Müzik dünyasının asi şövalyeleri

Queen’in resmi Twitter hesabından grubun gitaristi Brian May’in, Kral 3. Charles tarafından şövalye ilân edildiğini duyurdu. Paylaşılan görselin metninde ise “Tebrikler Sir Brian” yazıyordu.

Kültür Sanat 19 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Beatles üyesi Paul McCartney sir unvanını Kraliçe 2. Elizabeth'ten alan iki isimden biri.

Geçtiğimiz  Salı günü düzenlenen törenle Queen grubunun efsanevi gitaristi Brian May, “Sir” yani şövalye ünvanı aldı. May bu ünvanı Kral 3. Charles’tan aldı. 3. Charles’tan önce yaklaşık 70 yıl boyunca tahtta kalan annesi 2. Elizabeth,  müzik dünyasının önemli isimlerine “Sir” unvanı verme geleneğini başlatan isim olmuştu.

8 Eylül 2022’de hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth’in döneminde sir unvanı alan isimler arasında politik duruşlarıyla da bir döneme damga vurmuş pek çok kişi yer alıyor. Queen grubunun kurucularından Brian May’den önce sir unvanı alan rock yıldızları arasında Mick Jagger ve Rod Stewart gibi isimler de vardı.

İlk şövalye Cliff Richard

2. Elizabeth’in tahtta olduğu 1995 yılı rock yıldızlarının sir unvanı ile onurlandırılmaları açısından bir milât olarak kabul ediliyor. İngiliz müzisyen Cliff Richard, 1995 yılında bu unvanı alan ilk isim olmuştu. Cliff Richard’ın ardından The Rolling Stones’un solisti Mick Jagger 2003 yılında sir olmuştu. O dönem şaşkınlık yaratan bu olay uzun süre tartışılmıştı. Mick Jagger’ın kişiliği ve geçmişi nedeniyle bu unvanı hak etmediğini savunanlar Kraliçe 2. Eizabeth’i eleştirmişti.

Kraliçe 2. Elizabeth’in katıldığı törenle sir unvan edilen müzisyen sayısı aslında sadece iki. Bu iki şanslı isim ise Elton John ve Beatles’ın efsane ismi Paul McCartney.Van Morisson, Bob Geldof ve İrlandalı rock topluluğuu U2’nun solist Bono sir unvanına sahip diğer önemli yıldızlar arasında bulunuyor.

Sir unvanını pek çok yıldız büyük bir heyecanla karşılarken şövalyeliği reddeden isimler de yok değil. Yönetmen Danny Boyle’un yanı sıra rock efsanesi David Bowie de sir unvanını 2003 yılında reddedetmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.