İddia: Galatasaray ve Erzurumspor Taylan transferinde usulsüzlük yaptı

Ajansspor yazarı Atilla Türker'in ortaya attığı iddia futbol gündemine bomba gibi düştü. Türker'in iddiasına göre Galatasaray ve Erzurumspor, Taylan Antalyalı transferinde usulsüzlük yaptılar.

Spor 6 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Galatasaray ve Erzurumspor'la alakalı bomba usulsüzlük iddiası.

Galatasaray ve Erzurumspor bundan 4 sene önce milli futbolcu Taylan Antalyalı’nın transferi üzerine anlaşma sağladılar. Taylan bu transfer sonucunda sarı-kırmızılı kulübün yolunu tuttu. Şu an kiralık olarak Samsunspor forması giyen Taylan’ın söz konusu transferinde usulsüzlük yapıldığı iddiası ortaya atıldı.

İddianın sahibi Ajansspor yazarı Atilla Türker. Türker’in aktardıklarına göre Galatasaray finansal fair play kurallarına takılmamak adına, Erzurumspor da Gençlerbirliği’ne yetiştirme payı vermemek adına işbirliği yaptılar ve Taylan transferinde el altından para kaçırdılar. Türker konunun hala mahkemede olduğunu belirterek “Gençlerbirliği Kulübü’nün, Büyükşehir Belediye Erzurumspor Kulübü ve Taylan Antalyalı hakkında 2.5 yıl önce açtığı davanın karar duruşması 2 Kasım’da olacak” dedi.

Galatasaray efsanesini unutmadıGalatasaray efsanesini unutmadı

Davada sürpriz bir tanığın olduğunu belirten Türker, bu ismin o dönem Erzurumspor adına transfer görüşmelerini gerçekleştiren Lokman Ümit olduğunu belirtti. Ümit’in mahkemeye verdiği ifadede “Taylan Antalyalı, Galatasaray’dan aldığı 4 milyon Lira’yı Erzurumspor Kulübü Başkanı Hüseyin Üneş’e nakit olarak aktardı” dediği vurgulandı.

Ayrıca Ümit “Taylan Antalyalı, Ziraat Bankası Florya Şubesinden 4 milyon Lira’yı çektikten sonra Hüseyin Üneş’in yardımcısı Hüseyin’e elden verdi. Hüseyin adlı yardımcı da Hüseyin Üneş’e iletti. Tüm yazışmalara ve görüşmelere tanığım. Bu 4 milyon Lira’yı alan Hüseyin Üneş, 2 milyon Lira’yı Erzurumspor Kulübü’ne borç olarak verdi, diğer 2 milyon Lira’nın akıbetini ise bilmiyorum” sözlerini söyledi.

Türker, Başkan Eriş’in Erzurumspor’a 2 milyon lira borç verdiği dekontun hala elinde olduğunu belirtiyor. Bu dekontun tarihinin 12 Eylül 2019 olduğunu, bunun da Taylan’ın 4 milyon TL’yi gönderdiği tarihin hemen 8 gün sonrası olduğuna vurgu yapıyor.

Kadrosunu bildirmeyen kalmasın! İşte dünün transfer trafiğiKadrosunu bildirmeyen kalmasın! İşte dünün transfer trafiği

İşin Gençlerbirliği’ni etkileyen kısmına değinen Türker: “Bu konunun çok çarpıcı tarafı ise şu: O süreçte Taylan’ı bedelsiz olarak transfer ettiğini açıklayan Galatasaray Kulübü, bu 4 milyon lirayı Erzurumspor Kulübü’ne doğrudan bonservis bedeli olarak ödeseydi, daha önce yapılan protokol gereği Erzurumspor, Gençlerbirliği’ne 1 milyon 600 bin Lira pay vermek zorunda kalacaktı” ifadelerini kullanıyor. Ayrıca yazıda mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi tarafından Erzurumspor’un Gençlerbirliği ‘ne ödemesi gereken tazminat bedelini 1 milyon 884 bin Lira olarak belirlendi. Bu 1 milyon 884 bin Lira’lık miktarın 4 yıllık faizle 3 milyon Lira’yı bulacağı bildirildi. Davanın karar duruşması 2 Kasım’da olacak.

