Dünyanın en büyük kripto borsasının sahibiydi, şimdi hapiste uskumru konservesi peşinde

Batan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried hapishanede uskumru konservesinin de geçerli bir para birimi olduğunu öğrendi. Mahkûmlar birbirlerinden aldıkları bazı hizmetlerin karşılığını uskumru konservesiyle ödüyorlar.

Ekonomi 27 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
FTX'un kurucusu Sam Bankman-Fried artık hapishanede bazı ödemelerini uskumru konservesiyle yapıyor

Kripto para borsası FTX’in çöküşü nedeniyle dolandırıcılıktan yargılanan Sam Bankman-Fried’ın hayatında kriptonun yerini uskumru balığı aldı.

Wall Street Journal’daki habere göre yedi ağır suçtan hüküm giymeyi beklerken Brooklyn Metropolitan Gözaltı Merkezi’nde yatmakta olan kripto kralı, davasının sonuçlanmasını bekleyen eski bir Honduras cumhurbaşkanı ve Meksika’nın yakın zamanda hüküm giymiş eski bir üst düzey polis yetkilisiyle aynı yatakhaneyi paylaşırken hapishane ekonomisinin temellerini de öğrendi.

Yetkililerin sigara içmeyi yasaklamasının ardından uskumru, federal hapishanelerde tercih edilen bir para birimi olarak sigaranın yerini aldı. Mahkumların yasağa kadar bazen birbirlerinden aldıkları hizmetlerin bedelini ödemek için kullandıkları sigaranın pabucu dama atıldı. Kral öldü, yaşasın yeni Kral! Artık ödemeler uskumru konservesiyle yapılıyor.

Batan kripto borsası FTX'in patronu suçlu bulundu, 110 yıla mahkum olabilirBatan kripto borsası FTX’in patronu suçlu bulundu, 110 yıla mahkum olabilir

FTX’in kurucusu, Bankman-Fried ağustos ayında  kefaletinin federal bir yargıç tarafından tanıkları tehdit ettiği ve korkutmaya çalıştığı gerekçesiyle iptalinden beri hapiste.  Jüri ayın başlarında yatırımcıları ve kredi verenleri dolandırırken FTX müşterilerinden milyarlarca dolar çaldığı suçlamasıyla onu mahkum etmek için sadece birkaç saat harcadı. Mahkumiyet kararının 28 Mart’ta açıklanması ve Bankman-Fried ‘ın ardından cezasını çekmek üzere federal bir hapishaneye nakledilmesi planlanıyor.

Brooklyn’deki gözaltı merkezi, Bankman-Fried’in bir zamanlar evim dediği Bahamalar’daki 30 milyon dolarlık teras katına pek de benzemiyor.

Sam Bankman- Fried 2024 Mart ayında hapis yatacağı süre belli olduktan sonra Brooklyn’deki gözaltı merkezinden başka bir hapishaneye gidecek.

Sam Bankman-Fried konu hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, haftada bir kez avukat olmayan ziyaretçilerini kabul edebiliyor ve davaya ilişkin dokümanları incelemesine olanak tanıyan özel bir dizüstü bilgisayara erişimi bulunuyor. Bu kişiye göre, tüm mahkumlar plastik seperatörlerle ayrılmış masaların bulunduğu bir odada bilgisayar kullanabiliyorlar. Aynı kişi, Bankman-Fried’in yeni start uplara milyarlarca dolar yatırdığı ve dijital token ticareti yaptığı günlerin geride kaldığını, ancak gardiyanlara kripto konusunda ipuçları verdiğini söyledi.

Sam Bankman-Fried’ın kaç yıl hapis yatacağı 2024 yılı Mart ayında belli olacak.

Bir Federal Cezaevleri Bürosu sözcüsü, kurumun gizlilik ve güvenlik nedenleriyle gözaltındaki herhangi bir bireyin koşulları hakkında yorum yapamayacağını söyledi. Sözcü, büronun güvenli ve insani bir ortam sağlarken mahkumların güvenliğini sağlamak için her türlü çabayı gösterdiğini belirtti.

Bankman-Fried’in sözcüsü Mark Botnick’e göre Sam bu koşullar altında yapabileceğinin en iyisini yapıyor.

Duruşmada Bankman-Fried, kripto borsasında daha iyi bir risk yönetimine sahip olmadığı için pişmanlık duyduğunu söylese de dolandırıcılık yapmadığını ifade etti. Avukatları, Bankman-Fried’in mahkumiyet kararını temyize götürmeyi planladığını ve bunun onlarca yıllık hapis cezasına yol açabileceğini belirtti.

Hüküm giymiş bir avukat olan cezaevi danışmanı Bill Baroni, Bankman-Fried’in cezasını çekmek üzere federal bir cezaevine yerleştirildiğinde, eğitim programlarına ve rekreasyona daha iyi erişimin yanı sıra muhtemelen daha fazla hareket özgürlüğüne sahip olacağını söyledi. Baroni de New Jersey eski Vali Chris Christie’nin ortaklarının siyasi intikam için trafik sıkışıklığı yaratmakla suçlandığı New Jersey Bridgegate skandalındaki rolü nedeniyle hüküm giymişti.

