Avrupa’da isyan var: Futbolcular ‘grev’i telafuz etti

FIFA, UEFA ve yerel liglerin daha çok para kazanmak için maç sayısını çoğaltması futbolcuların tepkisine yol açtı. Dünyaca ünlü isimler grev ve erken emeklilikten bahsetmeye başladı.

Spor 21 Eylül 2024
Maç sayısının çokluğuna son isyan eden futbolcu Manchester City'den Rodri oldu.

Futbolu yöneten kurumlar altın yumurtlayan tavuğu daha çok çalıştırmak için yöntemler bulmaya çalışıyor. FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası’nı adeta lige çevirirken UEFA da Avrupa kupalarında statü değişikliğine gitti. Bu sezon Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde altı değil sekiz maç yapılacak. Milli takım ve yerel liglerdeki karşılaşmalar da eklenince özellikle üst düzeydeki futbolcular nefes alacak zaman bulamıyor.

Rodri ‘Grev’ dedi

Yoğun maç takvimi ve oyuncuların yaşadığı takvime isyan başladı. Manchester City futbolcusu Rodri, Şampiyonlar Ligi’ndeki Inter maçının ardından “Futbolcular olarak greve yakın olduğumuzu düşünüyorum. Bu şekilde devam ederse başka seçeneğimiz kalmayacak. Durum bizi endişelendiriyor” dedi. Rodri’nin takım arkadaşı Kevin De Bruyne de yoğun takvimden rahatsız. Belçikalı futbolcu, daha önce yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu: “Sezonlar giderek uzuyor. Belki bu sezon normal geçecek ama 2026’da Dünya Kupası ile birlikte takvim daha da karmaşık hale gelecek. Bazı oyuncu birlikleri çözüm bulmaya çalıştı ama değişen bir şey olmadı. Bu durum UEFA ve FIFA’nın umurunda bile değil. Onlar parayı önemsiyor.”

Rodri: Senede 60 maç oynanmaz!Rodri: Senede 60 maç oynanmaz!

Akanji: 30 yaşında futbolu bırakırım

Manchester City’nin savunma futbolcusu Manuel Akanji ise maç sayısının fazlalığı nedeniyle futbolu bırakabileceğini belirtmiş ve “FIFA ve UEFA maç programını sürekli arttırıyor. Oyuncuları da düşünmeniz gerekiyor. Sıkı çalışıyoruz belki ama biz de insanız. Bizim de bir canımız var. Bu gidişle ben de 30 yaşında futbolu bırakırım” demişti. Yine mavilirde top koşturan Portekizli Bernardo Silva maç sayısının azaltılmasını isteyerek şunları söylemişti: “Ne zaman bir futbolcu işin kendisi için ne kadar zor olduğundan şikayet etse, taraftarlar bizim buna hakkımız olmadığını, çünkü iyi yaşadığımızı söylüyor. Tamam, iyi kontratlarımız var, istediğimizi yapıyoruz ama sezon boyunca oynamamız gereken maç sayısı inanılmaz. Üç günde bir maçımız var, ailemizle geçirecek zamanımız yok. ynadığımız maç sayısı kesinlikle saçma.”

Barcelona forması giyen Kounde, dinlenme süresinin az olduğu için sakatlıkların arttığını söylüyor.

Jules Kounde: Bunun adı çılgınlık

Sadece Manchester City oyuncuları değil Barcelona’da forma giyen Jules Kounde de maç sayısının artmasından rahatsız olan isimlerden. Kounde, “Uzun zamandır maç sayısı hakkında konuşuyoruz ancak ne futbolcuları ne de teknik direktörleri dinliyorlar. Çok fazla risk alıyoruz. Dinlenme süremiz az olduğu için sakatlıklar artıyor. Kulüpler Dünya Kupası ile birlikte sezonda yaklaşık 70 maça çıkacağız. Bunun adı çılgınlık” demişti. Liverpool’un Brezilyalı kalecisi Alisson Becker de yoğun fikstürden şikayetçi olurken şunları söylemişti: “Kimse oyunculara yoğun fikstür hakkında ne düşündüklerini sormuyor. Bu durumdan gerçekten bıktık.”

