Bağımsızlık için gol atanlar, özgürlük için şarkı söyleyenler

Sekiz filmlik vizyon haftasının iddialısı Kurtuluş Savaşı günlerine seyirciyi götüren 'Zaferin Rengi'. 'Örümcek Adam'ın dünyasından tanıdığımız 'Madama Webb' Marvel'ın yeni gözde süper kahraman. 'Bob Marley: One Love'daysa ustanın hayatı beyazperdede

16 Şubat 2024

BU GOL BAĞIMSIZLIK İÇİN

ZAFERİN RENGİ

Fenerbahçe’ye gönül vermiş yönetmenlerin yıllardır hayaliydi Harington Kupası’nın hikayesini beyazperdeye aktarmak. Kısmet Abdullah Oğuz’aymış. Yıl 1918… 1. Dünya Savaşı bitmiş, Osmanlı İmparatorluğu yenilmiş. İstanbul işgal edilmiş. İşte o günlerde baskı ve zulüm altındaki Türkler için futbol umut oluyor. O umut önce futbolculara sonra Fenerbahçe kulübüne sirayet edip trübünden sokaklara yayılıyor. O umudu fikir babası ise Mustafa Kemal Paşa… Hikayenin odağında savaştan topal dönen Fenerbahçe’nin kurucu üyesi ve efsane kaptanı Galip Bey’ var.

Kubilay Aka, Gülper Özdemir, Nejat İşler, Timuçin Esen, Gonca Vuslateri, Yılmaz Bayraktar, Birce Akalay, Yiğit Özşener’in rol aldığı film futbol asla futbol değildir sözünü yıllar önce söyleyenlerin hikayesi… Biraz uzun olmakla birlikte derdini anlatan, duygusunu seyirciye geçiren bir yapım. Bakalım o duyguya ne kadar sahip çıkacak seyirci?


BU ŞARKILAR ÖZGÜRLÜK İÇİN

BOB MARLEY: ONE LOVE

Bağımsızlık için gol atanlardan geçelim özgürlük için şarkı söyleyenlerin hikayesine. ‘Bob Marley: One Love’ müzik tarihinin ikonik sanatçılarından Bob Marley’in hayatını anlatıyor. Aslında bir tabuyu da yıkıyor film. Çünkü Bob Marley’in hikayesi ilk defa kurmaca bir filme konu ediliyor. Tahmin edileceği üzere de Marley’in hayatın önüne çıkardığı zorlukları müziği ile aşması anlatılıyor. Merak edenler için belirtelim ailenin desteğiyle çekilen bir film ve bunun için gösterimden kalkma tehlikesi yok. Reinaldo Marcus Green’in yönettiği yapımda Marley’i Kingsley Ben-Adir canlandırıyor. Filmden çıkınca bir süre Bob Marley şarkıları dinleme isteği duyma isteği duyabilirsiniz. Bu da filmin bir başarısı!


GELECEĞİ GÖRÜYORUM

MADAMA WEBB

‘Örümcek Adam’ dünyasında 1980’lerde karşımıza çıkmıştı Madam Webb. Çizgi romandan sinemaya transfer olan son süper olarak karşımızda. Kendi halinde bir insan olan sağlık görevlisi Cassandra var filmin merkezinde. Bir gün geleceği gördüğünü fark ediyor. Hayat kurtarmak onun görevi, bunun bilinciyle de ölümünü gördüğü insanlara ikinci bir şans vermeye çalışıyor. Bu sayede üç kızla yolları kesişiyor. Ki onların da sezgileri kuvvetli. Ama bu dört kadının önünde önemli bir sınav ya da düşman var. S.J. Clarkson’ın yönettiği filmin yıldızı Dakota Johnson.


AMA ACILARA ALIŞILMAZ

DÖRT KIZ KARDEŞ / FOUR DAUGHTERS

‘Derisini Satan Adam’, ‘Güzel ve İtler’ filmleriyle tanınan yönetmen Ben Hania’nın, Tunus’un Oscar adayı ‘Dört Kız Kardeş’i, belgesel ödülü kazanmış sahte bir belgesel olduğu kadar, izleyicisine gördüğü gerçekliği sürekli sorgulatan sahte bir kurmaca. Olfa’nın filme adını veren dört kızından en büyük iki kızı, evi terk edince ailenin yaşadığı acıyı hafifletmesi için yönetmen Kaouther Ben Hania’nın önerisiyle, iki oyuncu kayıp kızların rolünü üstleniyor.

