Hindistan için yeni zorluk: Keşif aracı, Ay’ın gece soğuğuna dayanabilecek mi?

Hindistan'ın Uzay Ajansı ISRO, Chandrayaan-3'ün keşif aracının Ay yüzeyindeki yürüyüşünü tamamlayarak uyku moduna geçtiğini bildirdi. Ancak ufak bir sorun var: Keşif aracı, Ay soğuğuna dayanamazsa bir daha hiç uyanamayabilir.

Bilim Teknoloji 4 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Chandrayaan-3 Ay'ın güney kutbu yakınlarına inen ilk araç oldu.

Hindistan’ın Chandrayaan-3 iniş aracı, iki hafta önce Ay’ın keşfedilmemiş yüzünün yakınlarına yumuşak iniş yapmayı başararak tarihi bir başarıya imza attı. Chandrayaan-3 ile iniş yapan keşif aracı Pragyan bu süreçte Ay’ın yüzey sıcaklığını ölçtü, Ay yüzeyinde sülfüre rastlayarak ilginç bir keşif de yaptı.

Chandrayaan-3 iniş aracı ile keşif aracının Dünya’da 14 güne tekabül eden bir Ay günü boyunca çalışması bekleniyordu. Şimdi önümüzdeki 14 gün, Ay geceyi yaşayacak.

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı ISRO, “Keşif aracı görevlerini tamamladı. Güvenli bir yere yerleştirilerek uyku moduna alındı” dedi. Açıklamada keşif aracının yardımcı sistemlerinin kapatıldığı ve topladığı verilerin iniş aracı vasıtasıyla Dünya’ya iletildiği belirtildi. Ancak ufak bir sorun var.

Indian Express gazetesi, Hindistan’ın Ay’a gönderdiği elektronik cihazların -120 dereceden daha düşük olan gece sıcaklıklarına dayanacak şekilde tasarlanmadığını söyledi. Bilim yazarı Pallava Bagla, keşif aracının pil gücünün sınırlı olduğunu dile getirdi. Dolayısıyla Ay’da Güneş doğduğunda gezgin uyanabilir de uyanamayabilir de. Bagla, “Ay’ın yoğun soğuğunda hayatta kalabilecek elektronik devreler yapma teknolojisi Hindistan’da mevcut değil” dedi.

ISRO, “Şu anda aracın bataryasının şarjı tam durumda. Güneş paneli, 22 Eylül 2023’te beklenen bir sonraki gün doğumunda ışık alacak şekilde ayarlandı. Başka görevler için başarılı bir şekilde uyanmasını umuyoruz!” dedi. Ay görevinin en önemli kısmı olan su arama işlemi hakkında aracın ne tür sonuçlara ulaştığı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

Gravity’nin maliyetinden daha az tuttu

Hindistan’ın aracının Ay’a ulaşması ,1960’lar ve 70’lerde Ay’a birkaç günde varan Apollo misyonlarından çok daha uzun sürdü. Bunun sebebi ülkenin ABD’nin o dönemde kullandığından çok daha düşük güçlü roketler kullanmasıydı. Dolayısıyla aracın hız kazanabilmesi için Ay yörüngesine girmeden önce birkaç kez Dünya yörüngesinde dolanması gerekti.

Hindistan’ın bu inişle düşük maliyetli uzay mühendisliğini de konuşturdu. Zira Chandrayaan-3 yaklaşık 6,15 milyar rupilik (74 milyon dolar) bir bütçeyle fırlatıldı. Bir kıyaslama yapacak olursak bu miktar, 2013 yapımı Hollywood uzay gerilimi ‘Gravity’nin yapım maliyetinden çok daha az.

Tabii bu maliyet azlığı bir noktada Chandrayaan-3’ün hiç uyanamaması anlamına da gelebilir.

Hindistan'dan nefes kesen başarı: Ay'ın karanlık yüzünün yakınlarına inen ilk ülke olduHindistan’dan nefes kesen başarı: Ay’ın karanlık yüzünün yakınlarına inen ilk ülke oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.