10’lar da ilginizi çekebilir: Şarkıların girişi neden kısalıyor? Ayakkabı bağcıklarımız niye hep çözülüyor? Akıllı saatin şarjı nasıl daha ekonomik kullanılır?
ABD'de ödüllendirilen gazetecilik, bir yandan heveslendiriyor öbür yandan açılan mesafeyi gördükçe heves kırıyor. Bu hafta güzel gazetecilik çalışmalarına saygı duruşuyla beraber, 'Bu konu ne kadar iyi yazılabilir ki' diye düşünerek başına oturulan ama sonunda memnun eden yazılara bakacağız.
Okuduğumuz haberlerden etkileniyoruz ama mesleki anlamda bu kadar etkilendiğim başka bir haber olmuş muydu emin değilim. New York Times bu hafta, mühendislik okullarında ders olarak okutulabilecek bir dosya yayımladı. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş Depremi’nin akıllarımıza kazınan yapılarından Rönesans Residence’ın nasıl yıkıldığına dair haber, binanın 3 boyutlu animasyonunu da, nasıl yıkılmış olabileceğine dair uzman görüşlerini de binanın henüz tasarım aşamasında değişen planını da herhangi bir boşluk bırakmayacak şekilde gazeteciliğin zirvesinden bizim topraklara doğru uçurdular. 7 imza taşıyan haberin bir çarpıcı kısmı da en sona sakladıkları, bir filmdeki kuyruk jeneriği aratmayacak uzunluktaki katkıda bulunanlar kısmıydı. Saydım, bu haberde irili ufaklı katkısı olan kişi sayısı tam 27. Evet 27. Tabii ki böyle bir haberin maliyeti nedir, onu da düşündüm. Bir fikrim var ama söylemeyeceğim. Onun yerine New York Times’a soracağım, “Bu proje ne kadar sürdü, size maddi olarak külfeti ne oldu” diye. Cevabı mutlaka paylaşacağım. O arada siz ülkemizdeki üzücü olayı, başka insanlar ölmesin diye bir ders olarak paylaşan haberi okuyun lütfen.
Beyzbol şapkası dediğimiz şey hayatımıza ne zaman, nasıl ve neden girdi? Ve bugün neden herkesin kafasında çeşitli malzemeler, desenler, renklerde bu şapkalardan var? Uzun ama içerdiği detaylarla kafa boşaltacak bir yazı. Böyle konuların bu kadar güzel ele alınması açısından ayrıca güzel. Beyzbol şapkası, oyunun dönüşümüyle ortaya çıkıyor. Tartışmalı bir bilgi olsa da güneşten gözlerini alamayan sporcular daha az top yakalıyorlar ve şapkaya ihtiyaç duyuyorlar. İlk zamanlarda hasır şapka olan şapkalar zamanla evriliyor ve moda ürünü haline de geliyor.
Anneler gününü eda ettiğimiz bu kutlu günde, sıradışı bir anne hikâyesi okumak ister misiniz? Esquire dergisinde Ian Frisch, babası öldükten sonra hiçbir şeyleri olmadan ortada kalmalarını ve bu durumdan annesinin poker tutkusuyla kendilerine yeni bir hayat inşa etmelerini anlatıyor. 2008 bankacılık krizinde Amerikan rüyasını yaşadıkları evini kaybeden ailenin serüveni ilginizi çekecek.
Sürekli ChatGPT’ye şunu yaptırdım, bunu yaptırdım, şöyle bir şey çıktı, revize verdim, isyan etti türünden şeyler okuyor ve “İyi de tüm bunları nasıl yaptırıyorsunuz” hissine kapılıyor musunuz? Cevabınız evetse doğru yerdesiniz, yaranıza derman olacak bir derleme var. Yapay zekânın internet tarayıcılara çeşitli şekillerde entegre olması ve oradaki hayatı kolaylaştırmasını anlatan Wired makalesini bir kenara not edin. Hangi tarayıcıda neler yapabilirsiniz, onu öğreneceksiniz. Buraya kadar gelmişken bir de okumanız için yapay zekâ okur yazarlığı konusuna girebilecek, yeni başlayanlar için yapay zekâ rehberini de iliştireyim.
Trafik savaşları dijital dünyada önemli sarsıntılara yol açtı. Hayranlıkla izlediğimiz internet siteleri can sıkıcı tablolarla karşılaştılar. The Guardian, karşımızdaki tabloyu “Dijital medya balonu patladı. Sektör bundan sonra nereye gidiyor?” sorusuyla özetleyip, “Buzzfeed, Vice, Gawker ve Drudge Report, trafik savaşının kayıpları olsa da medya dünyasını sarsmayı başardılar” diyor. Güzel fikirler hayata geçtiği zaman iyi sonuçlanmıyor her zaman ne yazık ki.
Marvel severlere epeyi vakit geçirebilecekleri ve kendileri gibi Marvel severlerle tartışabilecekleri bir liste. Marvel Evreni’nde geçen 32 film sıralanmış. Bu listeye son film Guardians of The Galaxy de dahil. Kendi sıralamanızı yapabilir ya da halihazırdaki sıralama üzerinden polemiğe girişebilirsiniz.
Bir evin en kirli yerleri neresi olabilir? Ya da soruyu şöyle soralım, bir evde mutlaka temizlemeniz gereken yerleri biliyor musunuz? 20 yıldan uzun süredir profesyonel olarak evleri temizleyen Sara San Angelo ve konunun uzmanı Melissa Maker, evlerdeki en kirli ve temizlenmesi elzem yerleri paylaşıyor. Okuyun, temizlik sınavında ne alemdesiniz, karar verin.
NPR’a göre müzikte ses savaşları var şu sıralar. Detaylandırayım: Vokal sesleri git gide enstrümanların gerisine düşmeye başlıyor. Bu da süregelen bir ‘ses savaşlarının’ parçası. Almanya’daki Oldenburg Üniversitesi’nden akustik bilimcilere göre, vokalistler yıllar içinde, bazı müzik türlerinde diğerlerinden daha fazla olmak üzere, sessizleşiyormuş. Detayları incelediğinizde hoşunuza gidecek bir yazı.
Bugünkü seçim nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, ülkede ekonomi kelimesi hayatımızın merkezindeki yerini koruyacak. The Economist’ten hayatımızın bu dönemi için önemli bir derleme: Paranın tarihini anlatan 6 kitap. Kitaplar arasında sadece Gavin Jackson’ın Tek Derste Para eseri Türkçeye çevrilmiş. Listeyi buradan inceleyebilirsiniz.
Bu hafta ABD’de gazeteciliğin en prestijli ödülleri olan Pulitzer ödülleri dağıtıldı. 21 alanda verilen ödüller arasında bir baba oğulun aldığı, ilgi çekiciydi. Alabama’da yerel gazeteci olan John Archibald ve oğlu Ramsey, yaşadıkları yerde polisin gelirlerini artırmak için bölge halkını nasıl soyduğunu ortaya seren haberleriyle Pulitzer sahibi oldular. Baba Archibald’ın yolun başında, oğlunun gazeteciliği konusunda tereddütleri varmış. Günün sonunda ödülü aldılar ama. Hikâyeleri burada.
Seçimlerden sonra görüşmek üzere. O zamana kadar [email protected]‘ten haberleşiriz.
24 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Orduda garip gelişmeler
17 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Hakem yumruklama bile bu gündemde tutunamıyor
10 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Türkiye gündemine deprem arası
3 Aralık 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Seçilbank ve ekonomimizin durumu
26 Kasım 2023 - 10Haber’de geçen hafta: Futbolcuların bu kadar paraya ihtiyacı mı varmış?