İtiraz reddedildi, dosya kapandı: Amir baskısının ardından intihar eden polisin ölümü araştırılmadı
Genç oyuncuların intiharı sonrası dizi dünyası karıştı. "Yetenekli oyuncular iş bulamıyor, magazin yıldızları hep ekranda" eleştirileri yükseliyor. Konuyu 45 yılda, 74 yapıma imza atan yapımcı Faruk Turgut'u sorduk
Faruk Turgut, sinema ve dizi sektörünün önemli yapımcılarından biri. Uzun yıllardır bu sektörde olan Turgut ile sektörün son halini konuştuk.
– Oyuncu Merve Kayaalp ile Seda Fettahoğlu’nun yaşamına son vermesi dizi dünyasında şöyle bir öfke yarattı: “Yapımcılar hep aynı isimleri seçiyor.”
– Öncelikle çok üzüldüm. Ama sadece yapımcılar suçlanmamalı! Menajerler de tekelleşmeye neden. Öyle menajerlik ofisleri var ki; senaristi-yönetmeni yanına alıyor. Kanallara sürekli kendi oyuncularını ve ekiplerini dayatıp tekelleşiyorlar.
– Melek Baykal “Magazin starı torpilli oyuncular ekranda” dedi. Nebahat Çehre, Onur Büyüktopçu, Goncagül Sunal kendisine destek verdi. Kimler bu torpilliler?
– Bugüne kadar 74 önemli yapıma imza attım. Hak eden oyuncuya para ödedim. Ağam, paşam, torpil asla kabul etmem. Bu nedenle vicdanım çok rahat. Melek Baykal değerli bir tiyatrocu, kendisine sürekli teklif de gidiyor. Nebahat Çehre de teklifleri hep reddediyor. En son ‘Kızılcık Şerbeti’ndeki anneanne rolünü oynamasını istedim, kabul etmedi. Diğer birçok isimde kıskançlık var. Talep görmeyince birini, genelde de Hande Erçel’i günah keçisi ilan ediyorlar.
– 45 yıllık bir yapımcı olarak nasıl buluyorsunuz Hande Erçel’in performansını?
– Hande’nin oyunculuğunu Türkiye tartışıyor, ama onu Güney Amerika’daki bir seyirci izlerken “Oyunculuğu ne kadar kısıtlı” demiyor. Bayılarak takip ediyor. Kızı niye günah keçisi ilan ediyorlar anlamadım. Diğerleri daha mı iyi? Sanki hepsi Oscar’lık performans sergiliyor, bir tek Hande kötü! Kızın başkaları gibi torpili de yok üstelik. Herkes kabul etsin ki, Hande Erçel bir dizinin yurt dışı satışını garantileyen isim. Bu da yapımın ayakta kalması demek.
– Oyuncular arasındaki ‘kıskançlık’ ve ‘talep görmeme’ işini biraz açar mısınız?
-Bakın, artık en ufak rol için bile yüzlerce kişi yarışıyor. ‘Kızılcık Şerbeti’nin kadrosunda 50 oyuncu var. Ama sırada 100 kişi bekliyor. Üstelik kimleri kimleri aratıyorlar. Alttan yüzlerce yetenekli genç geliyor. Okullu olmayıp “Kısa yoldan para kazanayım” diyenler de söz konusu. Alan kısıtlı, saha dar, oyuncu çok. Bu, kıskançlık ve sert bir rekabet yaratıyor.
– Yapımcı olarak sizin cephede zorluklar ne?
– Bugün bir bölüm maliyeti 7 milyon TL. Kanal ise bir bölüme 5 milyon ödüyor. Aradaki 2 milyonluk zararı nasıl kapatacağız? Elbette yurt dışı satış garantisi olan isimleri seçeceğiz. Yoksa niye risk alayım? Bugün sektöre yeni giren bir yapımcı 13 bölüm için 60 milyon TL harcamak durumunda. Kanal, parayı 90 gün sonra veriyor. Yani sen ilk 13 bölümü cebinden ödüyorsun. Seni finanse edecek arşivin yoksa yandın! Tek motivasyonumuz yurt dışı satışları. Bu sene 40 dizi yarışacak. Ama 25’i çöp olacak. Kalanlar da yurtdışı satışından kazanacak.