Dünyadan hava manzaraları: Güney Afrika’nın bir kentine 11 yıl sonra ilk kez kar yağdı, Japonya sele teslim oldu

Güney Afrika'nın en büyük kenti Johannesburg, 10 yıl sonra ilk kez yağan karla şaşkına döndü, bazı çocuklar hayatlarında ilk kez kar gördü. Japonya'nın güneybatısında 'şimdiye kadar görülen en şiddetli yağmurun' sel ve toprak kaymalarını tetiklemesinin ardından altı kişi öldü, üç kişi ise kayboldu.

Çevre 12 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Güney Afrika'nın Johannesburg kenti kar yağışı nedeniyle beyaza büründü. Fotoğraf: AA

Güney yarımkürede olduğu için bizde yazken kışı yaşayan Güney Afrika’nın bazı bölgelerine haziran-ağustos arasında düzenli olarak kar yağıyor. Ancak Johannesburg’e en son 2012’de kar yağmıştı.

Jennifer Branda adındaki bir kadın ekonominin kalbinin attığı Nelson Mandela Meydanı’nda fotoğraf çektirdikten sonra İngiliz haber ajansı Reuters’e yaptığı açıklamada en son kar yağdığında hamile olduğunu söylüyor.

Johannesburg sakinleri sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda kar için ‘saf sihir’, ‘telaşlandırıcı’ ve ‘haftaya harika bir başlangıç’ tabirlerini kullandı.

Witwatersrand Üniversitesi fiziki coğrafya profesörü Jennifer Fitchett, Güney Afrika’nın Times gazetesine yaptığı açıklamada karın uzun sürmesinin mümkün olmadığını söylese de hayatlarında hiç kar görmemiş çocuklar bu insanın içini açan hava olayıyla tanışmış oldu.

Bir yanda çocuklar okul bahçesinde kartopu savaşı yapıp kardan adam yaparken, başta teslimatçılar olmak üzere yetişkinler bu beklenmedik hava olayıyla başa çıkmaya çalıştı. Bunlardan biri de teslimatçı Chenjerai Murape’ydi. Murape, “Motoru ısıtmaya çalışıyorum ki çalışabilsin… Yoksa bütün gün motoru tekmeleyeceğim” dedi.

Japonya geneli şiddetli yağışa esir oldu, Tokyo kavurucu sıcaklarla boğuşuyor

Öte yandan işler Japonya’da hiç yolunda değildi. Japonya meteoroloji kurumu, ülkenin dört ana adasından biri olan Kyushu’da yaşayanları, şiddetli yağışlardan sonra dağlık bölgelerde yaygın bir tehlike olan toprak kaymasına karşı tetikte olmaları konusunda uyardı.

Halbuki ülkenin muhtelif bölgeleri selle boğuşurken, başkent Tokyo kavurucu sıcaklıklarla kavruluyordu. Bilim insanları küresel ısınmanın Japonya’da şiddetli yağmur riskini artırdığını söylüyor.

Japonya’nın son yıllarda alışılmadık derecede şiddetli yağmur ve kuvvetli tayfunlarla sarsılması, iklim krizine karşı kırılganlığı konusundaki endişeleri artırdı. Meteroloji ajansı yetkilisi Satoshi Sugimoto, “Bu, bölgede şimdiye kadar yaşanan en şiddetli yağmur. Durum öyle bir hal aldı ki yaşamlar tehlike altında ve güvenlikleri sağlanmalı” dedi.

Kabine baş sekreteri Hirokazu Matsuno, nehirlerin taşmasına neden olan ve hızlı tren seferlerini aksatan, yolları ve su kaynaklarını kesen şiddetli yağmur nedeniyle altı kişinin öldüğünün sanıldığını söyledi. Matsuno birçok nehrin taştığını ve ülkenin çeşitli yerlerinde toprak kaymaları meydana geldiğine dair ihbarlar aldıklarını söyledi.

Yerel yetkililer, Fukuoka vilayetinde kocasıyla birlikte çamura batan evinde mahsur kalan 77 yaşındaki bir kadının öldüğünü doğrularken, kocasının hayatta kaldığını söyledi. Üç kişi ise suya kapılarak hayatını kaybetti.

Şehirde meydana gelen toprak kayması sonucu yedi evde toplam 21 kişi toprağa gömüldü. Altı kişi kaçmayı başarırken, işçiler dokuz kişiyi canlı olarak çıkardı, beş kişiyi daha kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Yetkililer ayrıca 70’li yaşlarında bir adamın öldüğünü doğruladı. Yomiuri Shimbun gazetesi ve devlet televizyonu NHK’ye göre selde sürüklenen başka bir erkeğin cesedi de pirinç tarlalarının yakınında bulundu.

Avrupa'da geçen yaz 60 bin kişi kavurucu sıcaklardan ölmüşAvrupa’da geçen yaz 60 bin kişi kavurucu sıcaklardan ölmüş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.