Kadınların tarihi zaferi: Avrupa’nın zirvesini yerel lige çevirdiler

Kadınlar Avrupa'ya damga vurdu. Tarihte ilk defa aynı sezonda hem Euroleague hem CEV Şampiyonlar Ligi finalinde tek ülkenin 4 takımı finale çıktı. Hem basketbolda hem voleybolda Avrupa'nın en büyüğü Türkiye'den olacak.

Spor 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kadınlar basketbol ve voleybolda aynı ülkeden 4 takım tarihte ilk kez final oynayacak.

Sezon başladığında böyle bir senaryo yazılsa herkes hayal derdi. Kadınlar voleybol ve basketbolda Avrupa’nın en büyük kupasında finale çıkan takımların isimleri: Eczacıbaşı, Vakıfbank, Fenerbahçe, Çukurova Basket… Böyle bir başarı daha önce hiçbir ülkeye nasip olmadı. 4 Türk takımı, Avrupa’nın en büyüğünü belirlemek için kendi aralarında final oynayacak.

Fenerbahçe 5. kez finale çıktı

Bu sezon kadınlar Euroleague başladığında Fenerbahçe Alagöz Holding, kurduğu güçlü kadroyla daha önce 4 kez finalde kaçırdığı kupayı almak için yola çıktı. Sarı lacivertliler, turnuvaya iki yenilgi ile başladılar. Geçen sezon İstanbul’da kendi seyircisi önünde kaçan şampiyonluktan sonra herkes endişeliydi. Ancak Fenerbahçe performasını giderek arttırdı. Kadın basketbolunun önemli yıldızı Breanna Stewart’ın da kadroya katılmasıyla önüne geleni yenerek grup birincisi oldu. Çeyrek finalde geçen sezon kupanın kaptırıldığı Sopron iki maçta geçildi. Yarı finalde İtalyan Famila Schio 77-70’lik skorla mağlup edildi. Sarı lacivertliler hiç kazanamadığı Euroleague’de 5. kez finale yükseldi.

İki takımın finale çıkmasından sonra Türkiye Basketbol Federasyonu bu görseli paylaştı.

Çukurova Basket’te Roberto Iniguez etkisi

Çukurova Basket ise finale bambaşka bir senaryoyla geldi. Sezon içinde yıldız oyuncuları Dewana Bonner ve Jonquel Jones takımdan ayrıldı. Koç ve oyuncu sirkülasyonu yaşandı. Avrupa’da yenilgiler ardı ardına geldi. Ancak Mersin takımı pes etmedi. Daha önce Fenerbahçe ile Euroleague finali oynayıp kaybeden koç Roberto Iniguez’in göreve gelmesi Çukurova Basket’in çehresini değiştirdi. Son haftalarda alınan galibiyet serisi grupta birinciliği getirdi. Çeyrek finalde Tango Bourges Basket üç maçta 2-1 geçildi. Final four’da rakip ev sahibi ZVVZ USK Prag’dı. Maç boyu üstün bir oyun sergileyen Çukurova Basket sahadan 78-58 galip ayrıldı ve finalde Fenerbahçe’nin rakibi oldu.

En büyük kupa ikinci kez Türkiye’ye gelecek

Türk takımları daha önce de 2014 yılında iki takımla finale çıkmıştı. Galatasaray, Fenerbahçe’yi yenerek Eurolegue kupasını kaldırmıştı. Şu ana kadar kadınlarda Türk takımlarının kazandığı tek Euroleague kupası buydu. Fenerbahçe ve Çukurova Basket’in finale çıkmasıyla bu sayının ikiye yükselmesi kesinleşti. Fenerbahçe ve Çukurova Basket pazar günü saat 21.00’de Prag’da Avrupa’nın en büyüğü olmak için parkeye çıkacak.

Fenerbahçe Beko, Olympiakos'a duacı: Play-off geldiFenerbahçe Beko, Olympiakos’a duacı: Play-off geldi

Vakıfbank bir kez daha finalde

Kadınlar voleybolunda Türk takımları son 10 yıla damgasını vurmuş durumda. Vakıfbank CEV Şampiyonlar Ligi’ni en çok kazanan takım unvanına sahip. Vakıfbank bu sezon da hedefinden şaşmadı. Yarı finalde başka bir Türk takımı Fenerbahçe’ye karşı ilk maçı kendi evinde 3-0 kaybettiğinde birçokları onlar için Avrupa’da bu sezonun bittiğini düşündü. Ama onlar pes etmedi. Fenerbahçe’yi kendi sahasında 3-0 yenip altın setle finale yükseldiler.

Türkiye Voleybol Federasyonu, Eczacıbaşı ve Vakıfbank için bu paylaşımı yaptı.

Eczacıbaşı en formda takım

Bu sezonun şu ana kadar en formda takımı Eczacıbaşı. Türkiye Ligi’nde yenilgi yüzü görmeyen Eczacıbaşı, Avrupa’da da fırtına gibi esti. Avrupa’da yarı finalde tek yenilgisi İtalyan Igor Novara’ya karşı 3-2’lik skorla alan turuncu beyazlılar Boskovic önderliğinde rövanşı 3-0 aldı ve finale yükseldi. Vakıfbank ve Eczacıbaşı 20 Mayıs’ta Avrupa’nın en büyüğü olmak için Torino’da karşı karşıya gelecek.

Final oynanmadan kupalar Türkiye’ye geldi

Sonuç olarak Eczacıbaşı, Vakıfbank, Fenerbahçe ve Çukurova Basket inanılmaz bir performansa imza attı. 4 takım, Avrupa’nın en büyük kupasının daha final maçı oynanmadan Türkiye gelmesini sağladı. Onlarla ne kadar övünsek az…

İstanbul'da büyük trajedi, İtalyan voleybolcu otelin altıncı katından düşüp öldüİstanbul’da büyük trajedi, İtalyan voleybolcu otelin altıncı katından düşüp öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.