Çocuk istismarına af istifa getirmişti: Macaristan’ın yeni Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok

Macaristan parlamentosu Katalin Novak'ın çocuk istismarına af skandalıyla beklenmedik istifasından iki hafta sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok'u ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçti.

Dünya 27 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Tamas Sulyok, 26 Şubat 2024 tarihinde Ulusal Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla yeni Macaristan Cumhurbaşkanı seçildi. / Fotoğraf: Illyes Tibor (MTI)

Macaristan’da muhafazakâr Başbakan Viktor Orban’ın yakın müttefiki Katalin Novak bir çocuk yurdundaki cinsel istismarın örtbas edilmesine yardım etmekten hüküm giyen bir adamı affettiği için baskılar sonucunda 10 Şubat’ta cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmişti.

Macaristan Parlamentosu Novak’tan boşalan göreve Macaristan Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok’u seçti. Sulyok, Orban’ın çoğunluğa sahip iktidar partisinden milletvekillerinin desteğiyle beş yıllığına seçildi. İktidardaki Fidesz-KDNP adayı olan Sulyok’un 5 Mart’ta göreve başlaması bekleniyor.

Sulyok’un hızlı şekilde seçilmesi partisinin temel ilkelerinden biri olan geleneksel Hıristiyan değerlerine bağlılıkla çelişen istismar skandalının ardından Orban’ın siyasi inisiyatifi yeniden ele geçirmesine yardımcı olabilir.

Seçilmesinin ardından yaptığı kısa konuşmada Sulyok cumhurbaşkanlığının af ve ödül kararlarında şeffaf olma sözü verdi. Sulyok “Sadece avukat olarak değil cumhurbaşkanı olarak da kamu yararına en iyi şekilde hizmet edebilir ve hukukun temel değerlerini koruyarak ulusun birliğini savunabilirim” dedi.

2016’dan bu yana Macaristan’ın en yüksek mahkemesinin başkanlığını yürüten Macar hukukçu o göreve de iktidar partisi Fidesz milletvekillerinin desteğiyle getirilmişti.

Çocuk istismarı skandalı ve Novak’ın istifası

Macaristan’da bir devlet yurdu müdürü 2004-2016 yıllarında en az 10 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada sekiz yıl hapse mahkum edilmişti. Yurdun müdür yardımcısı da 2018 yılında cinsel istismarın örtbas edilmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle üç yıl hapis cezası almıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın müdür yardımcısını cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bıraktığı ortaya çıkınca ülkedeki tartışmalar alevlenmişti. Tartışmalar sürerken Macar lider hata yaptığını söyleyip istifa etmişti.

Konuya ilişkin yasal tedbir sözü veren Başbakan Viktor Orban da çocuk istismarından hüküm giyenlerin af edilmesini engelleyen bir anayasal düzenleme önereceğini söylemişti.

Macaristan'dan da onay: İsveç'in NATO yolunda hiçbir engeli kalmadıMacaristan’dan da onay: İsveç’in NATO yolunda hiçbir engeli kalmadı

İstismarı örtbas eden kişiyi afla serbest bırakan Macaristan Cumhurbaşkanı, istifa ettiİstismarı örtbas eden kişiyi afla serbest bırakan Macaristan Cumhurbaşkanı, istifa etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.