Premier Lig’in TV yayın hakları 6,7 milyar sterlin, Türkiye’de Süper Lig sadece 120 milyon dolar!

İngiltere Premier Lig'in ulusal TV hakları için yapılan anlaşma imzalandı. 2025-26 sezonundan itibaren geçerli 4 yıllık anlaşma 6.7 milyar sterlin değerinde. Premier Lig, Türkiye'deki Süper lig'i 100'e katladı.

Spor 6 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Premier Lig'den olağanüstü yayın anlaşması.

Premier Lig için yeni TV hakları anlaşması imzalandı. Dünyanın en çok izlenen yerel ligi için SkyTV ve TNT sezon başına minimum 270 maçı canlı yayınlamak üzere 6.7 milyar sterlinlik rekor yerel televizyon anlaşması imzaladı. Yani bu para sadece Britanya adasındaki maç yayınlarını kapsıyor, Premier Ligin global yayın haklarının ne kadar tutacağı henüz bilinmiyor.

Anlaşmada BBC Spor kanalının da maçların önemli anlarını yayınlamaya devam edecek. Bu üç yayın organıyla yapılan sözleşme 2025-26 sezonundan itibaren 4 sene geçerli olacak. Söz konusu 4 senelik anlaşma Birleşik Krallık’ta şimdiye kadar imzalanan en büyük spor medyası hakları anlaşması olarak tarihe geçti. Premier Lig’de 2022-2023 sezonundan itibaren 3 yıllığına imzalanan yayın ihalesinin bedeli 5,1 milyar sterlin olmuştu.

Premier Lig’de düellolar günü: Liverpool’dan müthiş dönüş, City'de Tottenham laneti sürdüPremier Lig’de düellolar günü: Liverpool’dan müthiş dönüş, City’de Tottenham laneti sürdü

Türkiye’de durum ne?

Türkiye Süper Ligi için halihazırdaki yayıncı kuruluş BeIN Sports bundan yaklaşık 6 sene önce pazara girdi. O dönem yıllık 500 milyon dolara anlaşıldı ancak BeIN’in cebinden bu para hiçbir zaman çıkmadı. Kur artışı ve kaçak yayının artması gelirleri düşürdü hal böyle olunca ödemeler azaldı. Son olarak 2 senelik uzatma kararı alındığında BeIN tarafından yapılan ödemenin 2.2 milyar lira olacağı kararlaştırılmıştı. Bu sezon başında söz konusu anlaşma TÜFE verilerine göre güncellendi ve yaklaşık olarak 2.6 milyar lira seviyesine çıktı. Bu da yaklaşık olarak güncel kurla 90 milyon dolara tekabül ediyor. Kulüplerin sezon sonunda bu gelirden paylarına 38 milyon 30 bin lira düşmesi ön görülüyor. Bu verilerle Premier Lig’in Süper Lig’i 100’e katladığı yorumu yapılabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.