Toplama kampı Auschwitz’ten günümüze aileden manzaralar

Beş filmlik vizyon haftasında aile teması öne çıkıyor! Beş dalda Oscar adayı olan 'İlgi Alanı' Auschwitz'in komutanının aile yaşamınına odaklanıp kötülüğün sıradanlığı hatırlatıyor. 'Erdal ile Ece' ise günümüz dünyasından manzaralar sunuyor!

23 Şubat 2024

 AUSCHWITZ’İN MUTLU AİLESİ!

İLGİ ALANI / The Zone of Interest

Cannes Film Festivali’nde gösterildiğinden beri merak edilen filmlerden biri ‘İlgi Alanı’. Filmin ana mekanı Nazi Almanyası’nın Yahudileri yaktığı en önemli toplama kapmlarından Auschwitz. Dehşetin yaşandığı toplama komutanının ailesinin hikayesi anlatılıyor. Daha doğrusu aile hayatı!

Film dehşeti göstermeme konusunda kararlı onun için alışılageldik soykırım filmlerinden farklı. Ama bu o soykırımı iliklerinizde hissetmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. İşte bu soykırımın yapıldığı toplama kampının komutanın evinin içine sokuyor bizi. O da herkes gibi işine gidiyor, çocuklarını büyütüyor, karısıyla normal bir hayat sürüyor. Arkadaşları var buluşuyor, işinin zorluklarından konuşuyor. Ama işi de insanları öldürmek. Kötülüğün sıradanlığı bir kez daha karşımıza çıkıyor. Hem de en soğukkanlı bir şekilde.

Jonathan Glazer’ın yönettiği Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralph Herforth’un rol aldığı, En İyi Film dahil beş dalda Oscar’a aday olan film, hem çarpıcı hem de sarsıcı bir yapım. Yılın öne çıkan yapımlarından kaçırmayın derim.

EVLİLİK ÖLÜ BİR YATIRIM!

ERDAL İLE ECE

Şahan Gökbakar, Recep İvedik ile tanınsa da zaman zaman sinemada farklı karakterler yaratmayı da deniyor. Celal, Osman Kayhan’dan sonra şimdi de Erdal olarak karşımızda. Ama ‘Celal ile Ceren’de olduğu gibi bir ekürisi de var: Ece. Ki ‘Celal ile Ceren’in devamı gibi de düşünülebilir bu yapım. Çünkü o filmde evlenmeye çalışan bir çiftin yaşadıklarını izliyorduk ‘Erdal ile Ece’de ise evli bir çiftin aile yaşamına dahil oluyoruz.

Oto saniyede kuzeni Oğuz ile birlikte araç kaplama ve modifiye işleriyle uğraşan Erdal ile kurumsal bir şirkette yönetici olarak çalışan Ece’nin evliliklerinin hikayesi film. Oto sanayi ve kurumsal şirket farklı dünyalar tabii ki… Evliliğe bakışları da farklı olunca çatışma kaçınılmaz oluyor. Şahan Gökbakar da bu çatışmadan bir komedi devşiriyor.

Kamera arkasında yine kardeşi Togan Gökbakar var. Şahan Gökbakar’a ise eşlik edense Seda Türkmen!

BARIŞ TELLİ’NİN HAYATININ FİLMİ

HAYATLA BARIŞ

Ampute Messi diyorlar ona, küçükken geçirdiği bir trafik kaza sonrası bir bacağını kaybediyor. Sonrası bir mücadele hem kendisi hem de ailesi için. Barış Telli’yi, Ampute Milli Futbol Takımı’nın başarılarıyla tanıdık. Hikayesine de bu vesileyle öğrendik. Şimdi onun hikayesi bir film oldu ve karşımızda.

Ekin Pandır’ın yönettiği filmde Telli’yi Taner Ölmez canlandırıyor. Kadrıda Nazan Kesal, Bülent İnal, Gürkan Uygun, Sinan Tuzcu gibi kıdemli oyuncular da var.

‘OYUNCAK HİKAYESİ’NİN İZİNDE

OYUNCAKLAR FİRARDA / The Inseparables

Joel Cohen ‘Oyuncak Hikayesi’nin yazarlarından biri. O filmin senaryosuna ne kadar katkısı var bilemiyoruz çünkü sekiz kişilik bir senarist ekibinin elinden çıkmıştı film. Sonra aldı başını gitti. Cohen yanına ‘Kocaayak ve Ailesi’nden tanıdığımız Bob Barlen ile Cal Brunker’ı alıp bir senaryo yazmışlar. ‘Oyuncaklar Firarda’ filminin hikayesi böyle başlıyor. Tanıtım da güzel ‘Oyuncak Hikayesi’nin yaratıcılarından diye anlatılıyor.

Hayalperest kukla Don ile rap söyleyen oyuncak köpek DJ Doggy Dog’un gizemli bir şekilde kaybolan oyuncakları bulma hikayesi film. Anlaşılacağı üzere ‘Oyuncak Hikayesi’nin izinden giden yeni bir film ‘Oyuncaklar Firarda’. O film kadar etkili olur mu derseniz fragman yukarıda bir bakın derim.

KARDEŞİM NEDEN ÖLDÜ?


RİTÜEL / Consecration

Bu hafta nasıl olduysa yerli korku gerilim filmi yok. Ama yabancı var. Christopher Smith’in yönettiği Jena Malone, Danny Huston, Ian Pirie’nin rol aldığı filmde rahip kardeşinin şüpheli ölümünü araştırmak için onun yaşadığı İskoçya’daki Mount Savior Manastırı’na giden Grace’in hikayesini izliyoruz. Grace gerçeğe ulaşmak için şüphelerle, gizemlerle dolu bir yolda yürümek zorundadır. Psikolojik gerilim polisiyenin iç içe geçtiği bir yapım ‘Ritüel’.

Bağımsızlık için gol atanlar, özgürlük için şarkı söyleyenlerBağımsızlık için gol atanlar, özgürlük için şarkı söyleyenler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.