Geriden gelip Oscar’a göz kırpanlar!

Dokuz filmlik vizyon haftasının iddialısı beş dalda Oscar'a aday olan 'Geride Kalanlar'. 'Tetikçi', 'Hatır' ise diğer öne çıkan yapımlar. Yerli olaraksa 'Emanet' ile 'Rahha' var vizyon menüsünde

8 Mart 2024

AYRI DÜŞMEYELİM YAN YANA

GERİDE KALANLAR / The Holdovers

Oscar’ın iddiasız iddialıları arasında bulunan ‘Geride Kalanlar’ı izlemek ödüllerin verileceği bu haftaya kısmetmiş. Lakin filmi izleyince keşke daha önce vizyona girseymiş diyor insan. Çünkü En İyi Film kategorisinde öne çıkan birçok filmden daha iyi bir yapım ‘Geriye Kalanlar’.

2004 yapımı ‘Sideways’ten tam 20 yıl sonra yönetmen Alexander Payne ile Paul Giamatti’nin bir araya geldiği ‘Geride Kalanlar’ 1970’i 1971’e bağlayan yılbaşı tatilinde geçiyor. Amerika’nın prestijli yatılı okullarından birinde tarih öğretmeni olan Paul Hunham, tatilde evine gidemediği için okulda öğretmen gözetiminde kalmak zorunda olan Angus ve oğlu Vietnam Savaşı’nda yaşamını yitiren okulun aşçısı Mary’nin ilişkisini anlatıyor.

Disiplin delisi bir öğretmen, yas tutan bir aşçı ve ailevi problemleri olan bir öğrenci iki haftalık tatili birlikte geçirmek zorundadır. Tatil sürecinde çatışmalar olsa da bir noktada herkes birbirine açılıcak ve insani bir ilişki gelişecektir.

Oscar alır mı bilinmez ama Alexander Payne’in en iyi filmi var karşımızda. Paul Giamatti, Dominic Sessa ve Da’Vine Joy Randolph da çok iyi performans sergiliyorlar. Ki Da’Vine Joy Randolph’un Oscar almasına kesin gözüyle bakılıyor. Haftanın en iyisi kaçırlayın derim.

ÇALIŞMADAN DURAMAYAN EMEKLİLER

TETİKÇİ / Freelance

Aslen güreşçi John Cena ama her başarılı sporcu gibi sinemaya transfer oldu. Ama bu filmden anladığım artık popüler filmlerde onu daha sık göreceğiz. Çünkü o yeni Dwayne Johnson. Pierre Morel’in yönettiği ‘Tetikçi’de emeklilik günlerinde sıkılan özel asker Mason’un yeni bir görev üstlenmesiyle yaşanan olayları izliyoruz.

Yeni görevi de Güney Amerika’daki bir ülkenin devlet başkanıyla söyleşi yapmaya gidecek gazeteci Claire’in güvenliğini sağlamak. Ama işte hayat. Mason ve Claire ülkeye gittiklerinde  isyan çıkmasın mı! Bir eski asker, bir gazeteci ve acımasız bir ülke lideri, hayatta kalmak zoraki bir ekip olurlar. Ama iş tabii ki Mason’a düşer.

Sinemada bir tür, macera aksiyon komedinin harmanlandığı filmlerin de kendilerini pek ciddiye almadı bir tür. Seveni varsa tavsiye edilir.

KAPIYI ÇALAN DEMANS!

HATIR / Memory

Brooklyn’de yaşayan sosyal hizmetler uzmanı Sylvia, kendi küçük dünyasında tek düze bir hayat süren bir kadındır. Kız kardeşi Olivia’nın ısrarları sonucu lise mezunlar buluşmasına katılır. Bu buluşmanın ardından eski günlerden tanıdığı Saul, onu evine kadar takip eder. Anlaşılırki Saul demans hastasıdır. Slyvia da Saul’u tekrar hayatına almaya karar verir. Birkaç yıl önce vizyona giren ‘Baba’ kadar dramatik olmasa da duygusal olarak zor bir film ‘Hatır’ ama hayatın olağan akışı içerisinde bir parantez açan yapımlardan. Yönetmen Michel Franco, kamera önündeyse iki sıkı oyuncu var Jessica Chastain, Peter Sarsgaard…

