Abbas Türkiye’de: Erdoğan gönül koyduğu Filistin lideriyle Beştepe’de görüştü

Erdoğan'ın daha önce "Kusura bakmasın ama özür dilemesi lazım" dediği Filistin lideri Abbas Türkiye'ye geldi. Abbas'ın ilk durağı Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Filistin lideri bugün de TBMM'de konuşma yapacak.

Dünya 15 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. / Fotoğraf: AA

Gazze savaşının başlamasından kısa süre sonra İsrail’e tavır alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan giderek sertleşti ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’e benzetti, İsrail suikastında ölen Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Haniye için bir günlük yas ilan etti, Batılı ülkelerin büyük kısmının “terör örgütü” olarak kabul ettiği Hamas’ı “mücahitler topluluğu” olarak niteledi.

Bunlar Erdoğan’dan beklenebilir tutumlardı ama Erdoğan’ın Hamas’ın rakibi El Fetih lideri Mahmud Abbas’a kırgınlığını açıkça dile getirmesi pek beklenen bir şey değildi. Netanyahu Amerikan Kongresi’nde konuşup alkışlandığında “Biz de (Filistin Devlet Başkanı Mahmud) Abbas’ı TBMM’de konuşmaya çağırdık ama gelmedi. Kusura bakmasın ama özür dilemeli” diyen Erdoğan dün Abbas ile bir araya geldi.

Bir gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Abbas bu kez Türkiye’de. Böyle bir ziyaretin olacağı iki hafta önceden belliydi.

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan görüşme basına kapalıydı ancak İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamalar önemli buluşmanın içeriğine dair ipuçları verdi. Erdoğan Türkiye’nin Filistin’in haklı davasına olan sarsılmaz desteğini bir kez daha vurguladı. İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırılarına karşı Türkiye’nin sessiz kalmayacağını ve uluslararası toplumun baskılarını artırmak için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.

Erdoğan İsrail’in Gazze’de sivillere saldırılarını, bebeklerin ve masum insanların hayatlarını kaybetmesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Gazze’de dramın acilen durdurulması gerektiğini söyleyen Erdoğan insani yardımların kesintisiz şekilde bölgeye ulaştırılması için dünyaya çağrı yaptı.

TBMM’ye hitap edecek

Görüşme Mahmud Abbas’ın Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ilk günü yapıldı. Abbas bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hitap edecek ve Filistin halkının yaşadığı zorlukları dünya kamuoyuna bir kez daha duyuracak. Meclis 1 Ekim’e kadar tatilde olmasına rağmen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un olağanüstü toplantı çağrısı üzerine toplanacak. Oturum Türkiye’nin Filistin halkına verdiği desteği bir kez daha dünyaya göstermek amacı taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Abbas’ın TBMM’ye hitap edecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken bu ziyaretin Türkiye ile Filistin arasındaki güçlü bağları bir kez daha pekiştireceğini belirtti.

İsrail ve Hamas arasındaki dolaylı arabuluculuk görüşmelerinde Türkiye’nin adı çok geçmemiş, bu durum Türkiye’nin saf dışı kaldığı yorumlarına yol açmıştı. Bu aşamada Mısır, Katar ve ABD öne çıktı ancak Türkiye’nin amacının arabuluculuktan çok garantörlük olduğu biliniyordu. Bu arada hem Erdoğan hem de hükümetin geri kalanı Hamas ile yakın ilişkileri tüm tepkilere rağmen sürdürüyor.

Erdoğan'ın 'özür dilesin' dediği Mahmud Abbas Türkiye'ye geliyorErdoğan’ın ‘özür dilesin’ dediği Mahmud Abbas Türkiye’ye geliyor

Erdoğan-Abbas görüşmesi: Filistinlilerin topraklarına çöken, çalan, gaspçı, sözde 'yerleşimciler'...Erdoğan-Abbas görüşmesi: Filistinlilerin topraklarına çöken, çalan, gaspçı, sözde ‘yerleşimciler’…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.