Thierry Henry ve Jamie Carragher futbolculara hak veriyor

Futbolculuk kariyerini bitiren ve şu anda televizyon yorumculuğu yapan Thierry Henry ve Jamie Carragher da bu isyana hak verenlerden. Rodri’nin ‘grev’ lafını telafuz etmesinin ardından Fransız Thierry Henry “Maç sayısı çok mu fazla? Evet. Fiziksel olarak vücudun bir şekilde bu duruma adapte olur ama mental olarak toparlanmak zordur, özellikle de bir takımın kilit ismiysen… Takımın önemli oyuncusuysan, negatif sonuçlarda taraftarı, kendini, takım arkadaşlarını yüzüstü bıraktığını düşünürsün. Suçu kendinde ararsın. Ben hala Arsenal’ın Şampiyonlar Ligi’ni kazanamamasında sorumluluk hissediyorum. Finalde sahadaydım, gol atacak fırsatı yakaladım ama atamadım. Elbette bununla yaşayabiliyorum ama hiç kolay değil. Bana göre çok fazla maç oynuyorlar ve bu tempoyla devam edebilmek hiç ama hiç kolay değil. Futbolcular yorgun, oyundan eskisi kadar keyif almıyorlar” dedi. Euro 2024’ten bahseden Henry konuşmasına şöyle devam etti: “Turnuvadan keyif aldınız mı? En iyi oyuncular yorgundu. Bellingham’ı yorgun görmek istemiyorum, Rodri’yi normal şartlarda kaptırmayacağı topları yorgunluktan dolayı kaptırırken görmek istemiyorum. Taraftarların mümkün olan en fazla sayıda maç izleme arzusunu anlıyorum ancak taraftar olsam, en iyi takımı sahada görmek isterim. En iyileri, en iyi halleriyle sahada görmek isterim, yorgun halleriyle değil. İnsanlar bunun için para veriyor. Sezon başında bir Manchester City maçına gittiğimde Rodri’yi, Foden’ı yedek kulübesinde dinlenirken görmek istemiyorum. Sezon başında dinleniyorlar… Sezona oyuncularını dinlendirmeyi düşünerek başlamak çok yanlış.”

Thierry Henry ve Jamie Carragher, Rodri’nin açıklamalarının ardından konuştu.

Liverpool ile özdeşleşmiş isimlerden Jamie Carragher da şunları söyledi: “Halihazırda düzenlenen uluslararası turnuvaların dört yılda bir yerine iki yılda bir düzenlenme fikrine birçok insan sıcak bakacaktır ancak şu anki problem, yeni turnuvaların yaratılması. Ve bu turnuvaların sadece para kazanmak için olması. Bu sezon sonunda düzenlenecek FIFA Kulüpler Dünya Kupası mesela. Dünyadaki en iyi kulüplerin bir araya gelmesi, karşılaşması… Hiçbir futbolcu orada oynamak istemiyor. Kimse bu turnuva için heyecanlı değil. En iyi futbolculara, dört yıl içinde dinlenebilecekleri sadece bir yaz vererek, 12 ay boyunca onlardan en üst düzey futbol görmeyi bekleyemezsiniz. Futbolculara büyükbaş hayvan muamelesi yapılıyor. Bu işin sona ermesinin tek yolu var: Rodri gibi büyük figürlerin bir araya gelip ‘Yeter’ demesi. Thierry’nin de dediği gibi, en iyi futbolcuları en iyi halleriyle sahada görmek istiyoruz ama onlar sırf daha fazla para getirsin diye sahaya salınıyorlar. Kariyerimde sezon başı ortalama 50 maça çıkıyordum. Bana göre bu işin ideali, sezonda 50-60 maça çıkmak. Güncel durumda 70-80 maçlara geldik ve bu gerçekten çok fazla.”

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda yeni format: Yaz ayları dolu dolu olacakFIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda yeni format: Yaz ayları dolu dolu olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.