Amerika’ya gelen ilk insanlardan bazıları Çin’denmiş

Cell Reports'ta yayımlanan yeni bir genetik çalışma, 19.000 ila 11.500 yıl önce gerçekleşen göçler sırasında Amerika'ya geçenler arasında günümüzün Çin topraklarında yaşayan insanların da olduğunu ortaya koydu.

Bilim Teknoloji 11 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Araştırmacılar bu ikinci göç sırasında Amerikan yerlileri ile bilhassa yerli Ainu halkı olmak üzere Japonlar arasında ilginç bir genetik bağ buldu.

Bir zamanlar, günümüzde Rusya ile Alaska’yı birbirine bağlayan Bering Boğazı’ndaki bir kara köprüsünden geçen eski Sibiryalıların Amerika yerlilerinin tek ataları olduğuna inanılıyordu.

2000’li yılların sonlarından itibaren yapılan yeni araştırmalar ise Bolivya, Brezilya, Şili, Ekvador, Meksika ve Kaliforniya dahil olmak üzere Amerika kıtasındaki popülasyonun oluşmasında Asya’dan gelen çeşitli kaynakların da etkili olabileceğine işaret etti.

Kunming Zooloji Enstitüsü’nden bir ekibin yaptığı genetik araştırması, Amerika kıtasına gelen ilk insanlar arasında son buzul çağı sırasında ve sonrasında ayrı ayrı göç edenler arasında günümüzde Çin olarak adlandırdığımız bölgeden insanların da olduğunu ortaya çıkardı. Cell Reports’ta yayımlanan çalışmanın yazarlarından Yu Chun Li’ye göre, bulgular Sibirya’daki atalarının yanı sıra Çin’in kuzey kıyılarında yaşayanların da Amerikan yerlilerinin gen havuzuna katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Li, ikinci göç sırasında aynı insan soyunun Japonya’ya yerleştiğini ve bunun da Amerika, Çin ve Japonya’da bulunan tarih öncesi ok uçları ve mızraklardaki benzerlikleri açıklamaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Özellikle Ainu halkıyla genetik bağ bulundu

Ekip, Avrasya genelinde 100 bin modern ve 15 bin antik DNA örneğini tarayarak 10 yıl süren bir D4h avına çıktı. D4h ne diye soracak olursanız bu, sadece annelerden miras alınan ve dolayısıyla anne soyunu izlemek için kullanılan mitokondriyal DNA’da bulunan bir soy türü. Araştırmanın sonunda antik soydan gelen 216 çağdaş ve 39 antik bireye rastlandı.

Zaman içinde biriken mutasyonları analiz eden ekip, örneklerin coğrafi konumuna baktı ve karbon tarihleme yöntemini kullanarak D4h’nin kökenlerini ve yayılma tarihini yeniden oluşturabildi.

Sonuçlar iki göç olayını ortaya çıkardı. Bunlardan ilki 19.500 ila 26.000 yıl önce, buz tabakasının en kalın olduğu ve kuzey Çin’deki iklim koşullarının uygun olmadığı Son Buzul Maksimum döneminde gerçekleşti.

İkincisi ise 19.000 ila 11.500 yıl önce erime döneminde meydana geldi. Bu dönemde artan insan nüfusunun göçleri tetiklemiş olabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar bu ikinci göç sırasında Amerikan yerlileri ile bilhassa yerli Ainu halkı olmak üzere Japonlar arasında ilginç bir genetik bağ buldu.

Erime döneminde, bir alt grubun Çin’in kuzey kıyısından Japonya’ya dağılarak Japon halkının oluşmasına katkıda bulunduğu belirtilen çalışmada, bu bulgunun Amerika, Çin ve Japonya’daki eski insanlar arasındaki arkeolojik benzerliklerle örtüştüğü ifade edildi.

Li’ye göre çalışmanın güçlü yanlarından biri, keşfettikleri örnek sayısının fazlalığı ve Amerikan yerlilerinin erkek atalarının, kadın atalarıyla aynı zamanda kuzey Çin’de yaşadığını gösteren Y kromozomal DNA’dan elde edilen kanıtlar.

Çinlilere Çin Seddi'ni yaptıran Hunların sırları açığa çıkıyorÇinlilere Çin Seddi’ni yaptıran Hunların sırları açığa çıkıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.