ABD’deki gizli belge krizinde bugün: Teixeira’nın hâlâ istihbaratlara erişimi olabilir

ABD Ulusal Hava Muhafızı Alex Teixeira, son yılların en çok ses getiren belge sızıntısı hakkında kendine yöneltilen suçlamalardan dolayı tutuklandığından beri hapiste. Teixeira'nın daha gün yüzüne çıkmamış belgelere erişimi olabileceği söylenirken, Rusya hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı.

Dünya 28 Nisan 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Jack Teixeira'nın sosyal medyada paylaştığı bir fotoğraf.

ABD Ulusal Hava Muhafızı Alex Teixeira, sosyal medya platformu Discord’da sırf arkadaşlarına hava atmak için Pentagon’un en gizli belgelerini yaydı. Gizli belgeler, Ukrayna’nın hava savunmasından tutun da İsrail’in istihbarat teşkilatı Mossad’a kadar hem müttefikler hem de düşmanlar hakkında çeşitli konularda çok gizli bilgiler içeriyordu.

21 yaşındaki Teixeira, şimdi federal mahkemeye çıkacak. Duruşma hakimi David Hennessy, Teixeira’nın duruşma öncesinde federal gözaltında kalıp kalmayacağına karar verecek. Dün mahkemeye sunulan belgelerde Adalet Bakanlığı’ndan savcılar, suçlu bulunması halinde 25 yıla kadar hapis cezası alacağı düşünülen Teixeira’nın yargılanacağı zamana dek hapisten çıkarılmasının ABD’nin ulusal güvenliğine ciddi bir tehlike oluşturacağını söyledi.

Savcılar buna gerekçe olarak da 21 yaşındaki gencin milli savunma bilgilerine hâlâ erişiminin olduğunu savundular. Öte yandan yetkililer sanığın henüz gün yüzüne çıkmamış gizli belgelerin fiziksel ya da dijital kopyalarını saklayıp saklamadığını anlamaya çalışıyor. Savcılar, Teixeira’nın bilgisi dahilinde ya da elinde bulunan başka gizli bilgileri ifşa etmeyeceğine güvenilemeyeceğini söylüyor.

Yeni bir katliamın ucundan dönülmüş olabilir

Teixeira’nın toplum için bir ‘tehlike’ olduğunu belirten savcılar, birçok silaha sahip olan şüphelinin Discord’da defalarca şiddet ve cinayetler üzerine ‘ayrıntılı ve rahatsız edici’ tartışmalar yaptığını belirtiyor. Ayrıca Teixeira’nın çalıştığı askeri üsle uzaktan yakından alakası olmayan ‘Las Vegas saldırısı’, ‘Buffalo katliamı’ ve ‘Uvalde’ gibi yakın zamanda gerçekleşen saldırılarla ilgili terimleri aradığı söyleniyor.

Washington Post, Teixeira’nın ateşli silah izin belgesi için başvuru yaptığı ancak yerel polis departmanının, 21 yaşındaki gencin lisedeki söylemleri nedeniyle başvuruyu reddettiğini ortaya çıkarmıştı.

Rusya savaşı bir yıl daha sürdürebilir

Teixeira tarafında tartışmalar böyle devam ederken gizli belgelerden elde edilen istihbaratlar da henüz bitmedi. Bugünün konusu bir kez daha Ukrayna savaşı.

ABD istihbaratına göre Rusya, Batı’nın ağır yaptırımlarına rağmen bir yıl daha Ukrayna savaşına devam edebilir. Mart ayı başında yapılan bir değerlendirmeye göre, Rusya’nın güç sahiplerinden bazılarının, Ukrayna’daki gidişatı hoş karşılamasa ve yaptırımlar işlerine zarar verse de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verdikleri desteği geri çekmeleri pek olası görünmüyor.

Belgede, “Moskova ekonomik baskıları hafifletmek için artırılan kurumlar vergisine, varlık fonuna, ithalata ve işletmelerin duruma uyum sağlama yeteneğine güveniyor” diye belirtiliyor.

Öte yandan uzmanlar yaptırımların yaratacağı etkinin tek bir değerlendirmeye değil de daha karmaşık faktörlere bağlı olduğunu söylüyor. Belgede yeni uygulanmaya başlanan yaptırımların etkisine ya da Avrupa’nın petrol fiyatlarını tavan yapmasının uzun vadede yaratacağı sorunlara değinilmiyor. Rusya teorik olarak savaşı bir yıl daha finanse edebilse de savaşma kabiliyetini etkileyebilecek mühimmat harcamaları ile yeni asker alımlarının bundan nasıl etkileneceğine belgede yer verilmiyor.

Aşağıdan şimdiye kadar yayımladığımız gizli belge haberlerine ulaşabilirsiniz:

ABD'deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlamaABD’deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlama

Sızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin'in savaş stratejisi ve MossadSızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin’in savaş stratejisi ve Mossad

ABD'deki gizli belge sızıntılarında bugün: Casus balon ve 'Çin Tayvan'ı işgal ederse' senaryolarıABD’deki gizli belge sızıntılarında bugün: Casus balon ve ‘Çin Tayvan’ı işgal ederse’ senaryoları

ABD'deki gizli belgelerde bugün: Wagner Afrika'da yükseliyorABD’deki gizli belgelerde bugün: Wagner Afrika’da yükseliyor

ABD'deki gizli belge sızıntılarında bugün: Suriye'deki Rus askerlerine karşı Ukrayna-SDG işbirliği ve Çin'in siber silah planlarıABD’deki gizli belge sızıntılarında bugün: Suriye’deki Rus askerlerine karşı Ukrayna-SDG işbirliği ve Çin’in siber silah planları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.