GEÇMİŞTEN GELEN ARKADAŞ

HAYALİ / Imaginary

Haftanın korku gerilim filmlerinden ‘Hayali’ doğup, büyüdüğü eve dönen ve orada çocukluğunun hayali arkadaşıyla karşılaşan Jessica’nın hikayesini konu ediyor. Lakin bu hayali arkadaşının yıllar sonra kızına musallat olması Jessica için mücadele demektir. Jeff Wadlow’un yönettiği filmde Matthew Sato, Veronica Falcon, Betty Buckley karşımızda. Fragman yukarıda korku gerilim filmleriyle aram iyi değil kararı size bırakıyorum.

LANET GELİR BULUR GENÇLERİ

RAHHA

Yabancı korku gerilimden yerlilere geçiyorum. ‘Rahha’da bir grup gencin başına musallat olan lanet anlatılıyor. Efendim efsaneye göre karısını çok seven bir kral, kendi ölümünden sonra karısının başka bir kral ile birlikte olmasını istemediğini için define cinlerinin atası ve en tehlikelisi olan Rahha ile bir anlaşma yapar. Bir bilezik bu anlaşmanın mührüdür. İşte bizim genç arkadaşlar bu bileziği bulur ve olaylar gelişir. İlker Çavga’nın yönettiği film kağıt üzerinde iyi dursa da sinemasıyla tipik bir yerlik korku gerilim filmi…

BU EMANET KORUNACAK

EMANET

Yerli sinemadan devam edeyim. Ali İlhan’ın yönettiği Mustafa Üstündağ, Tuvana Türkay, Gürgen Öz ve Turgay Tanülkü’nün başrolde oynadığı film bir oto tamircisi olan Orhan Usta’nın hikayesini ele alıyor. Ama Orhan Usta sıranadan bir oto tamircisi değildir. Geçmişi karanlıktır. Bir emaneti korumakla görevlidir.

ROMAN MAHALLESİNDE AŞK!

HAYATIMIZ ROMAN

Roman mahallesine sığınan sonrasında birbirine aşık olan bir çiftin hikayesi ‘Hayatımız Roman’. Aslı ve Öykü polisten kaçarken bir tesadüf sonucu yolları Roman mahallesine düşer. Belli bir süre burada saklanmaları gerekir. Suçsuz olduklarını önce mahalleliye sonra da polise ispatlamak zorundadırlar.  Mahalleden Veli abi onlara inanır ve yardım eder. TV filmi olarak fena durmayan ama sinema için biraz fazla iddialı bir yapım!

MÜZİK YASAK OLUR MU HİÇ

MİNİK FARE VE SEVİMLİ AYININ MACERALARI  / Ernest and Celestine: A Trip to Gibberitia

Gelelim haftanın animasyonlarına… İlki ‘Minik Fare ve Sevimli Ayının Maceraları’, bir müzikal animasyon. Ernest ve Celestine, kırılan kemanını tamir ettirmek için Ernest’in ülkesine döner. Ama müzik bu ülkede yasaktır. Tabii ki bu ikilimiz bu yasakla mücadele edecektir. Jean-Christophe Roger, Julien Chheng’in yönettiği animasyon çocukla sinema maceranızda haftalık tercihiniz olabilir.

ALTIN ASANIN PEŞİNDE

SÜPER KAHRAMANLAR: SİHİRLİ DÜNYA / Crazy Kwai Boo: Sanxingdui Spirited Away

Yunfei Wang’ın yönettiği animasyon haftanın bir başka seçeneği. Film, bilmediği sihirli bir dünyada kaybettiği altın asayı bulmaya çalışan Kwai Boo ve arkadaşlarının maceralarını konu ediyor. Açıkçası iyi fragman kesemedikleri için fragmanı bile bir fikir vermiyor filmle ilgili. Ama süper kahramanları sihirli bir dünyaya sokup ne kadar kötü bir macera yaşatabilirsiniz ki çocuklara!

'Dune'de nerede kalmıştık?‘Dune’de nerede kalmıştık?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.