Basit matematik: Cenk + Aboubakar = Başarı

Süper Lig’de her sezona şampiyonluk hedefiyle başlayan ekiplerden Beşiktaş’ta yakın tarihe bakıldığında formül gayet açık ortaya çıkıyor. Süper ikili Vincent Aboubakar ve Cenk Tosun Kartal'ı başarıya taşıyor.

Spor 8 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Cenk ve Aboubakar, Beşiktaş taraftarlarını hem sevindiriyor hem de bir yandan üzüyor.

Beşiktaş, Valerien Ismael yönetiminde 11 haftada 19 puan topladı. Fransız’ın son 6 lig maçında alabildiği 1 galibiyet Beşiktaş’ı dönemin lideri Fenerbahçe’nin gerisinde bıraktı. Suyu ısınan Valerien’le yollar ayrıldı ve yerine Beşiktaş’ı iki sene üst üste şampiyon yapan Şenol Güneş geldi.

İlk 4 maçında bir kez kazanabilen Güneş’in Beşiktaş’ı sonraki 17 maçın yalnızca 3’ünde puan kaybetti. Çalıştığı takımlarda oyuncularının değerini yükselten Güneş için bu seferki Beşiktaş deneyimi aynı manzarayı gösterdi. Nathan Redmond, Roman Saiss, Mert Günok gibi deneyimli isimlerin yanı sıra Gedson Fernandes’in performansı oyuncunun bonservisini yükseltti. Ismael yönetiminde eleştiri oklarının hedefinde olan Arthur Masuaku ve Valentin Rosier gibi isimler tekrar verim vermeye başladı. Hücum sahasındaki belki de en mahir ayak Rachid Ghezzal’ın yokluğundaysa Cenk Tosun yeniden kariyerindeki “Paşa” dönemine erişti.

Beşiktaş golcüleriyle 'Yarışa devam' dediBeşiktaş golcüleriyle ‘Yarışa devam’ dedi

Hücumda mutluluğun formülü

Sezonun başında kanatlarda Jackson Muleka ve Kevin N’Koudou, ileride Wout Weghorst ve arkalarında üçlü orta saha Ismael’in vazgeçilmez formülüydü. Üçlü oynamasıyla bilinen hoca, bir anda yaz sonu fikir değiştirmiş, belki de pragmatist yaklaşıp kendi doğrularından sapmıştı. Söz konusu diziliş kısa vadede etkili olsa da orta vadede Ismael’in işine mal oldu.

Devre arasında Weghorst’un ayrılması sonrası kriz yönetimi bir Türk kulübünden beklenmeyecek şekilde isabetli hamleyle yapıldı. Oyuncularından verim alma becerisi üst düzey olan Şenol Güneş’in de dokunuşuyla Vincent Aboubakar en uca monte edildi. Orta sahadaki zihniyet değişmedi. En büyük yetenek Ghezzal yokluğunda artık Redmond ve Cenk Tosun isimleri 11’e yazılmaya başlandı. Güneş’in Muleka – N’koudou ikilisine döndüğü tek maç olan Trabzonspor maçı, Beşiktaş’ın son dönemde en silik kaldığı maç olarak dikkat çekti.

Beşiktaş Bursaspor'u geçti, nefes aldıBeşiktaş Bursaspor’u geçti, nefes aldı

Hücumun dişlileri çarkı kusursuz çeviriyordu. 3 büyük maçtan 7 puan çıkaran Beşiktaş, Anadolu takımlarına karşı hata yapmadığı ligde şampiyonluk yarışına dahil oldu. Güneş’in gelişinden sonra 21 maça çıkan Cenk Tosun, 15 gol ve 4 asistlik katkı sağladı. Aboubakar ise gelişinden sonra 10 gol ve 1 asist yaptı. Cenk ve Vincent’in toplam gol katkısı 30. İkilinin aynı anda Beşiktaş kadrosunda olduğu süreçler başarılarla dolu. Tecrübeli isimler birlikte 2 Süper Lig ve 1 Türkiye Kupası zafer yaşadı. Kısacası Süper Lig’de her sezona şampiyonluk hedefiyle başlayan ekiplerden Beşiktaş’ta yakın tarihe bakıldığında formül gayet açık: Cenk Tosun + Vincent Aboubakar = Başarı.

Biri devre arasında transfer edilen diğeri de 12. hafta göreve gelen Şenol Güneş’le beraber hem formasına hem formuna kavuşan iki oyuncunun değişimi göz dolduruyor. Beşiktaş taraftarının gözünü üzüntüden dolduran durumsa Güneş’in sezon başında takıma geldiği senaryoda Cenk’in vereceği katkının boyutu, Weghorst’la yakalayacağı uyumun kazandırabilecekleri ve Aboubakar’la yola devam ederken götürebileceği muhtemel şampiyonluk. Zira Kara Kartal, dün itibarıyla 2 maç fazlasıyla da olsa bir süre Fenerbahçe’nin önünde yer aldı. Ayrıca siyah-beyazlılar iki büyük rakibine karşı da ikili averajı elinde tutarak sezonu bitirecek.

Profesyonellik başa yazılır

Burak Yılmaz’ın ismi 2018-19 sezonunun ortasında Beşiktaş’la anılınca bir kesim taraftar transfere karşı çıktı. Burak’ın ayrılış şekli, Galatasaray’la İnönü’deki anıları derken 11 sene sonra gerçekleşmesi muhtemel birlikteliğe sıcak bakılmadı. Ancak Burak geldikten sonra toplam 40 maçta 24 gol atıp 8 asist yaptı. 2020-21 sezonu başında Lille’e giden oyuncu burada Fransa şampiyonu oldu.

Devre arasında Vincent Aboubakar için de gelmesin diyen taraftar sayısı fazlaydı. 2020-21 sezonunun sonunda sakatlığı olduğunu iddia edip en kritik dönemeçlerde takımı yalnız bırakan ve sezon sonunda Arabistan’ın yolunu tutan Abou, taraftar gözünde mimliydi. Ancak Beşiktaş transferi gerçekleştirdi. Bugün gelinen noktada Aboubakar bırakın Wout Weghorst’u aratmayı üstüne koymuş durumda. Dolayısıyla bu transferler, Beşiktaş yönetimine de diğer kulüp yönetimlerine de sosyal medyadan kulüp yönetmeme ve milyonların harcandığı transfer süreçlerinde profesyonel yaklaşımlarla karar alınması gerektiğini ortaya koydu.

Devre arasındaki golcü göçünün kazananı BeşiktaşDevre arasındaki golcü göçünün kazananı Beşiktaş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.