Olfa’nın geride kalan iki küçük kızı da kendilerini canlandırıyor ve ailenin yaşadıkları, acıları ve kaygıları bir terapi seansı gibi perdeye yansıyor. ‘Dört Kız Kardeş’ aile, hafıza, travmaların kuşaktan kuşağa aktarımı, kadın dayanışması, umut ve şiddet gibi kavramlara değinerek toplumsal yapıyı sorguluyor. Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve pek de beğenilen bir yapım var karşımızda.


BAŞKA DİLDE AŞK

HATIRAN YETER

‘İnci Taneleri’nde söylendiği şu aralar pek gündemde ‘Hatıran Yeter’ şarkısı. Bu filmle bir kez daha karşımıza çıkıyor şarkı. ‘Mutlu Aile Tablosu’, ‘Şahane Hayatlar’ gibi filmlerle tanıdığımız yönetmen Ömer Faruk Yardımcı var kamera arkasında. Filmin kadrosundaysa Aytaç Şaşmaz, Sümeyye Aydoğan, Belçim Bilgin, Ferit Altuğ, Burak Sevinç bulunuyor.

İşitme ve konuşma engelli Baha ve Leyla’nın aşkını anlatıyor yapım. İkisi de hayatta yaşadıkları zorluğu birbirlerine sığınarak aşmaya çalışıyor ama onların bir arada olması da zor! Romantik bir dram var karşımızda. Dramı biraz ağır ama.


BİZ A TAKIMINI BİLİRDİK AMA…

C TAKIMI

Ara sıra film yönetse de genel olarak dizi yönetmeni olarak tanınan Bora Onur imzasını taşıyan ‘C Takımı’ bir grup arkadaşın façasının çizilme filmi denilebilir. Lise yıllarından beri arkadaş olan Yağmur, Murat 131, Süslü İbo, Ferdi Hoca ve Kuru Ahmet’ten oluşan bir takım bu. Lakin onlara mahalle kabadayısı hırsız Necmi de dahil olur. Ancak Necmi’yi intikam almak amacıyla gruba dahil edilen takımın planları düşündükleri gibi işlemez. Atarlı giderli bir takım ama işler hiç umdukları gibi gitmiyor. Murat Akkoyunlu, Sera Tokdemir, Toygan Avanoğlu, Turgay Tanülkü, Altan Erkekli gibi oyuncular var kadroda.


KRAL ŞAKİR NEMRUT’TA

KRAL ŞAKİR DEVLER UYANDI

Yetişkinler ne kadar farkında ama yeni nesil çocukların gözdesi ‘Kral Şakir’. Hele hele o Necati yok mu! Tüm bir nesil Orta Anadolu şivesine aşina onun sayesinde. Daha önce üç filmlik bir macerası vardı Kral Şakir’in. Şimdi dördüncüsüyle karşımızda. Ev aletlerinin canlanıp insanlara saldırmasıyla başlıyor macera. Tabii dünyayı kurtarma görevi her zamanki gibi Şakir ve ailesine düşüyor. Bir çaresi var bu işin Nemrut’taki heykel tanrıları uyandırmak. Ve Adımayan’a doğru çıkılan yol macerayı ateşliyor. Sizi bilmem ama kızım Haziran nedeniyle bu hafta sonu bu filmin yolcusuyum!


VAHŞİ RESSAM

PİGMENT

Alışıla geldiğimiz Türk usülü korku gerilim filmlerinden biri değil ‘Pigment’. Nihayetinde cinler, periler falan yok. Bir insan kaçakçısının ressam olma hezeyanları üzerine kurulu. İnsanlıktan çıkmış biri Ragıp ama aldığı eğitim nedeniyle (güzel sanatlarda okumuş) yıllar sonra ressam olmaya karar veriyor. Ama resim malzemesi olarak da insanları kullanma gibi bir korkunç tercih yapıyor. Metin Kuru’nun yönettiği filmde Muzaffer Uzunyılmaz, Hilmi Özçelik, Aslı Ayşenur Saygılı rol alıyor.

Oscar'ın gizli gözdesi, kötüler ailesi!Oscar’ın gizli gözdesi, kötüler ailesi!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.