Dolandırıcılıktan aldığı mahkumiyet kararı daha sonra Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilen Baroni, “Hüküm giydiğinde hayatı daha iyi olacak,” dedi. “En şiddet yanlısı insanların bulunduğu tesisten çıkmış olacak.”

Diğer beyaz yakalı mahkumlar ailelerine yakın olan ya da daha fazla program sunan tesislerde hapis yattılar. Kan testi şirketinde yatırımcıları dolandırmaktan hüküm giyen Theranos’un kurucusu Elizabeth Holmes, şu anda Austin ve Houston arasında yer alan Bryan, Teksas’taki tamamı kadınlardan oluşan, asgari güvenlikli cezaevi kampında bulunuyor.

Brooklyn’deki gözaltı merkezi, savunma avukatları ve hapishane gardiyanlarını temsil eden sendika tarafından yıllardır kötü koşullar ve ciddi personel yetersizliği nedeniyle eleştiriliyor. Federal Cezaevleri Bürosu sözcüsü, kurumlarda tam kadrolu personel bulundurmanın büronun temel önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Honduras eski Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández federal uyuşturucu kaçakçılığı ve ateşli silah suçlamalarıyla yargılanmayı bekliyor.

Hapishane arkadaşları ünlü isimler

Brooklyn’deki gözaltı merkezi, savunma avukatları ve hapishane gardiyanları sendikası tarafından yıllardır kötü koşullar ve ciddi personel eksikliği nedeniyle eleştiriliyor. Federal Cezaevleri Bürosu sözcüsü, sorumlu olduğu kurumlarda yeterli sayıda personel bulundurmanın büronun temel önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Konuya aşina olan kişiler Bankman-Fried’in bölüm arkadaşları arasında, bu yılın başlarında güçlü Sinaloa kartelinin ABD’ye 50 tondan fazla kokain sokmasına yardımdan hüküm giyen Meksika’nın eski kamu güvenliği sekreteri Genaro García Luna’nın da bulunduğunu söylüyor.

Bölümdeki bir diğer tutuklu ise federal uyuşturucu kaçakçılığı ve ateşli silah suçlamalarıyla yargılanmayı bekleyen Honduras eski Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández. Hernández 2022 yılında ABD’ye iade edildikten sonra da hep suçsuz olduğunu iddia etti.

Hernández’in savunma avukatı Raymond Colon’a göre, müvekkili ve Bankman-Fried apishanede birbirleriyle samimi sohbetler yapıyorlar. Colon, personel eksikliğinin ziyaret saatlerinin iptal edilmesine yol açabildiğini, ancak Hernández’in genellikle koşullardan şikayet etmediğini ifade etti.

Colon, “Burası kesinlikle bir otel değil,” dedi.

Bankman-Fried’ın avukatlarından biri Ağustos sonundaki bir duruşmada, hapishanenin vegan beslenmesine uygun olmadığı için Kripto Kralı’nın başlangıçta fıstık ezmesi, ekmek ve suyla beslendiğini söyledi. Avukat, ayrıca kullandığı Adderall adlı ilaca da erişemediğini iade etti.

'Kimseyi dolandırmadım' diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı‘Kimseyi dolandırmadım’ diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı

Bir traş için dört paket uskumru konservesi ödemiş

Kripto Kralı’nın dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu nedeniyle kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ve gıdaya erişiminin önünde bugün engel bulunmuyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, hapishanede vejetaryen yemekler verildiğini söyledi.

Gözaltı merkezindeki mahkûmlar genellikle kendi bölümlerinde kalıyorlar ve tesis içinde serbestçe dolaşamıyorlar. Daha önce merkezde ve diğer federal tesislerde çalışmış bir cezaevi danışmanı olan Christine Dynan, bazı cezaevlerinde olduğu gibi ortak bir kafeteryada yemek yemek yerine, yemeklerin tek tek bölümlere teslim edildiğini söyledi.

Birçok mahkûm Brooklyn hapishanesinin kantininden yiyecek, giyecek ve tuvalet malzemesi almayı tercih ediyor. Kantin ürünlerine ilişkin bir liste, fıstık ezmesinin fiyatının 4,15 dolar, bir çift spor ayakkabının 79,95 dolar ve bir MP3 çaların 88,40 dolar olduğunu gösteriyor. Bir poşet uskumru filetosunun 2020’de 1 dolar olan fiyatı aradan geçen sürede yüzde 30 zamlanarak 1,30 dolara ulaşmış.

Cezaevi danışmanı Baroni, Bankman-Fried’in federal bir cezaevine taşındığında uskumru paketlerini de yanında getireceğini söyledi. Baroni, cezaevindeyken kendi saç tıraşı için dört uskumru paketi ödediğini belirterek “Mack para birimi sistemi kriptodan çok daha istikrarlı” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.