Galatasaray şampiyonluk galasında Fenerbahçe’yi ezdi geçti

Şampiyon Galatasaray, sezonun son maçında Fenerbahçe karşısında muhteşem bir oyunla 3-0 kazandı. Maçın yıldızı Nicolo Zainolo iki kez fileleri havalandırdı, Luan Peres'i oyundan attırdı. Cim Bom'un diğer golü Mauro Icardi'den geldi.

Spor 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Galatasaray, maç boyu rakibi Fenerbahçe'den üstün oynayarak farklı bir galibiyet aldı.

Galatasaray, ligin bitimine 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti ve son maçı için Fenerbahçe’yi beklemeye başladı. Uzun süre rakibini arkadan takip eden ve eline geçen şansları değerlendiremeyen Fenerbahçe ise kupa finali öncesi moral depolamak ve taraftarından özür dilemek için derbiye çıktı. Büyük maç öncesi bir haftayı eğlenerek ve maç sonrası kutlamaların hazırlıklarını düşünerek geçiren Galatasaray, bu maçı son çıkış olarak gören Fenerbahçe’yi ağırladı.

‘Rüya sezon’a yakışan bir ‘rüya final’…‘Rüya sezon’a yakışan bir ‘rüya final’…

Karşılaşmaya baskın başlayan ve rakibine zor anlar yaşatan ekip Galatasaray oldu. Sağlı sollu ataklarla Fenerbahçe kalesine gelen sarı-kırmızılılar, taraftarının da desteğiyle beraber fiziksel açıdan rakibine üstünlük kurdu. Nef Stadyumu’nda beklenen gol 28. dakikada geldi. Nicolo Zaniolo, Mauro Icardi’nin kafayla aşırdığı topta kaleciyle karşı karşıya kaldı ve takımını öne geçirdi. Bu andan sonra sahada arada bir gerginlik artsa da devre 1-0 sarı-kırmızılıların üstünlüğüyle geçildi.

Galatasaray, Zaniolo’nun golüyle devreyi önde kapadı.

İkinci yarıya biraz daha oyunu dengeleyip rakip yarı alanda baskı kurmaya çalışarak başlayan Fenerbahçe, skor hatta pozisyon üretme konusunda yetersiz kaldı. Dakikalar 61’i gösterdiğinde yine Icardi, Zaniolo’ya doğru bir top gönderdi. Luan Peres rakibine yaptığı müdahale sonrası kırmızı kart gördü ve maçın gidişatı tamamen değişti. 71. dakikada kullanılan kornerde Mauro Icardi, boşta kalan topu ağlara yolladı ve fark 2’ye yükseldi.

Şampiyon Galatasaray kupasına kavuştu, Fenerbahçe'ye büyük göndermeŞampiyon Galatasaray kupasına kavuştu, Fenerbahçe’ye büyük gönderme

78’de ise Nicolo Zaniolo damgasını vurduğu maçın sonuna adeta imzasını attı. Bir süre taşıdığı topu sol ayağıyla sağ köşeye doğru füze gibi gönderen İtalyan, kendisinin 2 takımının 3. golünü kaydetti. Bu gol aynı zamanda maçın sonucunu belirledi. Galatasaray, Fenerbahçe’nin isabetli şut çekemediği ve 0.15 gol beklentisi üretebildiği maçta rakibini 3-0 mağlup etti ve şampiyonluğunu derbi galibiyetiyle taçlandırdı.

Derbide Galatasaray da Fenerbahçe de tarih yazdı!

Mauro Icardi, 2007-08 sezonundan bu yana Galatasaray formasıyla ilk 11 çıktığı üst üste 8 Süper Lig maçında da gol atan ilk oyuncu oldu. Ayrıca Icardi, Johan Elmander’den sonra Galatasaray formasıyla Fenerbahçe’ye sezonun her iki maçında da gol atan ilk oyuncu olmayı başardı. Arjantinli takımının son 13 golünün 9’unun altına imzasını attı.

Icardi, oynadığı her derbide gol atarak Galatasaray’ın şampiyonluğuna büyük katkı verdi.

Süper Lig tarihinde ilk kez bir sezonda Fenerbahçe’ye iki maçta da 3 gol atan Galatasaray, Nef Stadyumu’nda 9 sene sonra rakibini yendi. Böylelikle Ali Koç döneminde Fenerbahçe’nin bir serisi daha sona ermiş oldu.

 

Fenerbahçe, Ali Koç döneminde Galatasaray ve Beşiktaş’a Kadıköy’de yenilmeme serilerine son vermişti. Ayrıca Trabzonspor da 2020’de aldığı Türkiye Kupası zaferiyle Kadıköy’de 23 sene sonra gülmüştü. Gençlerbirliği, Göztepe gibi takımların da 21 senelik Kadıköy’de galibiyet görememe özlemleri Ali Koç döneminde son buldu. Şenol Güneş, ilk Kadıköy deplasmanı galibiyetini bu sezon Beşiktaş’la 4-2 skorla aldı. Fenerbahçe 1960-61 senesinden sonra ilk kez hem Galatasaray hem Beşiktaş’tan iç sahada 3+ gol yedi. Bir dönemin derbi canavarı olarak bilinen sarı-lacivertliler 2022-23 sezonunda İstanbul derbilerinden yalnızca 1 puan çıkarabildi.

