İtalya’dan bir kültür koruma hamlesi daha: Yabancı kelime kullanımı yasaklanacak

İtalya hükümeti, 'İtalyancayı alçalttığı ve küçük düşürdüğü' gerekçesiyle resmi yazışmalarda İngilizce dahil tüm yabancı kelime kullanımlarını yasaklamaya hazırlanıyor.

Dünya 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İtalya, yeni yasa tasarısıyla İtalyancayı korumayı amaçlıyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri tarafından sunulan yeni tasarı, resmi yazışmalarda İngilizce ve diğer yabancı kelimeleri kullanan İtalyanlara 100 bin euroya varan para cezası verilmesini öngörüyor. Meloni’nin de desteklediği yasa tasarısında, resmi yazışmalarda yabancı kelimelerin kullanılmasının İtalyan dilini ‘alçalttığı ve küçük düşürdüğü’, İngiltere’nin artık Avrupa Birliği’nin bir parçası olmamasının bunu daha da kötü hale getirdiği dile getirildi.

Henüz parlamentoda görüşülmeye başlamayan yasa tasarısı, kamu yönetiminde görev alan herkesin ‘yazılı ve sözlü olarak İtalyan dili hakkında bilgi sahibi olmasını’ ve ‘kendi dillerine hakim olmasını’ şart koşuyor. Bunun yanı sıra ülkede faaliyet gösteren şirketlerdeki pozisyonların ‘kısaltmaları ve isimleri’ de dahil olmak üzere resmi belgelerde İngilizce kullanılmasını yasaklıyor.

Sunulan yasaya göre Kültür Bakanlığı; okullarda, medyada, ticarette ve reklamcılıkta ‘İtalyan dilinin doğru kullanımını’ ele alacak bir komite kuracak. Tasarı kapsamında yabancı kuruluşların tüm iç düzenlemelerinin ve iş sözleşmelerinin İtalyanca versiyonlarını bulundurmaları da gerekecek. Mevzuata uymayanlara 5 bin ila 100 bin euro arasında para cezası verilecek.

İtalya, 29 Mart’ta bakanlar kurulu toplantısında da ‘İtalyan mutfağını korumak’ için yapay et satışının yasaklanmasına yönelik bir karar almıştı. Ayrıca Kültür Bakanlığı İtalyan mutfağını Aralık 2025’te belirlenecek UNESCO Dünya Mirası Alanı statüsüne de resmen aday göstermişti.

İtalya, yapay eti yasaklamaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.