‘Dune’de nerede kalmıştık?

Üç yıl sonra 'Dune Çöl Gezegeni' gösterime girdiğinde devamının geleceği belirsizdi. Ama geldi. 'Dune: Çöl Gezegeni' kaldığı yerden devam ediyor. Dokuz filmlik haftanın en iddialı filmi. Tartışmalı 'Ahmet'in Türküsü' ise bir diğer iddalı yapım.

1 Mart 2024

İNANCIN ZAFERİ!

DUNE: ÇÖL GEZEGENİ BÖLÜM İKİ / Dune: Part Two

Frank Herbert’in 1965 yılında yayımlanmaya başlayan ve yazarın ölene kadar yazmayı sürdürdüğü altı kitaplık Dune serisi, bilim kurgu edebiyatının köşe taşlarından biri kabul edilirken, sinemacılar için de her daim çetin bir sınavdır.

Şilili usta yönetmen Alejandro Jodorowsky’nin çok isteyip bu seriyi bir türlü sinemaya uyarlama imkanı bulamaması, bir başka usta yönetmen David Lynch’in 1984’te yaptığı uyarlamanın hayal kırıklığı yaratması, Dune’un sinema macerasında bu sınavın ne kadar zor olduğunun göstergesidir bir anlamda.

‘Geliş’, ‘Blade Runner 2049’ filmleriyle bilim kurgu sinemasına yeni bir soluk getirdiği düşünülen yönetmen Denis Villeneuve, işte bu çetin sınava girmişti üç yıl önce. Serinin ilk kitabına (yarısına kadar) sadık kalaraka ‘Dune: Çöl Gezegeni’ni çekmişti. Devamının gelip gelmeyeceği de belli değildi. Filmin gördüğü ilgi üzerine devamı da geldi.

Hatırlanacağı üzere uzak bir gelecekte tüm galaksinin imparatorlukla yönetildiği bir evrende geçiyordu ‘Dune: Çöl Gezegeni’. Bu evrenin en önemli maddesi ise, yerli halk Fremenlerin Dune dediği Arrakis gezegeninin çöllerinde bulunan ‘baharat’tı. İmparatorun isteğiyle bu baharatı çıkarma ve işleme görevi Atreides Hanedanlığı’na veriliyor. Ama öte yandan aynı imparator gizlice Harkonnen Hanedanlığı’nı Atreides’leri yok etmekle de görevlendiriyor. İşte bu saldırıdan sağ çıkmayı başaran Atreides Hanedanlığı’nın varisi Paul Atreides’in hikayesini izliyoruz filmde. Çünkü o beklenen kurtarıcı!

İlk filmde Harkonnenler gezegene saldırmış tek gecede iktidarı ele geçirmişti. Paul ve annesi de çöllerde Fremenlere sığınmıştı. İkinci filmi işte bu noktadan başlıyor ve Paul’un kendine inanıp kurtarıcı rolünü üstlenip hem Harkonnen Hanedanlığı’ndan hem de imparatorluktan intikam almasını anlatıyor.

Kitaba bağımlı kalsa da genel olarak kitabın olay örgüsünü ödünç alan bir yapım ikinci film. Kitabın hayranlarını ne kadar tatmin eder bilinmez. Ama film olarak tatmin edici bir bilim kurgu olduğu söylenebilir.

BİR AHMET KAYA FİLMİ DAHA

AHMET’İN TÜRKÜSÜ

Türkiye’de Ahmet Kaya’yı sevmeyen bir kesim yok gibi. Ama şimdilerde… Hatırlanırsa 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül gecesinde Kürtçe klip çekeceğini açıklayınca Serdar Ortaç’ın başlattığı linç girişimi sonrası Türkiye’yi terk etmek zorunda kalmıştı.

Kudret Sabancı’nın yönettiği Celil Nalçakan, Ezgi Şenler, Serdal Genç’in rol aldığı film Ahmet Kaya’nın hayatının son dönemine odaklanıyor. Lakin bu film Kaya Ailesi tarafından onaylanan bir yapım değil. Bunun için tartışmalı bir yanı da var.

BİR İPTE İKİ CANBAZ

SENDEN BAŞKA/ Anyone But You

Will Gluck’ın yönettiği ‘Senden Başka’ haftanın romantik komedisi. Bea ve Ben’in mükemmel başlayan bir ilk buluşmadan sonra birbirlerine uygun olmadıklarını düşünürler. Oysa işin öyle olmadığını kendileri de biliyordur ama burunlarından kıl aldırmıyorlardır. Birlikte zaman geçirdikçe de bunu kabullenirler. Ama ikisi de birbirine karşı yine de tavrında değişiklik yapmaz. Başrollerinde Sydney Sweeney ve Glen Powell’ın yer aldığı film için ortalama bir film denilebilir!