İstersen hiç başlamasınİstersen hiç başlamasın

Galatasaray’da Okan Buruk, Fatih Terim’in ardından iç sahada çıktığı 3 derbiyi de kazanan ikinci Türk teknik direktör oldu. Sezonu 88 puanla tamamlayan Galatasaray, Süper Lig tarihinde en yüksek galibiyet yüzdesi (%77.8) ve puan ortalaması (2.44) yakaladığı sezona ulaştı.

Jorge Jesus, Friedel Rausch’un (1980/81) ardından bir sezonda Fenerbahçe’nin başında Galatasaray ile oynadığı iki Süper Lig maçını da gol atamadan kaybeden ikinci teknik direktör oldu. Jesus, maç sonunda basın toplantısına katılmadan stadyumdan ayrıldı.

Öte yandan sarı-kırmızılılar 1990-91 sezonundan bu yana ilk defa Fenerbahçe’yi iki maçta da mağlup etti. Şayet Beşiktaş, son hafta mücadelesinde Konyaspor’u mağlup ederse, ligi Fenerbahçe’nin önünde ikinci sırada bitirecek.

Samandıra’da soğanlı yumurtalı protestoSamandıra’da soğanlı yumurtalı protesto

Okan Buruk’tan Jorge Jesus’a: Büyük saygısızlık

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk, “2023’te 23. şampiyonluk ve 3-0 ile kazandık. 3’lerin devam ettiği bir sene oldu” dedi. Buruk, derbi için şunları söyledi: “İyi olan kazandı. Beşiktaş ve Fenerbahçe de puan ortalamasıyla başarılıydı. Onlar da ikincilik mücadelesi veriyor. Galatasaray olarak Türk futboluna katkı yaptık. Güzel bir sezonu, güzel bir karşılaşmayla bitirdik. Hak eden sezonu kazandı!”

Buruk, Jorge Jesus’un basın toplantısına katılmamasıyla ilgili “Kaybettiğinizde tebrik etmesini bileceksiniz. Türk kamuoyu önüne çıkmamak büyük saygısızlık” diye konuştu.

Okan Buruk, şampiyonluk sonrası basın toplantısına katılmayan Fenerbahçeli meslektaşı Jesus’e sert tepki gösterdi.

Başkan Dursun Özbek ise, “Şampiyon belli, ikinci üçüncüye de bakarız. Bugün gördünüz ligde ikinciyi de üçüncüyü de biz tayin ediyoruz. Herkes bilsin ki bu ligin Generali Galatasaray’dır. Bu ligde biz ne dersek, o olur. Değerli Galatasaraylılar, Galatasaray ile baş edilmez. ‘Depremde takımlar çekildi, haksızlık var’ dediler. 6 puan mı istiyorsun kardeşim? Sil. Yine geridesiniz… Sivas’ta şu oldu, bu oldu. O puanı da sana verdim. Ne oldu? Galatasaray’la bilek güreşi yapılmaz” ifadelerini kullandı.

Maçın ardından açıklamalarda bulunan derbinin yıldızı Nicolo Zaniolo, “İlk geldiğimde kondisyonum çok iyi değildi. Hoca ile fikrim aynı, takım kazanıyorsa, takımı değiştirmemek lazım. Çalışmalara devam ettim ve şans geldiğinde kullanmaya çalıştım. İkinci kupam, Roma’dan sonra Galatasaray’la. Çok mutluyum” dedi. Zaniolo ayrıca, İstanbulspor maçında gördüğü kırmızı karttan dolayı özür dileyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Çok mutluyum. İstanbulspor maçında gördüğüm kırmızı kart nedeniyle özür dilerim. Fenerbahçe maçındaki performansım da özür içindi. Biz aile gibiyiz ve çok mutluyuz.”

Zaniolo derbiye damga vurdu, Roma’daki Konferans Ligi’nden sonra Galatasaray’da kariyerinin ikinci kupasını kazandı.

“Sesimi kaybettim”

Galatasaray’da sezonun yıldızı Mauro Icardi, derbide gol atmanın önemli olduğunu söyledi. Mauro, Simge Sağın’la beraber şarkı söyleyip söylemeyeceği sorusuna Arjantinli yıldız “Sesim kısık. Şarkıyı söyleyebilecek miyim, bilmiyorum. Ankaragücü maçından sonra Florya’da çok bağırdım. Sesimi orada kaybettim” yanıtını verdi.  Icardi, maç sonu açıklamalarında, “Ligin gerçekliği yok” şdiyen Jorge Jesus’a gönderme yaparak “Lig geçerli değil, sayılmaz gibi şeyler söyleyenler varmış. Biz her takım gibi mücadele ettik ve Türkiye’nin en büyük takımı olduğumuzu gösterdik” dedi.

Galatasaray’ın golcüsü Icardi’nin açıklamasında hedef Jesus’tu.

6. şampiyonluk sevincini yaşayan Muslera, “Suat Kaya, Bülent Korkmaz ve sanırım biri daha vardı, 8 kupa kaldırdılar. Ben de yaklaşıyorum. 12 yılda 6 kupa ile gurur duyuyorum”  diye konuştu. Şampiyonluğun mimarlarından Kerem Aktürkoğlu ise şunları söyledi: “Maçların sahada kazanıldığını yine herkese gösterdik. İki maçta toplam 6 gol attık ve hiç yemedik. Çok net bir oyunla ne kadar hak ettiğimizi gösterdik. Herkese teşekkür ediyorum. bizim için güzel bir son oldu. Bu sonuç herkese armağan olsun.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.