıs – 11 Haziran tarihleri arasında düzenlenen 2023 FIFA U20 Dünya Kupası’nın adresi Arjantin’di. Ev sahibi ülke, Katar’daki 2022 FIFA Dünya Kupası’nda Messi önderliğinde kazanılan zafer sonrası gençlerde de şampiyonluk bekliyordu. Fakat mutlu sona ulaşan finalde İtalya’yı 1-0 mağlup eden Uruguay oldu. Güney Kore’yi 3-1 yenerek tarihinde ilk kez katıldığı organizasyonda üçüncülüğü elde eden İsrail turnuvanın en büyük sürprizine imza attı. Kupanın en değerli oyuncusu ödülüne aynı zamanda gol kralı da olan İtalyan Cesare Casadei layık görüldü. Bonservisi Chelsea’de olan genç yıldız halen kiralık olarak Leciester City’de oynuyor. Uruguay’dan Alan Matturo ve Kore’den Lee Seung-won turnuvanın diğer öne çıkan futbolcularıydı. En iyi kaleci ise İtalya’dan Sebastiano Desplanches seçildi.

Uruguay, Arjantin’deki turnuvadan zaferle ayrılan takım oldu.

Gençlerde sezonun son büyük organizasyonu olan FIFA U17 Dünya Kupası, 10 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Endonezya’da düzenlendi. 24 takımın yer aldığı turnuva Almanya’nın şampiyonluğuyla noktalandı. Panzerler normal süresi 2-2 biten finalde Fransa’yı penaltı vuruşları sonunda mağlup ederek tarihinde ilk kez kupaya uzandı. A Milli Takım düzeyinde sıkıntılı günler yaşayan Almanya için gençlerden gelen bu güzel haber biraz olsun teselli niteliğindeydi. Şampiyon takımın kadrosunda Hamburg’da forma giyen Türk asıllı futbolcu Bilal Yalçınkaya da yer aldı. Turnuvada üçüncülüğü Arjantin’i 3-0 yenen Afrika temsilcisi Mali elde etti. En değerli oyuncu Almanya’nın Demokratik Kongo asıllı forveti Paris Brunner olarak belirlendi. U17 Avrupa Şampiyonası’nın da en iyi onbirine giren 2006 doğumlu bu futbolcu Borussia Dortmund forması giyiyor. Gümüş top ödülünü Mali’den Hamidou Makalou, bronz top ödülünü ise Fransa’dan Mathis Amougou aldı. 8 kez rakip fileleri havalandıran Arjantinli Agustin Ruberto gol kralı oldu. En iyi file bekçisi unvanına Fransız Paul Argney layık görüldü. Organizasyonun en büyük sürprizini ikinci turda İngiltere’yi 2-1’le geçen Özbekistan gerçekleştirdi.

Almanya, U17 Milli Takımı’nın şampiyonluğu ile moral buldu.

Gelelim futbolda trendleri belirleyen iki kıtanın bu yılki gençler turnuvalarına… 21 Haziran – 8 Temmuz arasında oynanan U21 Avrupa Şampiyonası’na Gürcistan ve Romanya ev sahipliği yaptı. 16 ülkenin mücadele ettiği organizasyonda zafer finalde İspanya’yı tek golle geçen İngiltere’nin oldu. Şampiyonun attığı 11 golün sekiz farklı oyuncudan gelmesi dikkat çekici bir istatistikti. İsrail bu turnuvada da yarı finale yükseldi. Şampiyonanın en değerli futbolcusu İngiltere’nin Newcastle’da oynayan yıldızı Anthony Gordon seçildi.
En iyi 11, finalistlerde forma giyen isimlerden oluştu…

Kaleci: James Trafford (İngiltere)

Savunma: Juan Miranda (İspanya), Levi Colwill, Taylor Harwood-Bellis, James Garner (İngiltere)

Orta saha: Rodri, Antonio Blanco, Sergio Gomez (İspanya), Curtis Jones (İngiltere)

Forvet: Abel Ruiz (ispanya), Anthony Gordon (İngiltere)

İngiltere U21 takımı, kupayı kadırmayı başardı.

