İngiltere’de İşçi Partisi yerel seçimde şaha kalktı, iktidar için ümitlendi

İngiltere'de "genel seçimlerin provası" olarak görülen yerel seçimlerde yıllar sonra bir ilk yaşandı. İşçi Partisi uzun zaman sonra Muhafazakarlara fark atarken, Londra'nın ilk müslüman belediye başkanı Sadık Han da yeniden seçildi.

Dünya 5 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İngiltere ve Galler’de belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve polis komiserlerini belirlemek için dün yapılan yerel seçimlerde, iktidardaki Muhafazakar Partinin belediye meclis üye sayısı bir hayli düştü. Ülkede yerel yönetimleri belirlemek için dün 107 seçim bölgesinde yapılan oylamada, şu ana kadar 102 belediye meclisinde sonuçlar belli oldu. Buna göre, halihazırda ana muhalefetteki İşçi Partisi 173 yeni sandalye ile belediye meclis üyesi sayısını 1026’ya yükseltirken, iktidardaki Muhafazakar Parti 448 sandalye kaybetti ve üye sayısı 479’a geriledi.

Liberal Demokratlar 101, bağımsızlar 92 ve Yeşiller 65 yeni sandalye kazandı. Muhafazakar Parti’nin lideri ve aynı zamanda Başbakan olan Rishi Sunak, sonuçların “tam bir hayal kırıklığı” olduğunu söyledi.

Sadık Han, Londra’da yeniden ipi göğüsledi

Yerel seçimlerle ilgili en çok merak edilen bölgelerden biri de şüphesiz ülkenin başkenti Londra’ydı. Londra’nın ilk müslüman Belediye Başkanı Sadık Han, yeniden galip geldi. Han, İngiltere’de İsrail’i destekleyenlerce ve iktidardaki Muhafazakar Parti tarafından Filistin’e destek eylemlerine izin vermesi nedeniyle eleştiriliyordu. Bu da zaten zafer konuşmasına da yansıdı. Han, Muhafazakarların adayı Susan Hall karşısında oyların yüzde 43,8’ini alarak galip gelmesi ardından kürsüye çıktı ancak zafer konuşmasına başlarken yuhalandı. Han, “Kalbimin derinliklerinden teşekkür ederim, teşekkür ederim Londra,” derken, dinleyicilerden biri sahneye atlayarak “Han Londra’yı öldürdü” diye bağırdı. Sonrasında bir şekilde konuşmasına devam eden Londra Belediye Başkanı, “Zor bir kaç ay oldu. Durmak bilmeyen bir karşı kampanyayla karşı karşıya kaldık. Korku tacirliğine gerçeklerle, nefrete umutla ve bölme girişimlerine birlikle karşılık veren bir kampanya yürüttük” ifadeleriyle ekibine de teşekkür etti.

Han konuşmasını yaparken rakibi Hall yüzü asık bir şekilde dinliyordu. O sırada Han, Türkiye’de de sık sık duyduğumuz gibi, kendisine oy vermeyenlerin de başkanı olacağını ve tüm Londralılar için çalışacağını ifade ediyordu.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, daha önce yaptığı açıklamada Han’ın zaferinden emin olduğunu söylemiş ve belediye başkanlığı yarışını “genel seçimlere giden yolda son durak” olarak tanımlamıştı. İlk kez bir İşçi Partisi adayını belediye başkanı olarak seçen Doğu Midlands bölgesindeki Mansfield’de konuşan Starmer, “Han’ın arkasında iki dönemlik icraatı var ve önünde bir dönem daha icraatı olduğuna eminim” demişti.

Genel seçimlerin ‘provası’

Bu yerel seçimler, yasal olarak 28 Ocak 2025’e kadar yapılması gereken gelecek genel seçimler öncesinde partiler için önemli bir yarış olarak değerlendiriliyor.

Sunak’tan ‘hayal kırıklığı’ yorumu

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yerel seçim sonuçlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, partisi ülkenin kuzeydoğusundaki Tees Valley’de belediye başkanlığını kazanmasına rağmen seçim sonuçlarını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer de yerel seçim sonuçlarının Başbakan Sunak’a bir mesaj olduğunu belirterek, Başbakan’ın erken genel seçim çağrısında bulunmasının zamanının geldiğini ifade etti. Öte yandan The Guardian’da yer alan habere göre Gazze’ye desteği nedeniyle İşçi Partisi’nin oy kaybettiği ifade ediliyor. Ancak yine de İşçi Partisi bu yerel seçimlerde yıllar sonra elde ettiği en büyük başarıya imza attı.

İngiltere'de 'İslamcılar Londra'yı kontrol ediyor' diyen vekil görevinden alındıİngiltere’de ‘İslamcılar Londra’yı kontrol ediyor’ diyen vekil görevinden alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.