10 maddede Dilber etkisi: Alemi nasıl şenlendirdi

Her şey Hazar Ergüçlü'nün 'Dilber' dansının sosyal medyaya servis edilmesiyle başladı. Sonrasında alem şenlendi. Ünlüler birbirine düştü, dernekler ayağa kalktı, kurslar açıldı. Tekstil bile canlandı. İşte 10 maddede 'Dilber' etkisi...

29 Ocak 2024
Dilber'i oynayan Hazar Ergüçlü şimdiden birkaç reklam teklifi almış bile

1. Elbiseleri 1000-5000 liraya kapışıldı

Hazar Ergüçlü’nün dans ederken giydiği güllü elbisesi 580 liradan 1000 liraya çıktı. E-ticaret sitelerinde, dizide giydiği diğer siyah elbise de 5 bin liraya kapış kapış gitti. Tekstil sektörünü de hareketlendiren Yılmaz Erdoğan “Bilseydim, kıyafet işine de girerdik” diye espri yaptı.

2. Hazar Ergüçlü en çok neye takıldı?

Evi olmayan Dilber için arsasını satan satana

Sincanlı Erkal, ‘Dilber’in oynadığı ‘Gemileri Yaktım’ şarkısını söylerken bir yerde ‘Dilber evin barkın yok mu’ diyor. Dilber de ‘Hayır’ cevabını veriyor. Buradan hareketle sosyal medyada “Dilber’e ev almak için arsa satıyorum”, “Dilber’e ev alacağım, dükkanı devrediyorum” şeklinde ilanlar türedi. Hazar Ergüçlü “En çok ev işine gülüyorum” diyor.

3. 6 saatlik kurslar uçtu

Dans kursları, programlarına ‘Dilber Dansı’nı da ekledi. Kursa giden tıp öğrencileri, doktorlar, bankacılar, muhasebeciler de varmış. Hocalar “Profesyonel çalışanların zamanı yok. Onlar için 6 saatlik paket programlar hazırladık” diyor. 6 saatlik kursun 7 bin liraya çıktığı yerler var.

4. Pavyonlara ne kadar zam geldi?

Ankara, İstanbul, Mersin ve Adana’daki pavyonlara zam gelmiş. Bir kişinin eğlenip içki içmesi 10 bin liraya yükselmiş. İstanbul’da bu fiyatın 15 bin liraya kadar çıktığı pavyonlar varmış.

5. Şarkıcı o parayı alabiliyor mu?

Dizide ‘Gemileri Yaktım’ şarkısıyla bir anda şöhret olan Sincanlı Erkal’ın sahne fiyatının 4 bin liradan 300 bin liraya fırladığı iddia edilmişti. Erkal “Yok öyle paralar. Bana o parayı vermeleri için milyonlar kazanmaları gerek” dedi. Ama pavyonlara yüzde 40-50 zam geldiğini doğruladı.

6. Ünlüler arasında Dilber kavgası

Ünlülerin Dilber dansı yapması Popstar Mehtap’ı kızdırdı

Popçu Gülşen, arabeskçi Derya Bedavacı, ‘Survivor’ yarışmacısı Sema’nın yaptığı bu dansa en büyük tepki bir zamanlar payvonda çalışmış olan, oradaki silahlı bir çatışmada duyu yetisini kaybeden Popstar Mehtap’dan geldi. Mehtap, ünlülere şöyle seslendi: Ayıp ayıp! Utanmanız yok mu sizin. TikTok’daki genç kızlar özenip de giderse üzülmez misiniz? Yazıklar olsun size.” ‘Survivor Sema’dan cevap gecikmedi: “Haddini bil. Payvona düşenleri ben mi düşürdüm.”

7. Kızları TikTok’tan seçen var

‘Hovarda Alemi’ kitabının yazarı Dr. Osman Özarslan, Hürriyet’e verdiği röportajda o alemi şöyle anlatmış: “Yoksul bir ailenin kızı, yetimhanede büyümüş bir kız çocuğu ya da TikTok’tan ‘Sana ayakkabı alacağım’ diye düşürülmüş bir kız, Suriye’deki savaştan kaçıp gelen yoksul kadınlar… Çalışma süreleri 10 yıl. Bedenleri çok hızlı yıpranıyor. Hamile kalıyor, kürtaj oluyor, yaralanıyorlar. İçmek zorundalar. Ama sarhoş olmamak için her gece defalarca kusuyorlar. Bedenen deforme oluyor, ruhen tükeniyorlar. Sonra pavyonda bulaşıkçı olanlar var.

8. RTÜK’e şikayet ettiler

Tüm bunlar tartışılır konuşulurken dizinin ilk bölümü üç kategoride birinci oldu. Diyanet Sendikası ‘müstehcenlik’ gerekçesiyle RTÜK’e şikayette bulundu. Bir şikayet de Seymenler Derneği’nden geldi. Dernek Başkanı Şerafettin Demir “Dizinin kaldırılması için son nefesime kadar çalışacağım” dedi. Tepkileri abartılı bulan Yılmaz Erdoğan şu post’u paylaştı: “Bu öykü insanları birbirine bağlayan pamuk ipliği üzerine. İnci ne kadar değerli, iplik o kadar ince.”

9. Reklamlar ve dövmeler

‘Dilber’ karakteriyle kariyerinde büyük bir çıkış yakalayan Hazar Ergüçlü bölüm başına 850 bin lira kazanmakla kalmıyor, teklif üstüne teklif alıyor. İki tekstil markası peşinde. Bu arada dövmeleri de meşhur olmuş. TikTok’ta, ‘Dilber’ dövmeleri yaptırıp paylaşanlar bile var.

10) Azem karakteri ve aforizmalar

Diziyi Yılmaz Erdoğan yazdı, aforizmalar havada uçuşuyor

Yılmaz Erdoğan’ın canlandırdığı ‘Azem’ karakterinin aforizmaları da sosyal medyada dönüp duruyor. Peki Erdoğan imza attığı bu sözlerden en çok hangisini seviyor dersiniz… “Yağmur her yere yağar, ama yıldırım bir noktaya düşer.” X aleminin favorisi de şu: “Bitmiş ama atılamayan bir pil gibiyim.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.