Fenerbahçe’de 2018’de ekilen fideler boy vermeye başladı! Global altyapı…

Ali Koç'un başkan olmasından sonra en önemli projem dediği 'altyapı' üretime geçti. Yıldız olma potansiyeline sahip futbolcular arasında hem yerliler hem yabancılar var... İşte o isimler

Spor 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fenerbahçe, Arda Güler'in ardından birçok futbolcuyu üst yapıya çıkarmaya hazırlanıyor.

Fenerbahçe, hiçbir zaman altyapısıyla bilinen bir takım olmadı. 1979’dan 1995’e kadar forma giyen Müjdat Yetkiner ve 2002-2013 arası oynayan Semih Şentürk Fenerbahçe altyapısında çıkan ve A Takım’da kariyerlerine devam eden iki isimdi. Ezeli rakipler Beşiktaş ve Galatasaray bu konuda son derece başarılıyken Fenerbahçe bu konuda çok gerideydi.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, altyapıya büyük önem veriyor.

Ali Koç’un seçim vaadi: Mevcut transfer politikasından uzaklaşmalıyız

Ali Koç, 2018 yılındaki başkanlığa aday olduğunda vaatlerinden biri altyapıyı Fenerbahçe’nin futbolcu fabrikasın haline getirmekti. Mevcut transfer politikasından uzaklaşılması gerektiğini belirten Koç şunları söylüyordu: “Orta ve uzun vadede futbol okulları ve altyapı faaliyetlerini baştan aşağı yenileyeceğiz. Türkiye’de değil dünya çapında örnek gösterilecek bir futbol akademisi yapısını oluşturmalıyız. Bunun meyvesi 5-6 senede alınır. Tohumları atmamız lazım.”

Arda Güler’in başarısı altyapıdaki gençlere örnek oldu.

Arda Güler’in yükselişi

Başkan Ali Koç’un söyleminden bu yana 5 yıl geçti. Bu süreçte şampiyonluk kazanamadığı için eleştirilen Ali Koç, altyapı konusunda verdiği sözü tutmuş gibi gözüküyor. Geçen sezon Arda Güler ve Muhammet Gümüşkaya Fenerbahçe A Takımı’nda şans buldu. Muhammet Gümüşkaya ayrılmasına karşın Arda Güler sadece Fenerbahçe’nin değil Türk futbolunun da gözbebeği durumunda.

Güney Koreli Jin-Ho-Jo, Zenit karşısında dikkat çeken futbolculardan biriydi.

Zenith maçında 3 genç ön plana çıktı

Fenerbahçe’nin milli arada Zenit ile oynadığı maçta altyapıdan öne çıkan isimler Yiğit Efe Demir, Jin-Ho-Jo ve Bora Aydınlık oldu. Bir penaltıya neden olmasına rağmen stoper Yiğit Efe Demir başarılı müdahaleleriyle dikkat çekti. Güney Koreli Jin-Ho-Jo, hem tekniği hem mücadelesiyle takdir topladı. Bora Aydınlık, hem takıma 2-2 beraberliği getiren harika bir gol attı hem de etkili hücumlar yaptı.

Emir Ortakaya, Göztepe’de kiralık oynuyor.

Emir Ortakaya formülü

Bu gençlerin önündeki en büyük engel şampiyonluk yarışında Fenerbahçe’nin bu gençlere fazla forma şansı verememesi. Alt yapılardan sorumlu yöneticisi Özgür Özaktaç, Hürriyet’e yaptığı açıklamada bunun için Emir Ortakaya formülünü uygulayacaklarını söyledi. Emir Ortakaya ile sezon başında 5 yıllık sözleşme imzalandıktan sonra Göztepe’ye kiralık olarak gönderildi. Futbolcu, TFF 1. Lig’de 25 maça çıktı.

Bora Aydınlık, ABD’den milli davet aldı.

Fenerbahçe altyapısında uluslararası kadro

Özgür Özaktaç, daha önce yaptığı açıklamada, “Fenerbahçe’nin transferde, oyuncu izlemede, genç oyuncuları kadrosuna katmada bir sınırı yoktur. Burası Fenerbahçe, Türkiye’nin en büyük kulübü, hatta dünyanın en büyük spor kulüplerinden biri. Dolayısıyla Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden transferler yapabilir” demişti. Bu söylem altyapıda vücut bulmuş gözüküyor. Kadroda Güney Koreli Jin-Ho-Jo’nun yanı sıra dünyanın birçok bölgesinden oyuncular transfer edildi. Bu isimler şöyle…

Fenerbahçe ile maça çıkmıştı.. Kerem’i kaybettik

Bora Aydınlık: 9 Mayıs 2005 yılında Miami Beach’te dünyaya geldi. Fenerbahçe altyapısına kazandırıldı. Sol açık olarak görev yapıyor.

İsak Vural: 28 Mayıs 2006 doğumlu… Babası Türk annesi İsveç vatandaşı. Benfica’dan Fenerbahçe’ye geldi. Orta sahada görev yapıyor. İsveç’in Hammarby takımında kiralık olarak verildi. Gelecek sezon başında A Takım’a alınması bekleniyor.

Selim Toomaj: İranlı… 9 Ocak 2005 doğumlu… Türkiye’ye önce Karagümrük’e sonra Fenerbahçe’ye geldi. Forvet ve sol kanatta oynuyor.

Ensar Brahic: Sırbistan 4 Haziran 2004 doğumlu. Partizan’dan geldi, mevkiisi forvet.

Cherno Alagie Jobe: 2005 doğumlu Gambiyalı… Orta sahada görev yapıyor.

Cherno Saho:2005 doğumlu… Gambiya’dan geldi. Mevkiisi orta saha.

Marius Tresor Doh: 2003 doğumlu… Fildişi Sahili ekibi LYS Sassandra FC’den geldi. Orta sahada görev yapıyor.

Ali Koç’un en büyük hayallerinden biri A takım ile altyapının aynı tesiste bulunması.

Akademi projesi

Ali Koç altyapı hayalini tamamlamak için Fenerbahçe A Takımı Tesisleri ve Futbol Akademisi’nin aynı ortamda bulunacağı tesisler için gün sayıyor.

Fenerbahçe Başkanı, kasım 2022’de yaptığı açıklamada Maltepe’de yapılacak 125 bin metrekareye kurulacak tesisin detaylarını verdi. 45 milyon euro’ya mal olacak akademide resmi maçların oynanabileceği 5 bin kişilik 1 stadyum dahil olmak üzere toplam 7 adet futbol sahası yer alacak. Bu tesisin tamamlanmasıyla altyapı konusunda geçmişte kötü bir sicile sahip Fenerbahçe’nin genç futbolcular için cazibe merkezi olması muhtemel gözüküyor.

Filede gurur gecesi! Halkbank yarı finalde, Vakıfbank kapıyı araladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.