ABD’den Ürdün’deki saldırıya misilleme: Irak ve Suriye’ye hava saldırısı düzenlendi

Ürdün'de üssüne düzenlenen saldırıda üç askerini kaybeden ABD misilleme olarak Irak ve Suriye'ye hava saldırısı düzenledi. Beyaz Saray'dan saldırıların devam edeceği sinyali gelirken Biden "Bir Amerikalıya zarar verirseniz karşılığını veririz" dedi.

Dünya 3 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Geçen pazar gecesi ABD’nin Ürdün-Suriye sınırındaki Al Tanf (Kule 22) üssüne düzenlenen saldırıda üç ABD askeri yaşamını yitirmiş, en az 40 asker de yaralanmıştı. İnsansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tutan ABD, bu gece misilleme olarak Suriye’ye hava saldırısı başlattı.

ABC News’e konuşan bir ABD’li yetkili, Ürdün’deki saldırıya misilleme olarak Suriye’de saldırıların başladığını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı da (CENTCOM) üs saldırısına karşılık olarak Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlediğini doğruladı. CENTCOM’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“ABD Merkez Komutanlığı güçleri Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ve bağlı milis gruplarına karşı hava saldırıları düzenledi. Aralarında ABD’den havalanan uzun menzilli bombardıman uçaklarının da bulunduğu çok sayıda uçakla 85’ten fazla hedef vuruldu. Hava saldırılarında 125’ten fazla hassas mühimmat kullanıldı.

Vurulan tesisler arasında komuta ve kontrol operasyon merkezleri, istihbarat merkezleri, roketler ve füzeler, insansız hava aracı depoları ile ABD ve Koalisyon güçlerine yönelik saldırıları düzenleyen milis grupların lojistik ve mühimmat tedarik zinciri tesisleri yer aldı.”

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim Haber Ajansı saldırılarda çok sayıda kişinin öldüğünü bildirdi. Al Jazeera de 10 kişinin öldüğünü, en az 18 kişinin yaralandığını duyurdu. Irak ordusuna bağlı bir askeri üssün de saldırılarda hedef alındığı öne sürüldü.

Suriye devlet medyası da Irak sınırındaki bir dizi bölgeye düzenlenen saldırılar sonucu çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden gelen raporda ise ABD tarafından gerçekleştirildiği düşünülen saldırılar sonucu ülkenin doğusunda İran yanlısı bir milis grubunun altı üyesinin öldürüldüğü belirtildi.

Biden: Bir Amerikalıya zarar verirseniz karşılığını veririz

Saldırıların ardından bir açıklama yapan Biden şunları söyledi: “Müdahalemiz bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecektir. Amerika Birleşik Devletleri Ortadoğu’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde çatışma peşinde değildir. Ancak bize zarar vermek isteyen herkes şunu bilsin; Eğer bir Amerikalıya zarar verirseniz karşılığını veririz.”

Biden’ın savunma üst düzey askeri yetkililere de “Milislerin askeri tesislerine yaptığımız köstebek saldırılarından bir ya da iki seviye yukarı askeri seçenekler istiyorum” dediği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby ise  gazetecilere yaptığı açıklamada, bu saldırıların sadece bir başlangıç olduğunu söyledi. Kirby “Burada kademeli bir yaklaşım görmeniz çok olası. Sadece tek bir eylem değil, bir süre boyunca devam edecek birden fazla eylemden söz ediyoruz” dedi.

CNN’e konuşan ABD’li yetkililer Washington’un İran’ı bombalama gibi bir planı olmadığını, bunun bölgedeki gerilimde önemli bir tırmanma anlamına geleceğini belirttiler.

ABD’nin Ürdün’deki saldırıya misilleme olarak Ortadoğu’da İran destekli gruplara karşı saldırılar düzenleme hazırlığında olduğu biliniyordu. Başkan Joe Biden, aylardır bölgedeki gerilimin daha geniş çaplı bir savaşa dönüşmesini engellemeye çalıştıklarını söylemiş ancak saldırıya verilecek yanıta karar verdiğini ifade etmişti.

Saldırıdan sonra Washington, İran’ın bölgedeki militanları finanse etmekten ve silahlandırmaktan sorumlu olduğunu söylerken Tahran ise olayla bağlantısı olduğu iddialarını reddetmişti. Beyaz Saray daha sonda saldırıdan “Irak’ta İslami Direniş” isimli Şii grubu sorumlu tutmuştu. Beyaz Saray’da verdiği basın toplantısında Kirby “Ürdün’deki saldırının Irak’ta İslami Direniş adlı çatı bir örgüt tarafından planlanıp gerçekleştirildiğine inanıyoruz ki bu grup Kataib Hizbullah dahil, birçok örgütü barındırıyor” demişti.

Reuters: ABD askerlerini öldüren İHA İran yapımıReuters: ABD askerlerini öldüren İHA İran yapımı

ABD Ürdün'deki üssüne saldıranları belirledi, karşılık vermeye hazırlanıyorABD Ürdün’deki üssüne saldıranları belirledi, karşılık vermeye hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.