Statü ve denklik sorularına sıkışıp kaldığımızda kendimize benzer insanlarla çevreleniyor, neredeyse aynı hayatları yaşıyoruz. Oysa gerçekten ilham verici, bizi besleyen ve heyecanlandıran bağlar kurabilmek için, karşımızdakini daha iyi anlayacak ve derinlemesine düşündürecek sorular sormamız gerek.
Hiçbirimiz tek boyutlu değiliz. Hepimiz farklı alanlarda değişik fikirlerimizle, çeşitli yeteneklerimizle var oluyoruz. Ancak kişisel gelişimimiz ve değişimimiz, kurduğumuz eski ve çoğu zaman yeni bağlarla şekilleniyor. Tanıştığımız her insan, girdiğimiz her ilişki, yeni yollar açıyor ve bizi dönüştürüyor. Bazen hiç düşünmediğimiz konuları düşünmemizi, merak etmemizi, ilgi duymamızı hatta o alanda eyleme geçmemizi sağlıyor.
Yeni bağlar, öğrendiğimiz yeni işler ve meseleler, eski alışkanlıklarımızı ve bağımlılıklarımızı sorgulamamıza neden oluyor. Doğru insanlarla kurduğumuz ilişkiler, hem bizi geliştiriyor hem de cesaretlendiriyor.Yeni bağlar kurdukça, bende olmayanları öğreniyor ve aslında var olup da kullanmadığım yetkinliklerimi de ortaya çıkarmaya başlıyorum. Yani ilişkiler sadece dışarıdan yeni şeyler kazandırmakla kalmıyor, içimizde var olan ama açığa çıkarmadığımız yetenekleri de keşfetmemize yardımcı oluyor. Bağ kurarken ya da yeni biriyle tanışırken sorduğumuz sorular vardır.
İşte geçmişte benim de sıkça sorduğum bazı sorular:
Bu sorular genellikle statü tespiti ve geleceğe yatırım yapma eğiliminde olduğumuzu gösterir. Aslında, bu soruların cevaplarıyla kafamızda bir konumlama yaratma peşinde oluruz. Basitçe bana ve çevreme uyumunu anlama peşindeyiz. Farkında olmadan, karşımızdaki kişiyi bir ‘denklik sınavına’ tabi tutarız. Ben artık yeni tanıştığım kişiyi gerçekten anlamaya ve çok boyutluluğunu keşfetmeye yönelik sorular sormaya özen gösteriyorum.
Düşüncelerim değiştiğinde, tanışmalarım da değişti. Artık daha çok “Ne öğrenebilirim?” ve “Nasıl fayda sağlayabilirim?” gibi temel düşüncelerle hareket ediyorum. Üstelik sadece soru sormak yerine, önce cevaplarımı vererek sohbeti açmaya çalışıyorum.Böylece, karşımdaki kişi de açık ve samimi yanıtlar vermeye yöneliyor.
İşte sorduğum bazı sorular:
Bu tür sorular sorduğumuzda, gerçekten bağ kurmak ve karşımızdaki insanı tanımak istediğimizi hissettiriyoruz. Çünkü bu sorular, yaş, eğitim, meslek gibi kalıpların ötesine geçerek kişinin hayallerini, tutkularını ve dünyaya bakış açısını anlamamızı sağlıyor. Statü ve denklik sorularına sıkışıp kaldığımızda, kendimize benzer insanlarla çevreleniyor ve neredeyse aynı hayatları yaşıyoruz. Oysa gerçekten ilham verici, bizi besleyen ve heyecanlandıran bağlar kurabilmek için, karşımızdakini daha iyi anlayacak ve derinlemesine düşündürecek sorular sormamız gerekiyor. Belki de bir dahaki tanışmada, ezberlenmiş statü sorularını bir kenara bırakıp gerçekten keşfetmek ve anlamak için yeni sorular sormayı denemeliyiz. Kim bilir, belki de o zaman yepyeni yollar açılır, hiç beklemediğimiz ilham verici insanlarla karşılaşırız.
13 Mart 2025 - İlk tanışmalarda hangi soruları sorarız?
10 Mart 2025 - Başkalarının beğenmediği işleri talep et!
3 Mart 2025 - Girişimcilik kafası şirketlerde bağlılığı artırır mı?
Tuğrul Ağırbaş Kimdir?
30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.
Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.
İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.
Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.
Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.
İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.
Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.
2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.
Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.