Premier Lig yıldızlarının yolu kutu gibi eve düşecek: Kenilworth Road

31 sene sonra Premier Lig’e yükselen Luton Town, hakkıyla ulaştığı başarısının yanı sıra stadyumuyla da dikkat çekiyor. 10 sene önce amatör küme seviyesinde olan takım, başarı yolculuğunda 1905 yılında yapılmış, 10 bin 356 seyirci kapasiteli stadyumuna çok şey borçlu.

Spor 30 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Luton Town'ın evi kutu gibi, hem de Premier Lig'in sığamayacağı kadar küçük bir kutu.

Kenilworth Road, Premier Lig’in yeni üyesi Luton Town’ın evi. 80-90 bin kişilik devasa yapıların ‘ev’ olarak nitelendirildiği futbol dünyasında, toplumun en küçük biriminin yaşadığı olguyu karşılayabilecek kutu gibi bir İngiliz stadyumu Kenilworth Road. Öyle ki bu yapı, şehrin merkezinde olması ve gündelik yaşamın sürdüğü evlerin bulunduğu bir mahallenin tam ortasında olması açısından özel bir yerde.

Luton Town, Coventry City’yi penaltılar sonucunda 6-5 yenerek İngiltere’nin en üst seviyesindeki lige yükselmeye hak kazandı. Ekip Premier Lig’e çıktıktan sonra yaptığı ilk paylaşımda evinin kapılarını gösterdi. O kapılar, gelecek sezon Manchester City, Liverpool, Manchester United, Arsenal gibi dünya devlerinin dünyalar kadar değeri olan yıldızlarına açılacak. Stadyumun deplasman girişi de sosyal medyada fazlasıyla gündem oldu. Çevre mahallelerdeki evlerin arka bahçelerinden girilebilen bu tribün, gelecek sezon boyunca rakip takım taraftarlarına bambaşka deneyimler yaşatma potansiyeline sahip.

Bundesliga’nın en iyisi Bellinhgam, Arda Güler'e 99 maç fark attıBundesliga’nın en iyisi Bellinhgam, Arda Güler’e 99 maç fark attı

 

1905 yılında yapılan ve 10.356 kapasiteye sahip olan Kenilworth Road, Premier Lig’in görmediği kadar eski ve küçük. Luton CEO’su Gary Sweet konuyla alakalı, “Bence bu Premier Lig için güzel bir ürün olacak. Bu gerçek hayat, gerçek futbol. Burada tarih ve gelenek birlikte yoğruluyor. Burası steril bir stadyum ortamı değil. Burada hayat var, duygu var, gözyaşı ve neşe var. Eğer bunu benimseyemiyorsanız, futbol sevmiyorsunuz demektir” diyor.

Luton, 31 sene sonra İngiltere futbolunun en üst seviyesinde yer alacak.

Kenilworth Road’un kutu gibi yapısı hem takıma hem şehre Premier Lig’de ayrı bir hava katacak. Ancak bazı şeylerin yenilenmesi ve gözden geçirilmesi gerekliliği kaçınılmaz. Stadyumda bulunan basın locasının yalnızca 29 kişilik olması, play-offtaki Sunderland maçı için gelen fazladan 13 kişinin yönetmen locasının önündeki bölmeye yerleştirilmesine neden oldu. Play-off yarı final rövanşına gelen 3 televizyon muhabiri ise kendilerine yer bulunamadığı için ana tribün önündeki ekranlardan maçı takip etmeleri talep edildi.

11 kere maşallah! Kingsley Coman eşittir şampiyonluk11 kere maşallah! Kingsley Coman eşittir şampiyonluk

Premier Lig yönetmeliğine göre en az 50 kişilik basın tribününün hazır bulunması lazım. Öte yandan 70 kişilik konferans odası olması gerekiyor. An itibarıyla stadyumdaki konferans odası, maç öncesi ve devre aralarında taraftarların toplandığı bar bölgesinden ibaret. Öte yandan Premier Lig’in istekleri doğrultusunda stadyumda 15 televizyon maç anlatım yeriyle beraber 15 radyo maç anlatım kabini bulunmak durumunda. Ayrıca VAR kameraları için bulunması gereken bazı araç gereçler de daha önce hiç bulundurulmayan Kenilworh Road’a kazandırılmak zorunda. Öte yandan son olarak stadyum ışıklarının da güçlendirilmesi Premier Lig’in protokolde imzaladığı insanlardan.

Premier Lig'de sezon bitti, Leicester ve Leeds veda ettiPremier Lig’de sezon bitti, Leicester ve Leeds veda etti

Konuyla alakalı açıklama yapan Sweet şunları söyledi: “Bu iş halletmemiz gereken bir iş. Bize herhangi bir şey yapmamız söylenmedi ancak bunları yapmak lazım. Şikayet etmiyoruz. Yaklaşık 10 milyon sterline mal olacak. Eğer Premier Lig’de olacaksak hakkımızla olmalıyız, o yüzden bunu yapacağız. Fakat bunları yaparken yeni stadyuma taşınabilecek şeyler yapmaya çalışacağız. İsraftan nefret ediyoruz. Yani yapacağımız tüm şeyleri 3 seneliğine burada kalacak şekilde yapacağız.”

Premier Lig’de sezonun futbolcusu Haaland!Premier Lig’de sezonun futbolcusu Haaland!

Sweet’in de değindiği üzere takım, 118 senedir kendilerine ev sahipliği yapan Kenilworth Road’dan ayrılmaya hazırlanıyor. Yeni stadyum projesinin 2026 senesinde tamamlanması ve kapasitenin 19 bin civarında olması bekleniyor. Luton’da yeni sezon için henüz Premier Lig’e çıkış maçı oynanmadan önce dahi 6 bin kombine talebi vardı. Wembley’deki fina mücadelesi için 60 bin taraftar kulüpten bilet talebinde bulunmuştu. Dolayısıyla kapasitesi daha fazla olan bir stadyum elzem. Ancak Luton Premier Lig’de kalıcı olabilirse 3, kalıcı olamazsa da en az 1 sezonluğuna Kenilworth Road’un eşsiz atmosferini tecrübe etmiş olacağız.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.