 

Sekiz ülkenin mücadele ettiği UEFA Euro U19’un ev sahipliğini Malta üstlendi. 3-16 Temmuz tarihlerindeki bu organizasyonda düzenli olarak görmeye aşina olduğumuz Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkeler bu kez yer alamadı. Turnuvada şampiyonluk ipini göğüsleyen, finalde Portekiz’e 1-0 üstünlük sağlayan İtalya oldu. Norveç yarı final oynayarak iyi iş çıkardı. Turnuvanın UEFA tarafından seçilen en iyi 11’i şu isimlerden oluştu…

Kaleci: Gonçalo Ribeiro (Portekiz)

Savunma: Filippo Missori, Alessandro Dellavalle (İtalya), Gabriel Bras (Portekiz) Alex Valle (İspanya)

Orta saha: Niklas Odegard (Norveç), Cesar Palacios (İspanya), Luis Hasa (İtalya)

Forvet: Hugo Felix (Portekiz), Victor Barbera (İspanya), Carlos Forbs (Portekiz)

İtalya U19 Milli Takımı, Portekiz’i devirerek kupayı müzesine götürdü.

Almanya U17’de duble yaptı

Macaristan’da 16 takımın katılımıyla 17 Mayıs – 2 Haziran arasında düzenlenen U17 Avrupa Şampiyonası, Almanya’nın şampiyonluğuyla sona erdi. U17 Dünya Kupası’nı kazanan panzerler normal süresi golsüz eşitlikle tamamlanan finalde Fransa’ya penaltılarla üstünlük sağladı. Almanya’nın kadrosunda Türk asıllı Taylan Bulut da vardı. Yarı final oynayan Polonya şampiyonanın en iyi futbol sergileyen takımlarındandı. Bu sezon Granada ağlarını havalandırarak La Liga tarihinin gol atan en genç oyuncusu unvanını alan Barcelonalı Lamine Yamal turnuvanın en çok konuşulan futbolcuları arasındaydı.

UEFA şampiyonanın en iyi kadrosuna şu isimleri seçti..

Kaleci: Max Schmitt (Almanya)

Savunma: Eric da Silva Moreira (Almanya), Finn Jeltsch (Almanya), Ishe Samuels-Smith (İngiltere), Nhoa Sangui (Fransa)

Orta saha: Noah Darvich (Almanya), Fayssal Harchaoui (Almanya), Saïmon Bouabre (Fransa)

Forvet: Lamine Yamal (İspanya), Marc Guiu (İspanya), Paris Brunner (Almanya)

Türk asıllı oyuncular Bilal Yalçınkaya ve Taylan Bulut Almanya ile birer kupa kaldırdı.

30 Mart -23 Nisan arasında Ekvador’da düzenlenen U17 Güney Amerika Şampiyonası’nda 10 ülke iki grupta mücadele etti. Ardından final grubuna geçildi. Brezilya, şampiyonluğu kazanırken, ev sahibi Ekvador güçlü ülkeleri geride bırakarak ikinci oldu. Brezilya’dan Kaua Elias ile Rayan ve Arjantin’den Claudio Echeverri turnuvayı beşer golle tamamladılar.

Kolombiya’da 19 Ocak – 12 Şubat tarihleri arasında oynanan U20 Güney Amerika Şampiyonası da aynı formatta düzenlendi. Brezilya şampiyonluğu elde ederken, Uruguay ikinci oldu. Brezilya’dan Vitor Roque ve Andrey Santos altışar gol kaydettiler.

Kenan Yıldız’ın temsilcisi: Tolunay Kafkas iyi ki gitti… Tek teklif Demirspor’dan…Kenan Yıldız’ın temsilcisi: Tolunay Kafkas iyi ki gitti… Tek teklif Demirspor’dan…

Türkiye turnuvalarda yok

Milli takımlarımız, 2023 yılında gençlerde büyük turnuvalarda boy gösteremedi. Tarihte U20 ve U17 dünya kupalarına biri ev sahibi statüsünde olmak üzere toplamda altı kez katılan Türkiye, U21 Avrupa Şampiyonası finallerinde ise sadece bir kez yer aldı. U17 Avrupa Şampiyonası’nda son olarak 2022’de, U19 Avrupa Şampiyonası’nda ise en son 2018’de mücadele eden Türkiye’nin 2024’te Avrupa’daki şampiyonalara katılma şansı sürüyor.

 

Fotoğraflar: fifa.com, uefa.com, auf.org.uy, Almanya Futbol Federasyonu…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.