YİNE KÖPEKBALIĞI KORKUTMACASI

DERİN TEHLİKE / Beneath the Surface

Tamam ‘Jaws’la başladı köpekbalıklarının korku ve gerilim hayvanı olarak kullanılması ama başı sıkışan bu hayancıkları kullanıyor sinemada. Her yıl birkaç tane köpekbalığı gerilimi geliyor önümüze. Açıkçası yeni bir şey var mı derseniz yok!

Scott Chambers, Becca Hirani’nin yönettiği Georgie Banks, Stephanie Lodge, Matthew Marcelis’in rol aldığı filmde de bir köpek balığı saldırısında kardeşi ve babasını kaybeden Lexy’nin bu trajik olay sonrasında yaşadıkları anlatıyor. Tüm günahlar da elbette köpekbalığına yazılıyor!

KORKUNÇ RÜYALAR GÖRÜYORUM!

SEVGİLİ DAVİD / Dear David

Gerilimden korku gerilime geçelim. John McPhail’in yönettiği film kendisine kötü bir ruhun musallat olduğunu düşünen çizgi roman çizeri David’in hikayesini anlatıyor.

Adam Ellis sakin bir hayat sürerken, bir gün dairesinin köşesinde boş bir sallanan sandalyenin hareket ettiğini görür ve o andan itibaren uyuyamaz hale gelir. O artık David adındaki ölü bir çocuğun hayaletinin kendisine musallat olduğuna inanmaya başlar. Augustus Prew, Justin Long, Andrea Bang’in rol aldığı film korku ve gerilim kulvarında sizi tatmin eder mi bilemiyor, fragmanı izlemenizi tavsiye ediyorum.

MISIR’DAN DAMAT GELDİ!

ŞAŞKIN DAMAT / Abo Nasab

Türkiye’nin Mısır ile yakınlaşmasının bir sonucu mu, bilemiyorum ama vizyonda Mısır filmleri de görünür olmaya başladı. Rami İmam’ın yönettiğ ‘Şaşkın Damat’ da bu filmlerden biri.

İlginç bir kişiliğe sahip çocuk doktoru Ali, nişanlısı Dalia ile evlenmek üzeredir. Düğün günü eski bir dolandırıcı olan gelinin babası Daoud’un hapisten çıkmasıyla beklenmedik olaylar yaşanır. Ali kendisini bir anda bir çetenin intikam savaşının ortasında bulur. Bu durum, düğün gününü ve heyecanla beklediği balayını mahveder. Vasat bir romantik dram aslında…

BİRAZ GEÇ GELDİN BE TEDDY!

AYI TEDDY’NİN MACERALARI / Teddy’s Christmas

2022 yapımı Noel filmlerinden biri ‘Ayı Teddy’nin Maceraları’ ama bizde ancak vizyona girebiliyor. Anladığım bu hafta ‘Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki’ vizyonu bloke edince vizyon programı kabarık görünsün diye elde kalmış filmler de bu filmin yanına iliştirilmiş.

Neyse biz filmimize dönelim. Zengin bir sahibin hayalini kuran Ayı Teddy ile onun canlı olduğunu fark eden Mariann’ın hikayesi anlatılan. Yönetmen Andrea Eckerbom.

UÇ UÇ KARTAL MACERA SENİ BEKLER

ALTIN GAGA VE MACERA ÇETESİ / Goldbeak

Dong Long, Nigel W. Tierney’in yönettiği animasyon Teddy’nin macerasından sonra çocuklar için bir diğer seçenek. Tavuklar arasında büyüyen küçük sevimli kartal Altın Gaga’nın hikayesini izliyoruz filmde. Kahramanımız artık bir daha uçamayacağını düşünüyor ama bu fikri alt ediyor ve uçmayı öğrenip kız kardeşiyle birlikte Kuşlar Şehri’ne gitmeye karar veriyorlar.

SİNEMADA ESİR DRAMLARI

Geçen yıl Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterilen ‘İki Nehrin Arasında’ belgeseli, 1. Dünya Savaşı sırasında Irak Cephesinde savaşmış ve esir düşmüş Türk ve İngiliz askerlerinin öykülerini anlatıyor. Bizim sinemamızda esir askerlerin pek mevzusu anlatılmaz. Bunun için bu belgeselin sessiz sedasız olsa da bir tabuyu yıktığı söylenebilir. Kut Savaşı’nda esir düşmüş İngilizler ile Basra’da esir düşmüş Türklerin hikayesinin ortak noktası acı. Belgesel de bu perspektifinden esir hayatına yaklaşıyor. Yönetmen Berfi Dicle Öğüt, tarihle ilgilenen sinemaseverlere tavsiye ederim.

Toplama kampı Auschwitz'ten günümüze aileden manzaralarToplama kampı Auschwitz’ten günümüze aileden manzaralar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.