Muzır Kurulu, Ahmet Ümit’i 16 yıl sonra ‘poşete soktu’

Ahmet Ümit’in 'Tapınak Fahişeleri’ kitabı yayımlandıktan 16 yıl sonra bakanlık kararıyla sansürlendi. Ahmet Ümit kararı 10Haber'e değerlendirdi: "Utanç duyuyorum. Nereden baksan tutarsızlık. Demek ki 16 yıl boyunca birçok okuru kötü etkilemişiz de haberimiz yokmuş."

Kültür Sanat 18 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ahmet Ümit karara sert tepki gösterdi: "Utanç duyuyorum. Sanat sansürle engellenemez."

Yazar Ahmet Ümit’in meşhur karakteri Başkomser Nevzat, ‘Tapınak Fahişeleri’ macerasını yaşadığında yıl 2007’di. Çizgi roman olarak yayımlanan bu macerasında Cinayet Büro’nun bu usta polisi, zengin ailelerin çocuklarını kandırarak tarikat üyesi yapan bir yapılanmada işlenen cinayetleri çözüyordu. Adres verilmese de macera Adnan Oktar tarikatını hatırlatıyordu. Ki bu da normaldi. Çünkü Ümit bu tarikatta yaşanan olaylardan esinlenerek hikayeyi yazmıştı. Çizgi roman 2007’de epey ses getirmişti.

Yıl 2023. Aradan 16 yıl geçti. Dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sonucu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından ‘Tapınak Fahişeleri’nin müstehcen bulunduğu ve çizgi romanın bundan sonra içi görünmeyen zarf veya poşet içinde satılacağı açıklandı. Çünkü, çizgi romanı inceleyen Muzır Kurulu, kitabın içindeki bazı ifade ve tasvirlerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna karar vermişti.

Ahmet Ümit: Nereden baksan tutarsızlık
10Haber olarak yazar Ahmet Ümit’e ulaştık. Ümit şaşkındı. Şaşkınlığının birincil sebebi 16 yıl sonra gelen sansür kararıydı. İkincil sebebiyse yetişkinlere yönelik bir çizgi romanın çocuklara yönelik bir eser gibi düşünülüp karar verilmesiydi. Ümit “Yaşananlar akıl dışı. Yetişkinler için yazılmış bir çizgi roman, çocuklar bahane edilerek müstehcen bulunup sansürleniyor. 16 yıl akılları neredeymiş ki… Demek ki 16 yıl boyunca birçok okuru kötü etkilemişiz de haberimiz yokmuş” diyor.

Yıllar önce Adnan Oktar tarikatında yaşanan gerçek hikayelerden esinlenerek bu öyküyü yazdığını söyleyen Ümit “Sistem Adnan Oktar tarikatının tehlikeli bir yapı olduğunu düşünüp yargılamaya başladı. Ben yıllar öncesinden bu yapının tehlikelerine işaret etmiştim çizgi romanımda. Şimdi bu hikayeyi sansürlüyorlar. Nereden baksan tutarsızlık” diyor.

Tabii bu yaşanan gelişme karşısında biraz da kırgın Ümit: “Eserlerim 35 farklı dile çevrildi. Dünyanın her yerinde okunan bir yazarım. Kitaplarımın satışı 10 milyona yaklaştı. Bir anlamda Türkiye’nin kültür elçisi sayılırım ve bir eserim şimdi sansürleniyor. Bu utanç verici bir durum. Ama sanata asla sansür uygulanamaz” diyor.

Başkomser Nevzat, 1990’lardan beri hayatımızda
İstanbul Polis Teşkilatı’nın hatırı sayılır başkomiserleri arasında bulunan Başkomser Nevzat, Balat’ta oturan, Türk Sanat Müziği seven  alaturka bir İstanbulludur. Yerli ve özgün popüler polisiye kahramanlarımızdan biridir. Usta yazar Ahmet Ümit’in karakteri 1990’larda hayatımıza girdiğinde bu kadar popüler olacağı düşünülemezdi herhalde. Ümit’in, Yeni Yüzyıl gazetesi için yarattığı Başkomser Nevzat gazete sayfalarından, önce kitaplara terfi etti. Ümit, ona ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’, ‘Kavim’, ‘İstanbul Hatırası’, ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’ kitaplarının esas adamı olma görevini verdi. Ama bu da yetmedi başkomiserimize, birkaç defa beyazcamda göründü. ‘Karanlıkta Koşanlar’ dizisinde Uğur Yücel, ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’ dizisinde Çetin Tekindor, ‘Kanun Namına’da ise Altan Erkekli Nevzat’ı canlandırdı. Nevzat’ın maceraları daha sonra çizgi roman dünyasına taşındı. ‘Tapınak Fahişeleri’ çizgi romanı da bu süreçte yayımlandı.

2007’den günümüze kadar Doğan, Everest ve Yapı Kredi Yayınları tarafından sekiz baskı yaptı ‘Tapınak Fahişeleri.’ Ümit’in kitaplarını yayımlayan son yayınevi Yapı Kredi Yayınları olunca burada da basıldı çizgi roman. Hatta burada 2002 yılının temmuz ayında ikinci baskısı da yapıldı. İşte bu ikinci baskı sansürlenmeye çalışılıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.