Biden düşüşte kendi rekorunu kırıyor: Yüzde 63 ‘Trump’ diyecek

Seçimlere hazırlanan ABD'de seçmenlerin mevcut başkan Biden'a güveni rekor bir düşüş yaşarken, Trump'ın da yüzü güldü. Son ankete göre seçmenlerin yüzde 63'ü "Trump" diyecek.

Dünya 3 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Özellikle Gazze'deki savaş başladığından bu yana seçim anketleri Biden'ın aleyhine sonuçlar veriyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kasım ayındaki tarihinin belki de en çekişmeli geçecek seçimlerine hazırlanıyor. Haliyle Oval Ofis’in bir sonraki yöneticisinin kim olacağına dair anketler de sürekli gündemde. Bu kez de The New York Times tarafından yaptırılan ve Siena Koleji’nce yürütülen bir anket oldukça konuşuluyor. Neden mi? Çünkü, ABD’nin mevcut Başkanı Joe Biden, kamuoyu nezdindeki düşüşünde şahsi rekorunu kırıyor.

Cumartesi günü yayımlanan bir ankete göre, ABD halkının Biden’a güvenindeki düşüş yüzde 47’lere ulaşmış durumda. Bu da 81 yaşındaki liderin bu zamana kadar maruz kaldığı en olumsuz araştırma sonuçlarını gösteriyor. Biden’a yönelik onay ve güvenleri sorulduğunda buna “evet” diyenlerin oranı yalnızca yüzde 24. Bu da dört kişiden yalnızca birine işaret ediyor.

The Guardian’ın aktardığına göre ABD’lilerin yarısından çoğu, Biden’ın politikalarının ülkelerine zarar verdiği görüşünde.

Trump bangır bangır geliyor

Biden’ın bu düşüşü tabii ki en büyük rakibi eski Başkan Donald Trump’a yaradı. Ankete göre ülkenin üçte ikisi, daha istatistiki bir deyişle yüzde 63’ü, Trump’a oy vereceğini söyledi. Şubat ayının sonunda gerçekleştirilen bu araştırma, Biden’ın seçmenlerini; yaşı, zihinsel yeterliliği, dış politika ve ekonomi konusunda “her şeyin yolunda gittiğine” ikna etmeye çalıştığı bir döneme denk geldi. Araştırma ise ABD’lilerin çoğunun ekonominin kötü durumda olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

Her iki isimden de ‘nefret edenler’ çok

Yukarıda verilerine yer verdiğimiz çalışma Şubat ayı için sondu. Ancak ondan bir hafta önce Bloomberg tarafından yapılan bir anket de epey önemli bir konuyu tartışmaya açmıştı. Bloomberg’in anketinde her iki ismi de yeni dönem için uygun bulmayanların çokluğu dikkat çekmişti. Bloomberg anketine katılanların büyük bir kısmı Biden’ın yaşıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve önemli bir yüzde de Trump’ın tehlikeli olduğunu ifade etti.

Bu bulgular Saturday Times’ın anketinde de yinelendi. Biden’ın onay oranı yüzde 38 olurken, Trump yüzde 44’lük olumlu bir notla daha iyi bir performans sergiledi. Ancak seçmenlerin yüzde 19’u her iki adayı da onaylamıyor. Yüzde 7’lik bir farkla Biden, en çok “nefret edilen” kişi olmaktan da kıl payı yırtıyor. Times’a göre bu fark oldukça önemli çünkü Times’daki analistlere göre daha az nefret edilen kişinin kazanma ihtimali daha yüksek.

Trump yargılandığı için siyahların sempatisini kazandığına inanıyor

Bu bulgular son ön seçimlerden elde edilen sonuçları destekleyebilir. Geçen hafta Güney Carolina’da, Cumhuriyetçi aday Nikki Haley’i destekleyen ve asla Trump’a oy vermeyeceklerini dile getiren seçmen sayısının, Trump’ın Biden’a yenilmesini sağlayacak oranı temsil ettiği düşünülüyor. Ancak New York Times tarafından yapılan son anket, Biden’ın kadın, siyah ve Latin seçmenlerinden oluşan tabanının yıprandığına işaret ediyor. Ankete göre, işçi sınıfından, üniversite eğitimi almamış ve beyaz olmayan seçmenler arasında Biden yüzde 47 ile yüzde 41 alan Trump’ın az farkla önünde. Geçen hafta Trump, yaşadığı yargılanma sürecinin kendisine Siyah seçmenler arasında sempati yarattığını öne sürmüştü. Güney Carolina’daki Siyah Muhafazakar Federasyonu yemeğinde, “Hiçbir şey için, hiçbir şey olmayan bir şey için suçlandım. Pek çok insan Siyahların beni bu yüzden sevdiğini söyledi, çünkü onlar çok yaralandılar ve ayrımcılığa uğradılar ve beni de ayrımcılığa uğrayan biri olarak gördüler” dedi.

Sınır krizinin yaşandığı Teksas’ta Demokratlar da Trump’a yöneliyor

Biden ve Trump’ın en önemli rekabet konusu tabii ki ülkenin güneyinde yaşanmakta olan göçmen akını sorunu. Trump ve Cumhuriyetçiler tam da bunun üzerine kurdukları kampanyada iyi bir ivme yakaladılar. Biden ve Demokrat yönetimi, ülkenin parasının İsrail ve Ukrayna’ya silah yardımı için kullanılmasını diretirken, Cumhuriyetçiler ise Tel Aviv’i destekledikleri için onu dışta tutup Kiev’e verilecek paranın sınırlardaki problemler için kullanılması gerektiği konusunda baskı yapıyor. Bu sebeple de aylardır Ukrayna’nın dört gözle beklediği yardımlar, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nden geçemiyor. Ukrayna da cephe hattında gerileme yaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Biden ve Trump tam da göçmen konusunu konuşmak için Teksas’taydı. Ne hikmettir ki Trump’ın önceden duyurulan programına rağmen Biden da o gün sınıra gidip tel örgülerin önünde seçmen kitlesine hitap etme ihtiyacı hissetti. Peki işe yaradı mı?

Pek öyle görünmüyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Teksas’taki Demokratların kalesi olarak bilinen Maverick County’de birçok Biden seçmenine mikrofon uzattı. Yaklaşık bir yüzyıldır Demokratları destekleyen bölgede görünen o ki çatlak sesler artmaya başlamış. Reuters’ın miktofon uzattığı seçmenler, genel olarak göçmen meselesinden yorulduklarını dile getiriyorlar. Daha önce Biden’a oy veren 52 yaşındaki Asalia Casares hayatı boyunca tercihini Demokratlardan yana yaptığını ancak bu kez kesinlikle Trump diyeceğini söyledi.

Bir başka seçmen Olga Ramos da henüz karar vermemiş olsa da kendisi için acil çözümlenmesi gereken konunun göç olduğunu ifade etti.

biden ve Trump’ın aynı gün Teksas’taki çitlere gitmesi çokça gündeme gelmiş, Biden “samimiyetsiz” olmakla eleştirilmişti.

Trump ve Orban'dan anti-NATO buluşmasıTrump ve Orban’dan anti-NATO buluşması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.