Balon balığı yiyen yedi kişilik aile zehirlendi

Hatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen yedi kişilik aile zehirlendi, baba Müfit Arslan entübe edildi, ikisi çocuk altı kişinin tedavisi sürüyor.

Çevre 4 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Balık keyfi yapan yedi kişilik aile hastanelik oldu. Numune Mahallesi 572’nci Sokak’ta oturan Müfit Arslan denizde tuttuğu balon balığını ailesi ile yedi. Kısa süre sonra Müfit Arslan ile eşi Semire, kızları Yasenya, Dilan Göktürk ile damadı Gökyüzü Göktürk, torunları Aren Arslan ve Eva Göktürk rahatsızlandı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen ikisi çocuk yedi kişilik aile zehirlendi. Bir hasta entübe edildi.

Zehirlendiklerinden şüphelenen aile 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. Eve gelen sağlık ekipleri Müfit Arslan ile yakınlarını devlet hastanesine kaldırdı. Balıktan zehirlendikleri anlaşılan yedi kişi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edildi. Müfit Arslan entübe edilirken ikisi çocuk altı kişinin tedavisi sürüyor.

‘Bir hastanın durumu kötü’

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe yedi hastadan sadece Müfit Arslan’ın durumunun kötü olduğunu belirterek “Geldiğinde nöbet geçirdi, bilinç bozukluğu vardı. Genel durumu kötüleşince entübe etmek durumunda kaldık. Şu an entübasyon durumunda, destek tedavilerini yapıyoruz. Diğer hastalarımızın durumu daha iyi. 24 saat dolunca taburcu etmeyi düşünüyoruz. İki çocuk hastamız var. Biri anne sütünden etkilenmiş. Diğerinin balık yediği söyleniyor. Akşam 19.00 gibi yemişler. Daha sonra dudaklarda uyuşma, titreme, bulantı ve kusma olmuş” dedi.

‘Dokunmak bile etkiliyor’

Hastalara destek tedavilerine devam ettiklerini anlatan Prof. Dr. Sebe “Balon balığının panzehiri yok. İçinde ‘tetradoksin’ dediğimiz özellikle balığın bağırsak ve karaciğerinde çok toksik bir madde var. Dokunmakla bile etkilenebiliyorsun. Bu balığın yakalandıktan sonra imha edilmesi, kıyıya çıkartılmaması gerekiyor. Çünkü ekosisteme, canlılara, kedilere, köpeklere toksik bir balık türü. Çoğu zaman ölümcül, hastayı felç de edebiliyor. Bu balıkla temas edenlerin ilk üç saatte hastaneye ulaşması gerekiyor. Erken tedavi çok önemli. Hastanın ek hastalığı varsa daha çok etkileniyor. Çok tüketilmişse hastalarda kayıp oranı daha yüksek görünüyor. Spesifik tedavisi yok. Destek tedavisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastamızı da plazma terapi tedavisine almayı düşünüyoruz. Çocuk hastaların durumu iyi, herhangi bir semptomları yok. 24 saat tamamlanınca taburcu etmeyi düşünüyoruz” dedi.

İçinde tetradoksin zehiri taşıyan balon balığına dokunmak bile tehlikeli.

Balıkçılar Antalya Körfezi'ndeki kirlilikten şikayetçi: Ağları boş dönüyorlarBalıkçılar Antalya Körfezi’ndeki kirlilikten şikayetçi: Ağları boş dönüyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.