Gençlerbirliği Başkanı Niyazi Akdaş ise davanın lehlerine sonuçlanması halinde Erzurumspor ve Taylan’ın yanı sıra Galatasaray hakkında da hukuki girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. Türker’in yazısında “Gençlerbirliği’nin bu doğrultuda Taylan Antalyalı’nın transfer sözleşmesinde Galatasaray Kulübü adına imzası olan Başkan Burak Elmas ile 2. Başkan Abdurrahim Albayrak’ın yanı sıra Taylan Antalyalı’yı ve Erzurumspor Kulübü Başkanı Hüseyin Üneş’i de Cumhuriyet Savcılığına şikayet edeceği öğrenildi” kısmı yer aldı. Öte yandan Tüm bunların dışında Gençlerbirliği’nin Galatasaray ve Erzurumspor’a tazminat davası açacağı, ayrıca her iki kulübü de Futbol Federasyonu Etik Kurulu’na şikayet edeceği kaydedildi.

Üç büyüklere Avrupa ayarı... Yoğun fikstür alarmıÜç büyüklere Avrupa ayarı… Yoğun fikstür alarmı

Türker söz konusu dönemde Erzurumspor’un Taylan için 3 milyon euro bonservis bedeli belirlediği, Taylan’ın da kulübüne para kazandırmadan ayrılmak istemediğine dair açıklamaları hatırlattı. Daha sonra transferin bonservis ücreti ödenmeden gerçekleştiği hatırlatıldı. Galatasaray’ın Taylan’a 4 milyon lira imza parası ödediği hatırlatıldı. Gençlerbirliği camiasının konudan şüphelendiği ve araştırmalara başladığı, yüzde 40 pay hakkını bulundurdukları Taylan gibi değerli bir oyuncunun bedelsiz olarak Galatasaray’a transferinin mümkün olmadığını düşündükleri belirtildi.

Türker söz konusu dönemde yaptığı araştırmalar sonucunda Erzurumspor ve Taylan arasında bir senet ve bir protokol imzalandığını öğrendiğini de aktardı. Protoklün 3. maddesinde “Futbolcunun (Taylan Antalyalı’nın) BB Erzurumspor’a hizmet sunmak istememesi nedeniyle futbolcunun talebi üzerine akdedilmekte olduğundan, kulübe erken fesih tazminatı olarak 04.09. 2019 vadeli net 4.000.000-TL (DÖRT MİLYON Türk Lirası) bedelli senet düzenlemeyi, teslim etmeyi ve vadesi geldiğinde bu tutarı BB Erzurumspor Kulübü’ne tam ve eksiksiz olarak ödeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt etmektedir” ibaresinin yer aldığı aktarıldı. Protokol tarihinin 2 Eylül 2019 olması, Taylan’ın Galatasaray’dan 4 Eylül 2019’da 4 milyon TL alıp daha sonra Erzurumspor’a aktarması Gençlerbirliğini potansiyel alacaklarından mahrum bıraktı.

Onana Kamerun'la barıştı, Altay'a gün doğduOnana Kamerun’la barıştı, Altay’a gün doğdu

Türker yazısında Taylan’ın Erzurum ekibinden alacağı olan 711 bin liradan da feragat ettiğini böylelikle toplamda 4 milyon 711 bin TL’den vazgeçtiğini belirtti. Atilla Türker’in bilgi ve belgelerle beraber bu sabah yayınlanan yazısında eski Gençlerbirliği Başkanı Murat Cavcav’ın söz konusu sürece kayıtsız kaldığına daha sonra Niyazi Akdaş’ın göreve gelerek “Taylan Antalyalı mevzusunu mutlaka çözeceğim” dediği bildirildi.

Davanın Türker’in deyişiyle sürpriz tanığı olarak nitelediği ve iddiaları doğrulayan ismi Lokman Ümit’in ifadelerinin tamamı, bilirkişi raporu ve davaya dair diğer raporların tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.