İsveç’ten terör adımı: Tarihlerinde ilk kez PKK/YPG için para toplayan kişiyi yargılayacaklar

İsveç'te ilk kez PKK/YPG için para toplayan bir kişi yargılanacak. Savcı Hans Ihrman, dava için 'Araştırıldıkça soruşturma derinleşiyor' dedi. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini iade edilmeyen 124 kişilik terör listesi nedeniyle veto etmiş ve adım beklendiğini açıklamıştı.

Dünya 6 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsveç'in NATO üyeliği kendi parlamentosundan geçerken, Finlandiya'nın NATO üyeliğine TBMM'den onay çıktı.

İsveç, tarihinde ilk kez, terör örgütü PKK/YPG için para toplayan bir kişiyi, ‘teröre finansman sağlamak, gasp teşebbüsü ve silahlı saldırı suçları’ nedeniyle birkaç hafta içinde yargılayacak.

İsveç devlet radyosu SR’ye konuşan Savcı Hans Ihrman, “PKK, İsveç’te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Uzun süredir organize biçimde yürütülen daha kapsamlı faaliyetlerin bir parçası. Araştırıldıkça soruşturma derinleşiyor” derken, davanın birkaç hafta içinde açılacağını söyledi.

Ihrman ayrıca “PKK’ya para sağlamak için şantajın, diğer ülkelerde olduğu gibi İsveç’te de yerleşik bir yöntem olduğuna dair kanıtlar ele geçirdik” ifadelerini kullanırken, olayın ciddiyetini aktarıp, “Bu davadaki terörü finanse etme girişimi ciddi bir suç olarak görülmelidir çünkü paranın terör saldırılarına gitme riski vardı. PKK, yalnızca 2022’de dünya çapında 54 şiddet eylemiyle ilişkilendirildi. Bu saldırılarda öldürülen çok sayıda sivil var” dedi.

Hatırlanacağı gibi, Türkiye, Finlandiya’yla beraber NATO’ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç’in bu isteğini reddetmiş buna gerekçe olarak terörist listesini sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylandığı toplantı sonrası soruları yanıtlarken, “Kendilerine 124 kişilik bir terör listesi verdik ama bu terör listesine yönelik İsveç’in attığı olumlu bir adım yok. Böyle bir olumlu adım olmayınca da kusura bakmasınlar. Bizim için netice önemli. Bu neticeyi görmediğimiz sürece terörle mücadelede hatta ve hatta parlamentolarına sızmaya varıncaya kadar bu tür olaylar olduğu sürece bizim de yaklaşımımız bugünkü gibi olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı: İsveç'ten netice görmemiz gerekiyorTürkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğini onayladı: İsveç’ten netice görmemiz gerekiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.