Heves konusunda Cha Sa-soon gibi olun: 960’ıncı denemede geçilen ehliyet sınavı

Güney Koreli Cha Sa-soon'la tanışmadıysanız tanışın. Büyük bir azim içeren serüvende, 2005'ten 2010'a kadar 960 kez ehliyet sınavının çeşitli aşamalarını tekrarlayan ve sonunda ehliyetine kavuşan bir kadının hikâyesi var.

Dünya 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Güney Kore'de yaşayan Cha Sa-soon, ehliyetini alabildiğinde 69 yaşına gelmişti.

Bazı olaylar üzerinden uzun zaman geçmiş olsa bile Reddit gibi platformlar sayesinde tekrar gündeme geliyor. Öyle bir haber bu da. Fakat bir şeyi isteme konusunda içerdiği hevesin dozu nedeniyle insanlara ilham da verebilir. Anlatalım.

Güney Kore’de yaşayan Cha Sa-soon, 2005 yılında ehliyet alma niyetiyle sürücü kursuna kaydoluyor ve hikâye burada başlıyor. Bu konuda çok yetenekli olmadığı ortaya çıkan Sa-soon, yazılı sınavı ilk denemesini gerçekleştirdiği 2005’in Nisan ayından epeyi sonra geçebildi. İlk denemelerindeki başarısızlığının bu noktaya varacağını biliyor muydu emin değiliz ama başarılı olana kadar üç yıl boyunca haftada beş gün sınava girdi. Fakat başaramadı. Haftada iki gün olarak bir süre daha şansını zorladı ve amacına ulaştı: 860’ıncı denemede yazılı sınavı geçti.

Bir de ehliyetin pratiği var tabii. Ona da tekrar tekrar girdi, arada yazılı sınavları tekrar etmesi gerekti. Ve 960’ıncı denemede amacına ulaştı. Yıl 2010 olmuştu ve 69 yaşına gelmişti.

Bütün bu uğraş ona 12.500 euroya mal oldu. Ama sorun değil. Çünkü kabzımallık yaptığı için kendi arabasını kullanarak taşıma yapması gerekiyordu. Zaten Hyundai kendisine hikâyesi ortaya çıkınca 13.000 euro değerinde araba bile hediye etmişti.

Cha Sa-soon’un gittiği Jeonbuk Sürücü Kursu’ndaki eğitmenler, sonunda ehliyeti aldığında üzerlerinden bir yük kalktığını belirtiyor ve şunu söylüyorlar: “Sonunda ehliyetini aldığında hepimiz dışarı çıkıp ona sarıldık ve çiçekler verdik. Sırtımızdan büyük bir yük kalkmış gibi hissettik. Ona bırakmasını söyleyecek cesareti kendimizde bulamamıştık çünkü gelmeye devam ediyordu.”

TOGG az sonra trafikte: Önce reklamlar

Reddit kullanıcıları, Cha Sa-soon’un bu tutkusu üzerinden büyük geyik döndürmüşler. İki yorumu ekleyelim:

“Şimdi ideal koşullar altında çok özel bir sürüş eğitimini tamamladığına göre, artık her türlü koşulda bir ölüm makinesini kullanma yeteneğine sahip, değil mi?”

“959 kez düş, 960 kez kalk. Ama cidden bu beni üzüyor, çalışmasına yardım edecek kimsesi yok muydu?”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.